Search

Fantastický liaty jablkový koláč: S džemom a hrozienkami, hotový raz-dva!

liaty jablkový koláč
Liaty jablkový koláč

Obsah receptu

Máte chuť na niečo sladké, domáce a rýchlo pripravené? Tento fantastický liaty jablkový koláč s džemom a hrozienkami je presne to, čo potrebujete! Jeho výhodou je, že cesto jednoducho zamiešate, nalejete do formy, obložíte jablkami a dáte piecť. Žiadne zložité vaľkanie či tvarovanie. Výsledkom je krásne vláčny koláč s jemnou jogurtovou chuťou, sladkými jablkami, šťavnatými hrozienkami a delikátnou marhuľovou glazúrou. Je hotový raz-dva a zvládne ho aj úplný začiatočník!

Tento koláč je ideálny, keď vás prekvapí nečakaná návšteva alebo keď jednoducho nemáte veľa času na pečenie. Vďaka jogurtu a oleju v ceste je krásne mäkký a zostane taký aj na druhý deň (ak sa po ňom hneď nezapráši!). Podávajte ho posypaný práškovým cukrom, ešte mierne teplý alebo úplne vychladnutý. Výborne chutí samotný, ale aj s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: cca 8 kúskov (z menšej formy)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Forma: Okrúhla (priemer cca 20-22 cm) alebo menší pekáčik (cca 18×24 cm)

Potrebujeme

  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 1 štipka soli
  • 70 g kryštálového alebo krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8g)
  • 70 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový)
  • 125 g bieleho smotanového jogurtu (cca 1 malý kelímok)
  • 1-2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 150 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1,5 – 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (cca 8 g)
  • 1 stredne veľké jablko (kyslejšie, ošúpané)
  • cca 30-50 g hrozienok (voliteľne namočených v rume alebo horúcej vode)
  • 1 polievková lyžica kryštálového alebo škoricového cukru (na posypanie jabĺk)
  • cca 2-3 polievkové lyžice marhuľového džemu (alebo iného obľúbeného), mierne zohriateho
  • Práškový cukor na finálne posypanie
  • Maslo a hrubá múka (alebo strúhanka) na vymazanie a vysypanie formy

Postup prípravy

Príprava cesta a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C). Menšiu tortovú formu (s priemerom približne 20-22 cm) alebo menší pekáčik (cca 18×24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
  2. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom celé vajce so štipkou soli a kryštálovým cukrom (70g) do svetlej a nadýchanej peny.
  3. Pridajte vanilkový cukor, rastlinný olej, biely jogurt a 1-2 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Všetko spolu dobre premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  4. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  5. Sypkú zmes postupne (ideálne na 2-3 krát) vmiešajte vareškou alebo stierkou do tekutej vaječno-jogurtovej zmesi. Miešajte len krátko, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne hladké, polotekuté cesto. Dôležité: Cesto nepremiešajte príliš dlho, aby zostalo nadýchané.
  6. Hotové cesto nalejte do pripravenej vymastenej a vysypanej formy a rovnomerne ho rozotrite.
  7. Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké mesiačiky alebo malé kocky.
  8. Kúsky jablka rovnomerne poukladajte na povrch cesta vo forme.
  9. Posypte hrozienkami (ak ste ich namáčali v rume/vode, dobre ich sceďte) a jednou polievkovou lyžicou kryštálového alebo škoricového cukru.
  10. Vložte formu do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút. Čas pečenia je orientačný a závisí od vašej rúry a hrúbky koláča.
  11. Upečenosť otestujte drevenou špajdľou – zapichnite ju do stredu koláča (vyhnite sa miestam s jablkami). Pokiaľ ju po vytiahnutí budete mať čistú, bez nalepeného surového cesta, koláč je hotový.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Horúci upečený koláč vyberte z rúry a ihneď ho ešte vo forme potrite pomocou mašlovačky mierne zohriatym marhuľovým džemom. Džem sa na horúcom povrchu pekne roztečie a vytvorí lesklú glazúru.
  2. Nechajte koláč úplne vychladnúť vo forme na mriežke (aspoň 1-2 hodiny). Až po vychladnutí ho opatrne vyberte z formy.
  3. Pred podávaním ho bohato posypte preosiatym práškovým cukrom. Krájajte na rezy alebo trojuholníky a podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto marhuľového džemu môžete na potretie použiť aj iný obľúbený džem s jemnou chuťou, napríklad broskyňový alebo pomarančový.
  2. Pre ešte voňavejší koláč môžete do cesta pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry (ak nepoužívate vanilkový cukor s citrónovou arómou).
  3. Ak máte radi škoricu, pokojne pridajte štipku mletej škorice priamo do cesta alebo ňou posypte jablká pred pečením ešte výdatnejšie.
  4. Tento liaty jablkový koláč je výborný aj s iným ovocím – skúste napríklad hrušky, slivky alebo bobuľové ovocie (čerstvé alebo mrazené – mrazené nerozmrazujte, len ho obaľte v troche múky pred pridaním na cesto).

Banánovo-čokoládový koláč
TIP na dnes
Rýchly banánovo-čokoládový koláč: Hotový za 5 minút a len z 3 ingrediencií

Tento fantastický liaty jablkový koláč je dôkazom, že aj s minimom námahy sa dá upiecť niečo naozaj lahodné. Je hotový raz-dva a zaručene poteší každého maškrtníka!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette dolce facili, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty