Hľadáte recept na rýchlu, jednoduchú a zároveň neodolateľne chutnú nátierku, ktorá je ideálna na raňajky, desiatu, ľahkú večeru alebo ako pohostenie pre návštevu? Táto domáca tuniaková nátierka EXPRES je presne to, čo potrebujete! Pripravíte ju doslova za pár minút z bežne dostupných surovín a výsledok je vždy zaručene lahodný. Kombinácia kvalitného tuniaka, vareného vajíčka, chrumkavej červenej cibuľky, kyslej uhorky a krémovej majonézy s dotykom horčice a citróna je jednoducho dokonalá.
Tento recept je skvelým dôkazom toho, že aj bez zdĺhavého varenia sa dá pripraviť niečo naozaj výnimočné. Nátierka je príjemne svieža a vďaka tuniakovi a vajíčku aj dostatočne sýta. Podávajte ju s čerstvým pečivom, chrumkavými hriankami alebo ako náplň do sendvičov. Ozdobená jarnou cibuľkou a plátkom citróna bude nielen skvele chutiť, ale aj krásne vyzerať.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10-15 minút (ak je vajíčko uvarené)
- Čas odležania (odporúčané): minimálne 15-20 minút
- Počet porcií: cca 2-3 porcie (ako hlavné jedlo/desiata)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na tuniakovú nátierku:
- 1 konzerva tuniaka (cca 160 g pevného podielu po odkvapkaní – vo vlastnej šťave alebo v oleji, olej zliať)
- 1 ks vajce uvarené natvrdo (veľkosť M)
- 1 ks menšej červenej cibule (alebo 1/2 stredne veľkej)
- 1 ks stredne veľkej nakladanej uhorky (kyslej alebo sladkokyslej)
- cca 2-3 polievkové lyžice majonézy (cca 50-75 ml, alebo podľa chuti)
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- 1 polievková lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na dokončenie a servírovanie:
- Čerstvé pečivo (chlieb, rožky, bageta)
- Čerstvá jarná cibuľka (zelená časť) na ozdobenie (podľa chuti)
- Plátky čerstvého citróna na ozdobenie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava základných ingrediencií:
- Príprava zeleniny a vajíčka: Červenú cibuľu (1 ks menšiu) očistite a nakrájajte na čo najmenšie, jemné kocky. Nakladanú uhorku (1 ks) taktiež nakrájajte nadrobno na malé kocky. Vajce (1 ks) uvarené natvrdo olúpte a nakrájajte ho pomocou krájača na vajíčka alebo nožom na malé kocky (prípadne ho môžete pretlačiť cez mriežku na zemiaky).
- Príprava tuniaka: Konzervu tuniaka otvorte a dôkladne z neho zlejte prebytočnú šťavu alebo olej. Tuniaka potom vidličkou v miske zľahka rozdrobte na menšie kúsky (nie však na úplnú kašu, je fajn, ak v nátierke zostanú aj väčšie kúsky).
Miešanie nátierky:
- Spojenie ingrediencií: Do misy k pripravenému (odkvapkanému a rozdrobenému) tuniakovi pridajte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, nakrájanú nakladanú uhorku a na kocky nakrájané varené vajce.
- Pridanie dochucovadiel: K zmesi pridajte majonézu (začnite s 2 polievkovými lyžicami, podľa potreby pridáte viac), plnotučnú horčicu (1 PL) a čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu (1 PL).
- Dochutenie soľou a korením: Nátierku osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti. So soľou opatrne, keďže tuniak aj majonéza už určitú slanosť majú.
- Finálne premiešanie: Všetky ingrediencie v mise dôkladne, ale zároveň zľahka premiešajte lyžicou alebo stierkou, aby sa chute pekne spojili a nátierka zostala nadýchaná. Snažte sa tuniaka a vajíčko príliš nerozbiť na úplnú kašu, ak preferujete v nátierke aj malé kúsky.
Odležanie a servírovanie:
- Odležanie (odporúčané): Hotovú tuniakovú nátierku môžete podávať ihneď, ale pre ešte lepšie prepojenie všetkých chutí odporúčame nechať ju aspoň 15-20 minút odležať v chladničke, prikrytú potravinárskou fóliou.
- Podávanie: Nátierku servírujte s čerstvým pečivom podľa vášho výberu – výborne chutí s chlebom, rožkami, bagetou alebo aj s knäckebrotom. Pred podávaním ju môžete ozdobiť najemno nasekanou zelenou časťou čerstvej jarnej cibuľky a pridať plátok čerstvého citróna na dochutenie.
Videorecept
Tipy
- Pre jemnejšiu chuť cibule môžem nakrájanú červenú cibuľu pred pridaním do nátierky krátko spariť horúcou vodou a potom dôkladne scediť, alebo ju na chvíľu namočiť do studenej vody s trochou octu.
- Namiesto klasickej majonézy môžem použiť aj jej ľahšiu verziu, alebo časť majonézy nahradiť hustým bielym jogurtom či kyslou smotanou pre odľahčenie nátierky.
- Ak mám rád/a pikantnejšie chute, môžem do nátierky pridať aj štipku mletého chilli alebo pár kvapiek tabasca.
- Do nátierky sa výborne hodí aj najemno nasekaná čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor pre ešte sviežejšiu chuť.
Táto domáca tuniaková nátierka EXPRES je skvelým dôkazom toho, že aj rýchle a jednoduché jedlá môžu byť nesmierne chutné a potešiť každého!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.