Každá rodina má svoje špeciálne recepty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Tento recept na domáce mini šišky je presne taký, bez použitia droždia a rúry, zdokonalený na základe starých tradícií.
Vychutnajte si tieto lahodné domáce šišky, ktoré som sa naučil od mojej svokry. Sú ideálne na rýchly snack alebo desiatu pre deti a sú vždy veľmi populárne.
Na domáce mini šišky budeme potrebovať:
- Pre cesto č.1:
- 1 vajce
- štipka soli
- 15 ml masla
- 40 ml mlieka
- 150 g hladkej múky
- Pre cesto č.2:
- 2 vajcia
- štipka soli
- 3 PL kryštálového cukru
- 30 ml masla
- 190 g hladkej múky
- Olej na vysmážanie
Postup prípravy:
- Do misky pridáme vajce, soľ a rozpustené maslo. Tieto ingrediencie dôkladne premiešame.
- Pridáme mlieko a múku. Pokračujeme v miešaní až kým sa všetky suroviny nespoja.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré potom prikryjeme a necháme odpočívať.
- Pre druhé cesto pridáme do inej misky vajcia, soľ, rozpustené maslo a cukor. Túto zmes dôkladne premiešame.
- K druhej zmiešanej zmesi pridáme múku a pokračujeme v miešaní až kým sa všetky suroviny nespoja.
- Toto cesto tiež vypracujeme na hladko, prenesieme ho do nádoby, prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút.
- Prvé cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť tvarujeme do formy dlhého člna a potom rozvaľkáme na plochu s rozmermi približne 12 x 24 cm.
- Druhé cesto tiež rozvaľkáme na rozmery 12 x 24 cm. Na tenšie prvotné cesto nanesieme trochu vody, na to položíme druhé cesto a opäť potrieme vodou.
- Zostávajúcu polovicu z prvého cesta rozvaľkáme rovnakým spôsobom, následne ho položíme na vrch predchádzajúcich vrstiev cesta a opäť rozvaľkáme.
- Prípadné prebytky cesta odkrojíme na okrajoch, aby sme získali pravidelný obdĺžnik.
- Tento obdĺžnikový plát potom nakrájame na 32 malých obdĺžnikov. V strede každého obdĺžniku spojíme dva protiľahlé okraje, cesto otočíme a spojíme aj ostatné dva okraje. Podrobný postup nájdete v video návode.
- Do panvice pridáme olej a zohrejeme ho na strednú teplotu.
- Šišky opatrne položíme do panvice a smažíme ich zo všetkých strán, kým nedosiahnu zlatistú farbu.
- Hotové šišky potom preložíme na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sme odtokol prebytočný olej.
Video recept:
Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Helly’s Simple Recipe