Hľadáte zdravšiu alternatívu ku kupovaným sladkostiam alebo potrebujete rýchly zdroj energie na cesty či po cvičení? Tieto domáce nepečené müsli tyčinky plné ovocia, orechov a čokolády sú presne to, čo potrebujete! Nielenže chutia oveľa lepšie ako tie z obchodu, ale máte aj úplnú kontrolu nad tým, čo obsahujú. Tento rýchly a jednoduchý recept zvládne naozaj každý. Základ tvoria opečené ovsené vločky, orechy a semienka, ktoré sú spojené lahodnou zmesou medu, masla a cukru. Pridaním obľúbeného sušeného ovocia a kúskov čokolády vytvoríte tyčinky presne podľa svojej chuti.
Výhodou týchto nepečených tyčiniek je ich variabilita. Nebojte sa experimentovať a pridať rôzne druhy orechov (vlašské, lieskové, mandle, pekanové), semienok (ľanové, chia, slnečnicové, tekvicové) alebo sušeného ovocia (hrozienka, marhule, figy, datle, mango, kokos). Príprava je nenáročná – stačí opiecť suché ingrediencie, rozpustiť spojivo, všetko zmiešať, utlačiť do formy a nechať stuhnúť v chladničke. Je to skvelý spôsob, ako si pripraviť chutnú a relatívne zdravšiu maškrtu či rýchlu desiatu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas chladenia: minimálne 2 hodiny
- Počet porcií: cca 12-16 tyčiniek (podľa veľkosti krájania)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Forma: Štvorcová cca 23×23 cm (alebo podobná veľkosť)
Potrebujeme
Suché ingrediencie:
- 62,5 g klasických ovsených vločiek
- 62,5 g jemných ovsených vločiek
- 80 g zmesi obľúbených orechov a semienok (napr. vlašské orechy, mandle, slnečnicové, tekvicové semienka), nasekaných nahrubo
Spojivo:
- 100 g medu
- 70 g masla
- 50 g hnedého alebo kryštálového cukru
Prísady:
- 45 g sušených sliviek (bez kôstky)
- 45 g sušených brusníc (alebo iného sušeného ovocia, napr. hrozienka, marhule)
- 40 g tmavej čokolády (min. 50% kakaa)
- 40 g mliečnej čokolády
Postup prípravy
Príprava suchých ingrediencií:
- Do veľkej suchej panvice nasypeme oba druhy ovsených vločiek a nahrubo nasekané orechy a semienka.
- Na strednom ohni za častého miešania opekáme (restujeme nasucho) približne 5–10 minút. Sledujeme, aby zmes ľahko zozlatla a začala voňať. Dôležité: Dávame pozor, aby sa ingrediencie nespálili, miešame takmer neustále.
- Opečenú zmes ihneď presypeme do veľkej misy a necháme mierne vychladnúť.

Príprava spojiva:
- Do menšieho hrnca dáme med, maslo a cukor.
- Na miernom plameni za stáleho miešania zahrievame, kým sa maslo a cukor úplne nerozpustia a všetky ingrediencie sa nespoja do hladkej tekutej zmesi. Nevaríme príliš dlho ani prudko, stačí, aby sa všetko spojilo.
Miešanie a chladnutie zmesi:
- Teplú medovo-maslovú zmes nalejeme do misy k opraženým vločkám, orechom a semienkam. Veľmi starostlivo premiešame stierkou alebo vareškou, aby sa všetky suché ingrediencie rovnomerne obalili.
- Zmes necháme v mise odstáť a chladnúť aspoň 15-20 minút, aby nebola horúca, ale len mierne teplá. Je to dôležité kvôli pridaniu čokolády.
Pridanie prísad:
- Medzitým si nakrájame tmavú a mliečnu čokoládu na malé kocky alebo nasekáme nahrubo. Sušené slivky a brusnice (alebo iné použité ovocie) nakrájame na menšie kúsky.
- Pár kúskov nasekanej čokolády a sušeného ovocia si odložíme bokom na posypanie vrchu.
- Keď je zmes v mise dostatočne vychladnutá (už len mierne teplá), pridáme k nej väčšinu nasekanej čokolády a všetko nakrájané sušené ovocie. Opäť všetko starostlivo, ale zľahka premiešame.
Tvarovanie a chladenie:
- Pripravíme si štvorcovú formu (približne 23×23 cm) a dôkladne ju vystelieme papierom na pečenie (aj boky, aby sa tyčinky dali ľahko vybrať).
- Celú pripravenú zmes preložíme do formy. Pomocou lyžice alebo dna pohára (namočeného vo vode alebo potretého olejom, aby sa nelepilo) zmes veľmi starostlivo a pevne utlačíme po celej ploche formy do rovnomernej vrstvy. Dôkladné utlačenie je kľúčové, aby tyčinky po stuhnutí dobre držali pokope.
- Povrch utlačenej hmoty posypeme zvyšnými kúskami čokolády a sušeného ovocia, ktoré sme si odložili. Jemne ich dlaňou alebo lyžicou zatlačíme do hmoty.
- Formu vložíme do chladničky a zmes necháme dôkladne stuhnúť minimálne 2 hodiny, ideálne aj dlhšie.
Krájanie a skladovanie:
- Stuhnutú hmotu vyberieme z chladničky a pomocou papiera na pečenie ju vyberieme z formy. Položíme ju na dosku na krájanie.
- Ostrým nožom nakrájame na tyčinky alebo štvorce požadovanej veľkosti.
- Hotové tyčinky skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke alebo na chladnom a suchom mieste.
Videorecept
Tipy
- Nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami orechov, semienok a sušeného ovocia podľa toho, čo máte radi alebo čo máte práve doma. Skvelé sú aj nasekané datle, figy, marhule či kokosové lupienky.
- Opekanie vločiek a orechov nasucho naozaj odporúčam nevynechať. Dodá tyčinkám príjemnú orieškovú chuť a lepšiu textúru. Len ich treba strážiť, aby sa nespálili.
- Veľmi dôležité je hmotu vo forme naozaj poriadne utlačiť. Používam na to dno pohára a tlačím silno a rovnomerne po celej ploche. Len tak budú tyčinky po stuhnutí kompaktné.
- Ak chcete tyčinky ešte lákavejšie, môžete ich po nakrájaní a stuhnutí z jednej strany alebo len konce namočiť do rozpustenej tmavej alebo mliečnej čokolády a nechať stuhnúť na papieri na pečenie.

Tieto domáce müsli tyčinky plné ovocia a orechov sú skvelou voľbou pre každého, kto hľadá rýchly, jednoduchý a chutný recept na zdravšiu maškrtu či desiatu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Кулинарим с Таней, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.