Viete, ako chutí skutočné šťastie? Ako teplé šišky s domácim vanilkovým krémom, ktoré sa vám rozplývajú na jazyku! A viete, čo je na tom najlepšie? Že si ich hravo pripravíte aj doma. Tento receptík je ako stvorený pre všetkých maškrtníkov, ktorí si chcú pochutnať na tradičnej dobrote s nádychom domácej pohody.
Zabudnite na komplikované postupy a drahé suroviny. S naším receptom zvládnete šišky ľavou zadnou, aj keby ste v kuchyni stáli prvýkrát. Pripravili sme pre vás jednoduchý a zrozumiteľný návod krok za krokom, vďaka ktorému sa vám šišky vydaria na jednotku. A ten domáci vanilkový krém? Ten je jednoducho božský!
Ingrediencie:
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 220 ml mlieka
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 70 g cukru
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček citrónovej kôry alebo kôra z bio citróna
- 3 žĺtky
- 1 zarovnaná lyžička soli
Vanilkový krém:
- 250 ml mlieka
- 100 ml smotany
- 1 vanilkový lusk
- 2 žĺtky
- 30 g cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 50 g bielej čokolády
- 25 g masla
Voliteľné:
- Džem na plnku
- Cukor na vyvaľkanie alebo práškový cukor na posypanie
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Príprava cesta: Zohrejte mlieko s maslom, kým sa maslo nerozpustí. Nechajte trochu vychladnúť, aby bolo len teplé. Do múky pridajte rozdrobené droždie, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a žĺtky. Postupne pridávajte mlieko s maslom a vypracujte cesto. Pridajte soľ a miesite, kým nie je cesto hladké a lepkavé (asi 6 minút). Zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
- Príprava vanilkového krému: V hrnci zohrejte mlieko so smotanou a vyškrabaným vanilkovým luskom (semená aj lusk). V miske zmiešajte kukuričný škrob, cukor a žĺtky, potom pridajte časť teplého mlieka a premiešajte. Zmes nalejte späť do hrnca a varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým nezhustne. Pridajte bielu čokoládu a maslo, premiešajte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Tvarovanie a kysnutie: Vykysnuté cesto rozvaľkajte a nakrájajte na 12-13 kúskov (každý približne 70-80 g). Tvarujte do guličiek a nechajte ďalších 20-30 minút kysnúť.
- Vyprážanie: V hrnci rozohrejte olej na teplotu 150-160 °C. Guličky vložte do oleja (hornou stranou nadol) a prikryte pokrievkou. Smažte 3,5-4 minúty, potom ich otočte a smažte ďalšie 4 minúty bez pokrievky. Hotové šišky nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Plnenie: Vychladnutý vanilkový krém dajte do cukrárskeho vrecka. Šišky naplňte vanilkovým krémom alebo džemom.
- Dokončenie: Šišky môžete obaliť v cukre alebo posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Cesto nechajte poriadne vykysnúť. Čím dlhšie kysne, tým budú šišky nadýchanejšie.
- Pri vyprážaní dbajte na správnu teplotu oleja. Ak bude olej príliš horúci, šišky sa spália, ak bude príliš studený, nasiaknu olejom.
- Vanilkový krém môžete dochutiť podľa vlastnej chuti. Pridajte napríklad štipku škorice alebo rumu.
- Šišky môžete plniť aj inými plnkami. Skúste napríklad džem, nutellu alebo tvaroh.
- Nebojte sa experimentovať! Pridajte do cesta hrozienka, orechy alebo kúsky čokolády.
Video recept:
Veríme, že si na týchto lahodných šiškách s domácim vanilkovým krémom pochutíte rovnako ako my. Sú ideálne na víkendové raňajky, popoludňajšiu kávičku alebo len tak na maškrtenie. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou ich pripravíte. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Jednoduché pomarančové šišky z jedného vajíčka a bieleho jogurtu – chutné a lahodné
Jemné a lahodné mini škoricové šišky – tento jednoduchý trik im dodá dokonalý tvar
Jednoduché šišky lepšie ako z cukrárne: Rýchle na prípravu a neuveriteľne chutné
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Kuchyňa Rabeas
