Máte doma starší chlieb a neviete, čo s ním? V žiadnom prípade ho nevyhadzujte! S týmto geniálnym RECEPTOM ho premeníte na tú najlepšiu a najchrumkavejšiu pochúťku – falošné zemiakové placky. Je to fantastická záchrana, keď máte hlboko do vrecka, alebo len chcete spotrebovať zvyšky. Vďaka cesnaku a majoránke chutia a voňajú takmer na nerozoznanie od pravých zemiakových placiek. Sú neuveriteľne jednoduché, rýchle a celá rodina si ich zamiluje. Toto je recept, ktorý sa oplatí mať vždy poruke!
Celé kúzlo spočíva v namočení starého chleba a jeho poriadnom vyžmýkaní. To je ten najdôležitejší krok, ktorý vám dnes ukážeme. Potom už len pridáte vajíčko, koreniny a môžete smažiť. Je to naozaj blesková večera alebo obed, ktorý vás prekvapí svojou skvelou chuťou. Poďme sa spolu pozrieť, aké je to jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (plus čas na namočenie chleba)
- Čas smaženia: cca 20 minút
- Počet porcií: cca 12-15 placiek
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 300 g staršieho pšenično-ražného chleba
- 3 vajcia
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL hladkej múky
- 2 ČL sušenej majoránky
- ½ ČL drvenej rasce
- 1 zarovnaná ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Starší chlieb nalámeme na menšie kusy do veľkej misy a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bol celý ponorený. Necháme ho pár minút nasiaknuť, kým úplne nezmäkne.
- Kľúčový krok: Z namočeného chleba rukami veľmi dôkladne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu. Čím suchšiu hmotu získame, tým lepšie a chrumkavejšie budú placky.
- Vyžmýkaný chlieb v miske roztrháme alebo roztlačíme vidličkou na jemnejšiu kašu.
- K chlebovej hmote pridáme vajcia, najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Dochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a drvenou rascou.
- Nakoniec pridáme lyžicu hladkej múky, ktorá pomôže zmes spojiť. Všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
- Na panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja (asi 0,5 cm).
- Lyžicou odoberáme z cesta kôpky, ktoré v rukách alebo priamo na panvici vytvarujeme na placky hrubé asi 1 cm.
- Smažíme z každej strany približne 3-4 minúty dozlatista a dochrumkava.
- Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Podávame ešte teplé, buď samotné, alebo s kyslou smotanou, prípadne ako prílohu.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť niekedy do chlebovej zmesi pridám aj hrsť strúhaného syra alebo nadrobno nasekanú údenú slaninku. To je potom úplná delikatesa.
- Okrem majoránky je v plackách výborná aj čerstvá nasekaná petržlenová vňať alebo pažítka. Pridám ich do zmesi spolu s cibuľou.
- Tieto placky sa dajú robiť aj z iného staršieho pečiva, napríklad z rožkov alebo žemlí. Chlebové sú ale chuťovo najvýraznejšie a najlepšie.
- Najlepšie sú čerstvé, ale ak nejaké ostanú, sú výborné aj na studeno. Ja ich mám rád s pohárom kyslého mlieka alebo kefíru, presne ako klasické zemiakové.
Verím, že vám tento jednoduchý recept príde vhod a že si na chlebových plackách pochutnáte. Je to skvelý príklad toho, ako sa dá v kuchyni využiť naozaj všetko a vykúzliť z minima maximum. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.