Máte chuť na niečo sladké, domáce a neuveriteľne rýchle? Potom sú tieto jednoduché maslové sušienky presne pre vás! Tento recept je dôkazom toho, že aj s minimom surovín, ktoré má väčšina z nás bežne doma, sa dá vykúzliť lahodná maškrta. Sú krásne krehké, voňavé po masle a vanilke a ich príprava je taká jednoduchá, že ju bez problémov zvládne aj úplný začiatočník v pečení. Či už hľadáte rýchly dezert ku popoludňajšej káve, čaju, alebo len malú sladkú odmenu počas dňa, tieto maslové sušienky sú ideálnou voľbou.
Ich veľkou výhodou je nielen jednoduchosť, ale aj rýchlosť prípravy. Cesto stačí krátko zachladiť, vyvaľkať, vykrojiť a za pár minút máte na stole voňavé, domáce sušienky. Sú skvelé aj na pečenie s deťmi, ktoré sa môžu zapojiť do vykrajovania rôznych tvarov. Ak chcete experimentovať, pokojne pridajte do cesta trochu citrónovej kôry alebo štipku škorice pre obmenu chuti. Tieto sušienky sú jednoducho univerzálnou klasikou, ktorá nikdy nesklame.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas chladenia cesta: 15-20 minút
- Čas pečenia: cca 10-12 minút (na jeden plech)
- Počet kusov: cca 25-30 (podľa veľkosti vykrajovačky)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 100 g zmäknutého masla
- 70 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru (cca 8-10 g)
- 1 vajce (veľkosť M, izbovej teploty)
- 210 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- V jednej miske zmiešame preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli.
- V druhej, väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilínovým cukrom do svetlej peny (môžeme použiť ručný šľahač alebo len vidličku).
- Do maslovej zmesi pridáme vajce a dobre zašľaháme alebo rozmiešame.
- K maslovej zmesi postupne pridávame sypkú zmes (múka, kypriaci prášok, soľ) a vypracujeme hladké, vláčne a nelepivé cesto. Najprv môžeme miešať vareškou alebo šľahačom na nízkych otáčkach, ku koncu cesto rýchlo spojíme rukami. Dôležité: Cesto neprepracujeme, aby sušienky neboli tvrdé.
Chladenie a vaľkanie:
- Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15–20 minút do chladničky, aby trochu stuhlo a lepšie sa s ním pracovalo.
- Vychladené cesto vyberieme z chladničky, odstránime fóliu a na jemne pomúčenej doske ho rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 3-5 mm.
- Ak chceme, môžeme po povrchu cesta prejsť vidličkou a vytvoriť tak ozdobné vrúbky.
Vykrajovanie a pečenie:
- Pomocou okrúhlej (alebo inej obľúbenej) vykrajovačky vykrajujeme z cesta sušienky.
- Sušienky opatrne prekladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi sušienkami nechávame malé medzery.
- Plech vložíme do rúry predhriatej na 180 °C (horný/dolný ohrev) a pečieme približne 10–12 minút, alebo kým okraje sušienok nezačnú jemne zlatnúť. Dôležité: Každá rúra pečie inak, preto sušienky ku koncu pečenia sledujeme, aby sa nespálili.
Dokončenie:
- Upečené sušienky vyberieme z rúry a necháme ich pár minút vychladnúť na plechu, potom ich preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté sušienky môžeme pred podávaním jemne posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Dbám na to, aby bolo maslo naozaj dobre zmäknuté (nie rozpustené) a vajce malo izbovú teplotu. Cesto sa tak lepšie spojí.
- Cesto sa snažím spracovať rýchlo a nepridávať zbytočne veľa múky navyše pri vaľkaní. Prepracované cesto môže spôsobiť, že sušienky budú po upečení tvrdé.
- Rada do cesta pridávam aj trochu najemno nastrúhanej citrónovej kôry (z chemicky neošetreného citróna) pre sviežejšiu chuť. Skvele sa hodí k maslovej aróme.
- Upečené a vychladnuté sušienky skladujem v dobre uzatvárateľnej dóze pri izbovej teplote, kde vydržia krehké aj niekoľko dní (ak ich skôr nezjete).
Tieto jednoduché maslové sušienky sú naozaj skvelou voľbou, keď potrebujete rýchlo pripraviť niečo chutné a domáce. Vyskúšajte ich, určite si ich obľúbite!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.