Search

Falošné zemiakové placky zo starého chleba: Tento RECEPT je geniálna záchrana!

falošné zemiakové placky
falošné zemiakové placky

Obsah receptu

Máte doma starší chlieb a neviete, čo s ním? V žiadnom prípade ho nevyhadzujte! S týmto geniálnym RECEPTOM ho premeníte na tú najlepšiu a najchrumkavejšiu pochúťku – falošné zemiakové placky. Je to fantastická záchrana, keď máte hlboko do vrecka, alebo len chcete spotrebovať zvyšky. Vďaka cesnaku a majoránke chutia a voňajú takmer na nerozoznanie od pravých zemiakových placiek. Sú neuveriteľne jednoduché, rýchle a celá rodina si ich zamiluje. Toto je recept, ktorý sa oplatí mať vždy poruke!

Celé kúzlo spočíva v namočení starého chleba a jeho poriadnom vyžmýkaní. To je ten najdôležitejší krok, ktorý vám dnes ukážeme. Potom už len pridáte vajíčko, koreniny a môžete smažiť. Je to naozaj blesková večera alebo obed, ktorý vás prekvapí svojou skvelou chuťou. Poďme sa spolu pozrieť, aké je to jednoduché.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút (plus čas na namočenie chleba)
  • Čas smaženia: cca 20 minút
  • Počet porcií: cca 12-15 placiek
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 300 g staršieho pšenično-ražného chleba
  • 3 vajcia
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 ČL sušenej majoránky
  • ½ ČL drvenej rasce
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Starší chlieb nalámeme na menšie kusy do veľkej misy a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bol celý ponorený. Necháme ho pár minút nasiaknuť, kým úplne nezmäkne.
  2. Kľúčový krok: Z namočeného chleba rukami veľmi dôkladne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu. Čím suchšiu hmotu získame, tým lepšie a chrumkavejšie budú placky.
  3. Vyžmýkaný chlieb v miske roztrháme alebo roztlačíme vidličkou na jemnejšiu kašu.
  4. K chlebovej hmote pridáme vajcia, najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  5. Dochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a drvenou rascou.
  6. Nakoniec pridáme lyžicu hladkej múky, ktorá pomôže zmes spojiť. Všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
  7. Na panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja (asi 0,5 cm).
  8. Lyžicou odoberáme z cesta kôpky, ktoré v rukách alebo priamo na panvici vytvarujeme na placky hrubé asi 1 cm.
  9. Smažíme z každej strany približne 3-4 minúty dozlatista a dochrumkava.
  10. Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  11. Podávame ešte teplé, buď samotné, alebo s kyslou smotanou, prípadne ako prílohu.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte lepšiu chuť niekedy do chlebovej zmesi pridám aj hrsť strúhaného syra alebo nadrobno nasekanú údenú slaninku. To je potom úplná delikatesa.
  2. Okrem majoránky je v plackách výborná aj čerstvá nasekaná petržlenová vňať alebo pažítka. Pridám ich do zmesi spolu s cibuľou.
  3. Tieto placky sa dajú robiť aj z iného staršieho pečiva, napríklad z rožkov alebo žemlí. Chlebové sú ale chuťovo najvýraznejšie a najlepšie.
  4. Najlepšie sú čerstvé, ale ak nejaké ostanú, sú výborné aj na studeno. Ja ich mám rád s pohárom kyslého mlieka alebo kefíru, presne ako klasické zemiakové.

Verím, že vám tento jednoduchý recept príde vhod a že si na chlebových plackách pochutnáte. Je to skvelý príklad toho, ako sa dá v kuchyni využiť naozaj všetko a vykúzliť z minima maximum. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty