Search

Jednoduché šišky s domácim vanilkovým krémom – jednoduché a veľmi chutné

šišky s domácim vanilkovým krémom
Šišky s domácim vanilkovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2024, 12:02

Viete, ako chutí skutočné šťastie? Ako teplé šišky s domácim vanilkovým krémom, ktoré sa vám rozplývajú na jazyku! A viete, čo je na tom najlepšie? Že si ich hravo pripravíte aj doma. Tento receptík je ako stvorený pre všetkých maškrtníkov, ktorí si chcú pochutnať na tradičnej dobrote s nádychom domácej pohody.

Zabudnite na komplikované postupy a drahé suroviny. S naším receptom zvládnete šišky ľavou zadnou, aj keby ste v kuchyni stáli prvýkrát. Pripravili sme pre vás jednoduchý a zrozumiteľný návod krok za krokom, vďaka ktorému sa vám šišky vydaria na jednotku. A ten domáci vanilkový krém? Ten je jednoducho božský!

Ingrediencie:

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 220 ml mlieka
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 70 g cukru
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček citrónovej kôry alebo kôra z bio citróna
  • 3 žĺtky
  • 1 zarovnaná lyžička soli

Vanilkový krém:

  • 250 ml mlieka
  • 100 ml smotany
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 žĺtky
  • 30 g cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 50 g bielej čokolády
  • 25 g masla

Voliteľné:

  • Džem na plnku
  • Cukor na vyvaľkanie alebo práškový cukor na posypanie
  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta: Zohrejte mlieko s maslom, kým sa maslo nerozpustí. Nechajte trochu vychladnúť, aby bolo len teplé. Do múky pridajte rozdrobené droždie, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a žĺtky. Postupne pridávajte mlieko s maslom a vypracujte cesto. Pridajte soľ a miesite, kým nie je cesto hladké a lepkavé (asi 6 minút). Zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
  2. Príprava vanilkového krému: V hrnci zohrejte mlieko so smotanou a vyškrabaným vanilkovým luskom (semená aj lusk). V miske zmiešajte kukuričný škrob, cukor a žĺtky, potom pridajte časť teplého mlieka a premiešajte. Zmes nalejte späť do hrnca a varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým nezhustne. Pridajte bielu čokoládu a maslo, premiešajte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Tvarovanie a kysnutie: Vykysnuté cesto rozvaľkajte a nakrájajte na 12-13 kúskov (každý približne 70-80 g). Tvarujte do guličiek a nechajte ďalších 20-30 minút kysnúť.
  4. Vyprážanie: V hrnci rozohrejte olej na teplotu 150-160 °C. Guličky vložte do oleja (hornou stranou nadol) a prikryte pokrievkou. Smažte 3,5-4 minúty, potom ich otočte a smažte ďalšie 4 minúty bez pokrievky. Hotové šišky nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
  5. Plnenie: Vychladnutý vanilkový krém dajte do cukrárskeho vrecka. Šišky naplňte vanilkovým krémom alebo džemom.
  6. Dokončenie: Šišky môžete obaliť v cukre alebo posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Cesto nechajte poriadne vykysnúť. Čím dlhšie kysne, tým budú šišky nadýchanejšie.
  2. Pri vyprážaní dbajte na správnu teplotu oleja. Ak bude olej príliš horúci, šišky sa spália, ak bude príliš studený, nasiaknu olejom.
  3. Vanilkový krém môžete dochutiť podľa vlastnej chuti. Pridajte napríklad štipku škorice alebo rumu.
  4. Šišky môžete plniť aj inými plnkami. Skúste napríklad džem, nutellu alebo tvaroh.
  5. Nebojte sa experimentovať! Pridajte do cesta hrozienka, orechy alebo kúsky čokolády.

Video recept:

Veríme, že si na týchto lahodných šiškách s domácim vanilkovým krémom pochutíte rovnako ako my. Sú ideálne na víkendové raňajky, popoludňajšiu kávičku alebo len tak na maškrtenie. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou ich pripravíte. Prajeme vám dobrú chuť!

Súvisiace články:

Jednoduché pomarančové šišky z jedného vajíčka a bieleho jogurtu – chutné a lahodné

Jemné a lahodné mini škoricové šišky – tento jednoduchý trik im dodá dokonalý tvar

Jednoduché šišky lepšie ako z cukrárne: Rýchle na prípravu a neuveriteľne chutné

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Kuchyňa Rabeas

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty