Search

Fantastické syrové bomby: Tento RECEPT na zemiakové gule plnené mozzarellou si zamilujete!

zemiakové gule plnené mozzarellou
Zemiakové gule plnené mozzarellou

Obsah receptu

Ak milujete syr v akejkoľvek podobe a zároveň si radi pochutnáte na chrumkavých vyprážaných dobrotách, tieto fantastické syrové bomby sú pre vás ako stvorené! Ide o lahodné zemiakové gule, ktoré v sebe ukrývajú srdce z roztápajúcej sa mozzarelly. Každé zahryznutie je explóziou chutí – jemné zemiakové cesto, ťahavý syr a dokonale chrumkavý obal. Tento recept si jednoducho zamilujete a budete ho chcieť pripravovať neustále!

Príprava týchto syrových bômb nie je vôbec zložitá. Základom je klasické zemiakové cesto, do ktorého sa zabalí kúsok mozzarelly. Gule sa potom obalia v trojobale a usmažia dozlatista. Sú vynikajúce ako hlavné jedlo s obľúbeným dipom, napríklad kečupom, tatárskou omáčkou či cesnakovým dresingom, alebo ako originálna chuťovka na párty či posedenie s priateľmi. Pripravte sa na to, že tieto malé syrové pokušenia zmiznú z taniera ako prvé!

Základné informácie

  • Čas prípravy cesta a tvarovania: cca 30 minút + 30 minút chladenie
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa počtu dávok)
  • Počet porcií: 12 gulí
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na zemiakové cesto:

  • 400-500 g zemiakov (varný typ C alebo B – múčnaté, vhodné na kašu/cesto)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (do vody na varenie zemiakov)
  • 50 g hrubej múky (alebo polohrubej, prípadne podľa potreby na zahustenie cesta)
  • Soľ podľa chuti (do zemiakového cesta)
  • (Voliteľné: štipka muškátového orieška alebo čierneho korenia do cesta)

Náplň:

  • 100 g mozzarelly (vcelku alebo malé guličky)

Na obaľovanie (trojobal):

  • 50 g hladkej múky
  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 20 ml mlieka
  • 100 g strúhanky

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo, aby boli gule aspoň do polovice ponorené)

Postup prípravy

Príprava zemiakového cesta:

  1. Varenie zemiakov: Zemiaky (400-500 g) olúpte, umyte a nakrájajte na menšie kocky, aby sa rýchlejšie uvarili. Vložte ich do hrnca, zalejte vodou tak, aby boli úplne ponorené, pridajte 1/2 čajovej lyžičky soli a varte domäkka. Trvá to zvyčajne približne 15-20 minút od momentu, keď voda začne vrieť.
  2. Príprava cesta: Uvarené zemiaky dôkladne sceďte. Ešte horúce ich dôkladne roztlačte pučidlom na zemiaky alebo ich môžete prelisovať cez lis na zemiaky do misy. Nechajte ich mierne vychladnúť, len aby neboli úplne horúce na dotyk.
  3. Dokončenie cesta: K mierne vychladnutým roztlačeným zemiakom pridajte hrubú múku (50 g) a soľ podľa chuti (začnite menšou štipkou, keďže zemiaky sa už varili v slanej vode, a podľa potreby dosoľte). Ak chcete, môžete pridať aj štipku strúhaného muškátového orieška alebo čerstvo mletého čierneho korenia pre lepšiu chuť. Rukami alebo vareškou vypracujte hladké, kompaktné a nelepivé zemiakové cesto. Ak by bolo cesto príliš riedke a lepivé, pridajte ešte trochu hrubej múky.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tvarovanie a plnenie gulí:

  1. Príprava mozzarelly: Mozzarellu (100 g) nakrájajte na 12 približne rovnakých kociek. Ak používate malé mozzarella guličky (bocconcini), môžete ich použiť vcelku.
  2. Tvarovanie gulí: Z pripraveného zemiakového cesta odoberajte rukami kúsky (malo by vám vyjsť 12 približne rovnakých porcií). V dlani z každého kúska cesta vytvarujte placku. Do stredu každej placky položte jednu kocku (alebo guličku) mozzarelly. Mozzarellu starostlivo zabaľte do zemiakového cesta tak, aby vznikla pevná, hladká guľa a syr bol úplne uzavretý vo vnútri. Dávajte pozor, aby v ceste neboli žiadne trhlinky, cez ktoré by syr mohol počas vyprážania vytiecť.
  3. Chladenie gulí: Takto vytvarované zemiakové gule poukladajte na tanier alebo dosku (môžete ju zľahka posypať múkou, aby sa gule neprilepili) a dajte ich približne na 30 minút stuhnúť do chladničky. Vychladené gule sa budú lepšie obaľovať a syr bude mať menšiu tendenciu vytekať počas vyprážania.

Obaľovanie a vyprážanie:

  1. Príprava trojobalu: Kým sa gule chladia, pripravte si tri hlbšie taniere na obaľovanie. Do prvého taniera nasypte hladkú múku (50 g). V druhom tanieri metličkou dobre rozšľahajte vajce (1 ks) s mliekom (20 ml). Do tretieho taniera nasypte strúhanku (100 g).
  2. Obaľovanie gulí: Vychladené zemiakové gule postupne obaľujte v pripravenom trojobale: najprv ich dôkladne obáľte v hladkej múke, potom ich ponorte do rozšľahaného vajca s mliekom (nechajte prebytočné vajce odkvapkať) a nakoniec ich starostlivo a rovnomerne obaľte v strúhanke tak, aby boli pokryté zo všetkých strán.
  3. Vyprážanie: Na väčšej panvici s hrubším dnom (alebo v menšom hlbšom hrnci/fritéze) rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja na stredne vysokú teplotu. Olej by mal siahať aspoň do polovice výšky gulí, ideálne je, ak môžu voľne plávať. Opatrne vkladajte obalené zemiakové gule do horúceho oleja. Nevkladajte ich príliš veľa naraz, aby teplota oleja prudko neklesla.
  4. Doba vyprážania: Gule smažte na miernejšom ohni (aby sa syr vo vnútri stihol pekne roztopiť a gule sa na povrchu nespálili) zo všetkých strán dozlatista a do chrumkava. Zvyčajne to trvá približne 3-5 minút. Počas smaženia ich opatrne otáčajte, aby sa opiekli rovnomerne.

Dokončenie:

  1. Odkvapkanie tuku: Usmažené zemiakové gule vyberajte dierovanou lyžicou alebo kliešťami a nechajte ich odkvapkať od prebytočného tuku na tanieri vystlanom papierovými kuchynskými utierkami.
  2. Servírovanie: Najlepšie chutia ešte teplé, keď je mozzarella vo vnútri krásne ťahavá. Podávajte ich s obľúbeným dipom – skvele sa hodí kečup, tatárska omáčka, cesnakový dresing, bylinkový jogurtový dip alebo pikantná chilli omáčka.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžem do zemiakového cesta pridať aj najemno nasekanú čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať.
  2. Namiesto klasickej mozzarelly môžem použiť aj údenú mozzarellu alebo iný obľúbený syr, ktorý sa dobre topí (napríklad čedar, gouda nakrájaný na kocky).
  3. Ak chcem gule pripraviť v zdravšej verzii, môžem ich skúsiť upiecť v rúre. Obalené gule poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich postriekam olejom v spreji a pečiem pri teplote cca 200°C dozlatista (cca 15-20 minút, v polovici pečenia ich obrátim). Nebudú síce také chrumkavé ako vyprážané, ale stále veľmi chutné.
  4. Pri tvarovaní gulí si môžem ruky zľahka navlhčiť vodou alebo pomúčiť, aby sa mi zemiakové cesto menej lepilo na prsty.

Tieto fantastické syrové bomby sú skutočnou lahôdkou, ktorá zaručene poteší každého milovníka syra a chrumkavých dobrôt!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nino’s Home, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty