Pripravte pohostenie, o ktoré sa vaši hostia doslova pobijú! Tieto fantastické šampiňónové ‘minipizze’ z lístkového cesta sú neuveriteľne chutné, jednoduché na prípravu a ich aktívna časť vám zaberie len pár minút. Sú absolútnym HITom každej párty a zaručene zmiznú zo stola ako prvé.
Ak premýšľate nad tým, čím pohostiť svojich priateľov a rodinu, určite im ponúknite tieto šampiňónové ‘minipizze’. Pripravíte ich veľmi jednoducho z bežne dostupných surovín. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, krémovej hubovej plnky a roztopenej mozzarelly je jednoducho neodolateľná.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: cca 20 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g, chladeného)
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 1 menšia cibuľa
- cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 40 g hustejšej kyslej smotany (cca 2 PL)
- 150 g strúhanej mozzarelly (ideálne na pečenie)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na potretie (voliteľné):
- 1 vajce (rozšľahané s trochou mlieka alebo vody)
Na servírovanie (voliteľné):
- Čerstvé bylinky (petržlen, oregano) na ozdobu
- Obľúbený dip (napr. cesnakový, bylinkový)
Postup prípravy
Príprava plnky:
- Najprv si pripravte plnku. Šampiňóny očistite (neoplachujte zbytočne vodou, len utrite vlhkou handričkou alebo ošúpte) a nakrájajte ich na veľmi malé kocky alebo ich nasekajte najemno. Cibuľu ošúpte a nakrájajte tiež veľmi najemno.
- Na panvici rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 2-3 minúty).
- Pridajte najemno nakrájané šampiňóny a za občasného miešania ich restujte, kým nezmäknú a neodparí sa z nich všetka prebytočná voda (asi 5-7 minút). Je dôležité, aby bola zmes pomerne suchá.
- Odstavte panvicu z ohňa. K orestovaným šampiňónom a cibuli primiešajte kyslú smotanu (cca 2 PL). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Dobre premiešajte a nechajte plnku mierne vychladnúť.
Tvarovanie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Ak chcete použiť vajíčko na potretie, rozšľahajte ho v malej miske s trochou mlieka alebo vody.
- Chladené rozvaľkané lístkové cesto rozprestrite aj s papierom na pracovnej doske. Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára (priemer cca 8-10 cm) vykrojte z cesta 12 koliesok.
- Vykrojené kolieska cesta opatrne preneste a ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do stredu každého kolieska naneste lyžičkou primerané množstvo pripravenej (mierne vychladnutej) šampiňónovej plnky. Plnku nerozotierajte až úplne k okrajom, nechajte malý voľný lem.
- Vrch každej minipizze bohato posypte nastrúhanou mozzarellou.
- Voliteľný krok: Ak chcete mať okraje minipizze pekne lesklé a zlatisté, potrite voľné okraje cesta pomocou štetca pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Minipizze by mali byť krásne zlatohnedé, cesto nafúknuté a syr roztopený a bublajúci.
- Upečené šampiňónové minipizze vyberte z rúry.
Servírovanie:
- Nechajte ich pár minút mierne vychladnúť na plechu alebo ich preložte na mriežku.
- Podávajte teplé alebo aj pri izbovej teplote. Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvými bylinkami. Výborne chutia samotné alebo s obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Aby bola šampiňónová plnka chutná a nerozmočila cesto, je dôležité šampiňóny (nakrájané naozaj nadrobno) spolu s cibuľkou poriadne orestovať, kým sa z nich neodparí všetka voda. Až do tejto mierne vychladnutej zmesi vmiešam len pár lyžíc hustej kyslej smotany a dochutím.
- Používam hotové rozvaľkané lístkové cesto z obchodu pre maximálnu rýchlosť. Vykrojím kolieska, do stredu dám kôpku plnky a vrch bohato posypem strúhanou mozzarellou (tá na pečenie sa pekne rozteká a opeká).
- Okraje cesta potriem rozšľahaným vajíčkom – nie je to nutné, ale minipizze potom vyzerajú lákavejšie, sú pekne lesklé a zlatisté.
- Pečiem ich pri 180°C asi 20 minút, kým nie sú krásne nafúknuté a zlatohnedé. Podávam ich najradšej ešte teplé, vtedy sú najchrumkavejšie a syr sa pekne ťahá. Sú skvelé ako pohostenie na párty, hostia sa o ne naozaj vždy “bijú”.
Tieto fantastické šampiňónové ‘minipizze’ sú hotové za pár minút práce a vaši hostia sa o ne zaručene pobijú. Super jednoduchý HIT recept na každú príležitosť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Cookrate – ruský