Snívate o lahodných domácich nanukoch, ktoré chutia ako tie najlepšie jogurtové a jahodové? Tento TOP RECEPT je presne to, čo hľadáte! Pripravíte ich len z pár bežne dostupných surovín a celý postup je taký jednoduchý, že ho hravo zvládne aj úplný začiatočník. Zabudnite na zložité zmrzlinové stroje, tieto domáce jogurtové nanuky s kúskami jahodového sirupu sú hotové raz-dva a zaručene si ich zamilujú deti aj dospelí. Dokonalé osvieženie na horúce letné dni!
Kúzlo týchto nanukov spočíva v kombinácii krémovej mliečnej zmesi, ktorá svojou chuťou pripomína jemný jogurt, a sladkokyslého jahodového sirupu s kúskami ovocia. Vďaka plneniu do špeciálnych vreciek (alebo aj obyčajných) si ľahko vytvoríte viacero porcií naraz. Sú ideálne ako zdravšia alternatíva kupovaných nanukov, plné ovocia a bez zbytočných prísad. Pripravte si túto mrazenú dobrotu a vychutnajte si leto plnými dúškami!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas mrazenia: minimálne 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet kusov: približne 15-20 nanukov (v závislosti od veľkosti použitých vreciek, cca 80-100 ml na nanuk)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na jahodový sirup:
- 300 g čerstvých zrelých jahôd (umytých a očistených od stopiek)
- 80 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- čerstvo vytlačená šťava z ½ stredne veľkej limetky
Na mliečnu zmes (pripomínajúcu jogurt):
- 1000 ml plnotučného mlieka
- 395 g sladeného kondenzovaného mlieka (1 plechovka)
- 200 g kyslej smotany (s obsahom tuku aspoň 16%)
- 3 polievkové lyžice sušeného plnotučného mlieka (pre krémovejšiu konzistenciu)
Potrebné pomôcky:
- Malé obdĺžnikové vrecká na nanuky (alebo pevné uzatvárateľné vrecká vhodné do mrazničky, prípadne formičky na nanuky)
Postup prípravy
Príprava jahodového sirupu:
- Čerstvé jahody (300 g) umyte, dôkladne očistite od zelených častí (stopiek) a nakrájajte ich na menšie kúsky alebo štvrťky.
- Nakrájané jahody vsypte do menšieho hrnca. Zalejte ich vodou (50 ml), zasypte kryštálovým cukrom (80 g) a prilejte čerstvo vytlačenú limetkovú šťavu (z ½ limetky).
- Všetko spolu na miernom ohni za občasného miešania varte približne 5 minút, alebo kým jahody nezmäknú, nepustia šťavu a cukor sa úplne nerozpustí. Vznikne vám hustejší jahodový sirup s kúskami ovocia.
- Hotový jahodový sirup odstavte z ohňa a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Príprava mliečnej zmesi:
- Kým jahodový sirup chladne, pripravte si mliečnu zmes. V dostatočne veľkej mise alebo priamo v nádobe mixéra zmiešajte plnotučné mlieko (1000 ml), sladené kondenzované mlieko (395 g), kyslú smotanu (200 g) a sušené plnotučné mlieko (3 PL).
- Všetky ingrediencie na mliečnu zmes dôkladne rozmixujte ponorným mixérom alebo v stolnom mixéri dohladka, aby sa všetky zložky pekne spojili a sušené mlieko úplne rozpustilo. (Ak nemáte mixér, môžete zmes dôkladne premiešať metličkou).
Plnenie a mrazenie nanukov:
- Pripravte si čisté vrecká na nanuky alebo formičky.
- Do každého vrecka alebo formičky najprv nalejte alebo lyžičkou naložte približne do polovice jeho objemu pripravený a úplne vychladnutý jahodový sirup.
- Následne do každého vrecka opatrne dolejte (alebo do formičky nalejte) pripravenú mliečnu zmes tak, aby vrecko/formička nebola úplne plná (nechajte trochu voľného miesta na vrchu, keďže tekutina mrazením zväčší svoj objem).
- Ak používate vrecká, opatrne z nich vytlačte prebytočný vzduch a pevne ich uzavrite (zaviažte alebo použite klip, ak je súčasťou balenia). Ak používate formičky na nanuky, vložte do nich paličky.
- Pripravené naplnené vrecká alebo formičky s nanukmi opatrne poukladajte (ideálne v jednej vrstve, aby sa nedeformovali) do mrazničky.
- Nanuky nechajte mraziť minimálne 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby boli dokonale tuhé a premrazené.
- Pred podávaním môžete nanuky krátko podržať pod teplou tečúcou vodou, aby sa ľahšie vyberali z formičiek alebo vreciek (ak je to potrebné).
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu jahodovú chuť domáceho sirupu niekedy pridám k jahodám počas varenia aj malý kúsok celej škorice alebo pár lístkov čerstvej mäty, ktoré pred plnením do vreciek vyberiem. Sirup tak získa zaujímavý aromatický nádych.
- Ak nemám poruke špeciálne vrecká určené priamo na výrobu nanukov, môžem použiť aj klasické formičky na nanuky s paličkami. V takom prípade najprv nalejem na dno formičky trochu jahodového sirupu, nechám ho v mrazničke čiastočne zamraziť (cca 30 minút), potom opatrne dolejem mliečnu zmes, vložím paličku a opäť dám všetko poriadne zamraziť.
- Namiesto jahôd rada experimentujem aj s iným druhom sezónneho ovocia. Výborný je napríklad malinový, čučoriedkový alebo mangový sirup, ktorý pripravujem podobným spôsobom. Fantázii sa medze nekladú!
- Hotové domáce nanuky sú samy o sebe vynikajúce, ale ak chcem pripraviť naozaj luxusný dezert pre hostí, môžem ich po vybratí z vrecka alebo formičky ešte ozdobiť čerstvými kúskami jahôd, lístkami čerstvej mäty, alebo ich zľahka poliať rozpustenou kvalitnou čokoládou.
Tieto domáce jogurtové nanuky s jahodami sú skvelým spôsobom, ako si jednoducho a rýchlo pripraviť osviežujúcu maškrtu z pár základných surovín. Sú ideálne pre deti aj dospelých a tento TOP RECEPT zvládne naozaj každý. Užite si chuť leta v každom súste!
Recept je inšpirovaný verziou z pobre na cozinha, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.