Hľadáte recept na dokonalé letné osvieženie, ktoré je nielen fantasticky chutné, ale aj originálne a plné vitamínov? Potom je táto domáca pomarančová zmrzlina s tajnou prísadou presne to, čo musíte vyskúšať! Jej chuť je svieža, citrusová a prekvapivo krémová. A tá tajná ingrediencia? Tou je mrkvové pyré, ktoré zmrzline dodáva nielen krásnu farbu a jemne sladkastú chuť, ale aj extra dávku živín. Tento recept je taký jednoduchý a rýchly, že si ho okamžite zamilujete!
Zabudnite na zložité postupy a zmrzlinovač. Na prípravu tejto lahodnej domácej zmrzliny vám bude stačiť len pár základných surovín a mraznička. Spojenie sladkej pomarančovej šťavy, jemného mrkvového pyré a bohatej smotany na šľahanie vytvára dezert s dokonale hladkou a krémovou textúrou. Je to ideálna voľba pre deti aj dospelých, ktorí si chcú dopriať zdravšiu maškrtu.
- Počet porcií: cca 4-6 porcií (cca 600-700 ml)
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas mrazenia: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na pomarančovo-mrkvovú zmrzlinu:
- šťava z 1 veľkého pomaranča (cca 80-100 ml)
- 160 ml hladkého mrkvového pyré (použiť sa dá kvalitná detská výživa alebo pyré z domácky uvarenej a rozmixovanej mrkvy)
- 400 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- 70 g kryštálového alebo krupicového cukru
Na zdobenie (voliteľné):
- 5 g strúhaného kokosu
- 10 g nastrúhanej horkej čokolády
- 10 g nasekaných orechov (napr. vlašských, mandlí alebo pistácií)
Postup prípravy
Príprava ovocno-zeleninového základu:
- Jeden veľký pomaranč rozkrojíme na polovicu a dôkladne z neho vytlačíme všetku šťavu.
- Aby bola zmrzlina čo najjemnejšia, pripravenú pomarančovú šťavu precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili prípadné kôstky a kúsky dužiny.
- Do precedenej šťavy pridáme 160 ml hladkého mrkvového pyré. Metličkou všetko spolu dobre premiešame, kým nevznikne jednotná zmes.
Vytvorenie krémovej zmrzlinovej zmesi:
- Do čistej, vychladenej misy nalejeme 400 ml dobre vychladenej smotany na šľahanie. Pridáme 70 g cukru.
- Pomocou elektrického šľahača začneme smotanu s cukrom šľahať, najprv na nižších otáčkach, potom na vyšších, až kým nevznikne tuhá a pevná šľahačka.
- Dôležitý krok: Do tuhej šľahačky teraz opatrne (napr. stierkou alebo pri najnižších otáčkach šľahača) vmiešame pripravenú pomarančovo-mrkvovú zmes. Miešame len krátko a zľahka, kým sa všetko nespojí do jednotného hladkého krému. Dlhým alebo prudkým miešaním by mohla šľahačka stratiť svoj objem a nadýchanosť.
Mrazenie a servírovanie:
- Výslednú zmrzlinovú zmes nalejeme do vhodnej nádoby určenej na mrazenie (napríklad plastovej alebo kovovej dózy s vekom). Povrch zmesi uhladíme stierkou.
- Nádobu dobre uzavrieme a vložíme do mrazničky. Zmes necháme úplne stuhnúť, čo potrvá minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc, aby zmrzlina získala tú správnu konzistenciu.
- Pred podávaním odporúčame nechať zmrzlinu na pár minút (cca 5-10 minút) postáť pri izbovej teplote, aby mierne povolila a ľahšie sa naberala.
- Každú porciu zmrzliny môžeme pred servírovaním posypať strúhaným kokosom, nastrúhanou čokoládou a nasekanými orechmi.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem dosiahnuť ešte intenzívnejšiu citrusovú chuť, môžem do pomarančovo-mrkvovej zmesi pridať aj trochu najemno nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča.
- Pre ešte krémovejšiu konzistenciu zmrzliny (bez použitia zmrzlinovača) ju môžem počas prvých 2-3 hodín mrazenia každých 45 minút vybrať z mrazničky a dôkladne premiešať vidličkou alebo krátko prešľahať ponorným mixérom. Tým sa rozbijú tvoriace sa ľadové kryštáliky.
- Namiesto klasického cukru môžem na osladenie použiť aj med alebo javorový sirup. Množstvo si potom prispôsobím podľa vlastnej chuti a sladkosti použitých surovín.
- Táto zmrzlina je vynikajúca sama o sebe, ale pre obmenu ju môžem servírovať aj s čerstvým ovocím (napríklad s jahodami alebo mangom) alebo preliatu trochou javorového sirupu.
Vychutnajte si toto originálne a zdravé letné osvieženie, ktoré vás prekvapí svojou lahodnou a netradičnou chuťou!
Recept je inšpirovaný verziou od Gesund und schnell, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.