Máte chuť na niečo sladké, domáce a rýchlo pripravené? Tento fantastický liaty jablkový koláč s džemom a hrozienkami je presne to, čo potrebujete! Jeho výhodou je, že cesto jednoducho zamiešate, nalejete do formy, obložíte jablkami a dáte piecť. Žiadne zložité vaľkanie či tvarovanie. Výsledkom je krásne vláčny koláč s jemnou jogurtovou chuťou, sladkými jablkami, šťavnatými hrozienkami a delikátnou marhuľovou glazúrou. Je hotový raz-dva a zvládne ho aj úplný začiatočník!
Tento koláč je ideálny, keď vás prekvapí nečakaná návšteva alebo keď jednoducho nemáte veľa času na pečenie. Vďaka jogurtu a oleju v ceste je krásne mäkký a zostane taký aj na druhý deň (ak sa po ňom hneď nezapráši!). Podávajte ho posypaný práškovým cukrom, ešte mierne teplý alebo úplne vychladnutý. Výborne chutí samotný, ale aj s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: cca 8 kúskov (z menšej formy)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Forma: Okrúhla (priemer cca 20-22 cm) alebo menší pekáčik (cca 18×24 cm)
Potrebujeme
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 1 štipka soli
- 70 g kryštálového alebo krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8g)
- 70 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový)
- 125 g bieleho smotanového jogurtu (cca 1 malý kelímok)
- 1-2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 150 g hladkej múky (preosiatej)
- 1,5 – 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (cca 8 g)
- 1 stredne veľké jablko (kyslejšie, ošúpané)
- cca 30-50 g hrozienok (voliteľne namočených v rume alebo horúcej vode)
- 1 polievková lyžica kryštálového alebo škoricového cukru (na posypanie jabĺk)
- cca 2-3 polievkové lyžice marhuľového džemu (alebo iného obľúbeného), mierne zohriateho
- Práškový cukor na finálne posypanie
- Maslo a hrubá múka (alebo strúhanka) na vymazanie a vysypanie formy
Postup prípravy
Príprava cesta a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C). Menšiu tortovú formu (s priemerom približne 20-22 cm) alebo menší pekáčik (cca 18×24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
- Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom celé vajce so štipkou soli a kryštálovým cukrom (70g) do svetlej a nadýchanej peny.
- Pridajte vanilkový cukor, rastlinný olej, biely jogurt a 1-2 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Všetko spolu dobre premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes postupne (ideálne na 2-3 krát) vmiešajte vareškou alebo stierkou do tekutej vaječno-jogurtovej zmesi. Miešajte len krátko, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké, polotekuté cesto. Dôležité: Cesto nepremiešajte príliš dlho, aby zostalo nadýchané.
- Hotové cesto nalejte do pripravenej vymastenej a vysypanej formy a rovnomerne ho rozotrite.
- Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké mesiačiky alebo malé kocky.
- Kúsky jablka rovnomerne poukladajte na povrch cesta vo forme.
- Posypte hrozienkami (ak ste ich namáčali v rume/vode, dobre ich sceďte) a jednou polievkovou lyžicou kryštálového alebo škoricového cukru.
- Vložte formu do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút. Čas pečenia je orientačný a závisí od vašej rúry a hrúbky koláča.
- Upečenosť otestujte drevenou špajdľou – zapichnite ju do stredu koláča (vyhnite sa miestam s jablkami). Pokiaľ ju po vytiahnutí budete mať čistú, bez nalepeného surového cesta, koláč je hotový.
Dokončenie a servírovanie:
- Horúci upečený koláč vyberte z rúry a ihneď ho ešte vo forme potrite pomocou mašlovačky mierne zohriatym marhuľovým džemom. Džem sa na horúcom povrchu pekne roztečie a vytvorí lesklú glazúru.
- Nechajte koláč úplne vychladnúť vo forme na mriežke (aspoň 1-2 hodiny). Až po vychladnutí ho opatrne vyberte z formy.
- Pred podávaním ho bohato posypte preosiatym práškovým cukrom. Krájajte na rezy alebo trojuholníky a podávajte.
Videorecept
Tipy
- Namiesto marhuľového džemu môžete na potretie použiť aj iný obľúbený džem s jemnou chuťou, napríklad broskyňový alebo pomarančový.
- Pre ešte voňavejší koláč môžete do cesta pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry (ak nepoužívate vanilkový cukor s citrónovou arómou).
- Ak máte radi škoricu, pokojne pridajte štipku mletej škorice priamo do cesta alebo ňou posypte jablká pred pečením ešte výdatnejšie.
- Tento liaty jablkový koláč je výborný aj s iným ovocím – skúste napríklad hrušky, slivky alebo bobuľové ovocie (čerstvé alebo mrazené – mrazené nerozmrazujte, len ho obaľte v troche múky pred pridaním na cesto).

Tento fantastický liaty jablkový koláč je dôkazom, že aj s minimom námahy sa dá upiecť niečo naozaj lahodné. Je hotový raz-dva a zaručene poteší každého maškrtníka!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolce facili, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.