Search

DOMÁCE JOGURTOVÉ NANUKY s jahodami: Tento RECEPT z pár surovín, ktorý zvládne každý začiatočník! (TOP)

jogurtové nanuky
Jogurtové nanuky, zdroj: AI

Obsah receptu

Snívate o lahodných domácich nanukoch, ktoré chutia ako tie najlepšie jogurtové a jahodové? Tento TOP RECEPT je presne to, čo hľadáte! Pripravíte ich len z pár bežne dostupných surovín a celý postup je taký jednoduchý, že ho hravo zvládne aj úplný začiatočník. Zabudnite na zložité zmrzlinové stroje, tieto domáce jogurtové nanuky s kúskami jahodového sirupu sú hotové raz-dva a zaručene si ich zamilujú deti aj dospelí. Dokonalé osvieženie na horúce letné dni!

Kúzlo týchto nanukov spočíva v kombinácii krémovej mliečnej zmesi, ktorá svojou chuťou pripomína jemný jogurt, a sladkokyslého jahodového sirupu s kúskami ovocia. Vďaka plneniu do špeciálnych vreciek (alebo aj obyčajných) si ľahko vytvoríte viacero porcií naraz. Sú ideálne ako zdravšia alternatíva kupovaných nanukov, plné ovocia a bez zbytočných prísad. Pripravte si túto mrazenú dobrotu a vychutnajte si leto plnými dúškami!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas mrazenia: minimálne 4-6 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet kusov: približne 15-20 nanukov (v závislosti od veľkosti použitých vreciek, cca 80-100 ml na nanuk)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na jahodový sirup:

  • 300 g čerstvých zrelých jahôd (umytých a očistených od stopiek)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • čerstvo vytlačená šťava z ½ stredne veľkej limetky

Na mliečnu zmes (pripomínajúcu jogurt):

  • 1000 ml plnotučného mlieka
  • 395 g sladeného kondenzovaného mlieka (1 plechovka)
  • 200 g kyslej smotany (s obsahom tuku aspoň 16%)
  • 3 polievkové lyžice sušeného plnotučného mlieka (pre krémovejšiu konzistenciu)

Potrebné pomôcky:

  • Malé obdĺžnikové vrecká na nanuky (alebo pevné uzatvárateľné vrecká vhodné do mrazničky, prípadne formičky na nanuky)

Postup prípravy

Príprava jahodového sirupu:

  1. Čerstvé jahody (300 g) umyte, dôkladne očistite od zelených častí (stopiek) a nakrájajte ich na menšie kúsky alebo štvrťky.
  2. Nakrájané jahody vsypte do menšieho hrnca. Zalejte ich vodou (50 ml), zasypte kryštálovým cukrom (80 g) a prilejte čerstvo vytlačenú limetkovú šťavu (z ½ limetky).
  3. Všetko spolu na miernom ohni za občasného miešania varte približne 5 minút, alebo kým jahody nezmäknú, nepustia šťavu a cukor sa úplne nerozpustí. Vznikne vám hustejší jahodový sirup s kúskami ovocia.
  4. Hotový jahodový sirup odstavte z ohňa a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Príprava mliečnej zmesi:

  1. Kým jahodový sirup chladne, pripravte si mliečnu zmes. V dostatočne veľkej mise alebo priamo v nádobe mixéra zmiešajte plnotučné mlieko (1000 ml), sladené kondenzované mlieko (395 g), kyslú smotanu (200 g) a sušené plnotučné mlieko (3 PL).
  2. Všetky ingrediencie na mliečnu zmes dôkladne rozmixujte ponorným mixérom alebo v stolnom mixéri dohladka, aby sa všetky zložky pekne spojili a sušené mlieko úplne rozpustilo. (Ak nemáte mixér, môžete zmes dôkladne premiešať metličkou).

Plnenie a mrazenie nanukov:

  1. Pripravte si čisté vrecká na nanuky alebo formičky.
  2. Do každého vrecka alebo formičky najprv nalejte alebo lyžičkou naložte približne do polovice jeho objemu pripravený a úplne vychladnutý jahodový sirup.
  3. Následne do každého vrecka opatrne dolejte (alebo do formičky nalejte) pripravenú mliečnu zmes tak, aby vrecko/formička nebola úplne plná (nechajte trochu voľného miesta na vrchu, keďže tekutina mrazením zväčší svoj objem).
  4. Ak používate vrecká, opatrne z nich vytlačte prebytočný vzduch a pevne ich uzavrite (zaviažte alebo použite klip, ak je súčasťou balenia). Ak používate formičky na nanuky, vložte do nich paličky.
  5. Pripravené naplnené vrecká alebo formičky s nanukmi opatrne poukladajte (ideálne v jednej vrstve, aby sa nedeformovali) do mrazničky.
  6. Nanuky nechajte mraziť minimálne 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby boli dokonale tuhé a premrazené.
  7. Pred podávaním môžete nanuky krátko podržať pod teplou tečúcou vodou, aby sa ľahšie vyberali z formičiek alebo vreciek (ak je to potrebné).

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu jahodovú chuť domáceho sirupu niekedy pridám k jahodám počas varenia aj malý kúsok celej škorice alebo pár lístkov čerstvej mäty, ktoré pred plnením do vreciek vyberiem. Sirup tak získa zaujímavý aromatický nádych.
  2. Ak nemám poruke špeciálne vrecká určené priamo na výrobu nanukov, môžem použiť aj klasické formičky na nanuky s paličkami. V takom prípade najprv nalejem na dno formičky trochu jahodového sirupu, nechám ho v mrazničke čiastočne zamraziť (cca 30 minút), potom opatrne dolejem mliečnu zmes, vložím paličku a opäť dám všetko poriadne zamraziť.
  3. Namiesto jahôd rada experimentujem aj s iným druhom sezónneho ovocia. Výborný je napríklad malinový, čučoriedkový alebo mangový sirup, ktorý pripravujem podobným spôsobom. Fantázii sa medze nekladú!
  4. Hotové domáce nanuky sú samy o sebe vynikajúce, ale ak chcem pripraviť naozaj luxusný dezert pre hostí, môžem ich po vybratí z vrecka alebo formičky ešte ozdobiť čerstvými kúskami jahôd, lístkami čerstvej mäty, alebo ich zľahka poliať rozpustenou kvalitnou čokoládou.

Tieto domáce jogurtové nanuky s jahodami sú skvelým spôsobom, ako si jednoducho a rýchlo pripraviť osviežujúcu maškrtu z pár základných surovín. Sú ideálne pre deti aj dospelých a tento TOP RECEPT zvládne naozaj každý. Užite si chuť leta v každom súste!

Recept je inšpirovaný verziou z pobre na cozinha, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty