Search

Domáca pomarančová zmrzlina s tajnou prísadou: Tento recept na osvieženie musíte skúsiť!

Domáca pomarančová zmrzlina
Domáca pomarančová zmrzlina, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte recept na dokonalé letné osvieženie, ktoré je nielen fantasticky chutné, ale aj originálne a plné vitamínov? Potom je táto domáca pomarančová zmrzlina s tajnou prísadou presne to, čo musíte vyskúšať! Jej chuť je svieža, citrusová a prekvapivo krémová. A tá tajná ingrediencia? Tou je mrkvové pyré, ktoré zmrzline dodáva nielen krásnu farbu a jemne sladkastú chuť, ale aj extra dávku živín. Tento recept je taký jednoduchý a rýchly, že si ho okamžite zamilujete!

Zabudnite na zložité postupy a zmrzlinovač. Na prípravu tejto lahodnej domácej zmrzliny vám bude stačiť len pár základných surovín a mraznička. Spojenie sladkej pomarančovej šťavy, jemného mrkvového pyré a bohatej smotany na šľahanie vytvára dezert s dokonale hladkou a krémovou textúrou. Je to ideálna voľba pre deti aj dospelých, ktorí si chcú dopriať zdravšiu maškrtu.

  • Počet porcií: cca 4-6 porcií (cca 600-700 ml)
  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas mrazenia: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na pomarančovo-mrkvovú zmrzlinu:

  • šťava z 1 veľkého pomaranča (cca 80-100 ml)
  • 160 ml hladkého mrkvového pyré (použiť sa dá kvalitná detská výživa alebo pyré z domácky uvarenej a rozmixovanej mrkvy)
  • 400 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
  • 70 g kryštálového alebo krupicového cukru

Na zdobenie (voliteľné):

  • 5 g strúhaného kokosu
  • 10 g nastrúhanej horkej čokolády
  • 10 g nasekaných orechov (napr. vlašských, mandlí alebo pistácií)

Postup prípravy

Príprava ovocno-zeleninového základu:

  1. Jeden veľký pomaranč rozkrojíme na polovicu a dôkladne z neho vytlačíme všetku šťavu.
  2. Aby bola zmrzlina čo najjemnejšia, pripravenú pomarančovú šťavu precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili prípadné kôstky a kúsky dužiny.
  3. Do precedenej šťavy pridáme 160 ml hladkého mrkvového pyré. Metličkou všetko spolu dobre premiešame, kým nevznikne jednotná zmes.

Vytvorenie krémovej zmrzlinovej zmesi:

  1. Do čistej, vychladenej misy nalejeme 400 ml dobre vychladenej smotany na šľahanie. Pridáme 70 g cukru.
  2. Pomocou elektrického šľahača začneme smotanu s cukrom šľahať, najprv na nižších otáčkach, potom na vyšších, až kým nevznikne tuhá a pevná šľahačka.
  3. Dôležitý krok: Do tuhej šľahačky teraz opatrne (napr. stierkou alebo pri najnižších otáčkach šľahača) vmiešame pripravenú pomarančovo-mrkvovú zmes. Miešame len krátko a zľahka, kým sa všetko nespojí do jednotného hladkého krému. Dlhým alebo prudkým miešaním by mohla šľahačka stratiť svoj objem a nadýchanosť.

Mrazenie a servírovanie:

  1. Výslednú zmrzlinovú zmes nalejeme do vhodnej nádoby určenej na mrazenie (napríklad plastovej alebo kovovej dózy s vekom). Povrch zmesi uhladíme stierkou.
  2. Nádobu dobre uzavrieme a vložíme do mrazničky. Zmes necháme úplne stuhnúť, čo potrvá minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc, aby zmrzlina získala tú správnu konzistenciu.
  3. Pred podávaním odporúčame nechať zmrzlinu na pár minút (cca 5-10 minút) postáť pri izbovej teplote, aby mierne povolila a ľahšie sa naberala.
  4. Každú porciu zmrzliny môžeme pred servírovaním posypať strúhaným kokosom, nastrúhanou čokoládou a nasekanými orechmi.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem dosiahnuť ešte intenzívnejšiu citrusovú chuť, môžem do pomarančovo-mrkvovej zmesi pridať aj trochu najemno nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča.
  2. Pre ešte krémovejšiu konzistenciu zmrzliny (bez použitia zmrzlinovača) ju môžem počas prvých 2-3 hodín mrazenia každých 45 minút vybrať z mrazničky a dôkladne premiešať vidličkou alebo krátko prešľahať ponorným mixérom. Tým sa rozbijú tvoriace sa ľadové kryštáliky.
  3. Namiesto klasického cukru môžem na osladenie použiť aj med alebo javorový sirup. Množstvo si potom prispôsobím podľa vlastnej chuti a sladkosti použitých surovín.
  4. Táto zmrzlina je vynikajúca sama o sebe, ale pre obmenu ju môžem servírovať aj s čerstvým ovocím (napríklad s jahodami alebo mangom) alebo preliatu trochou javorového sirupu.

Vychutnajte si toto originálne a zdravé letné osvieženie, ktoré vás prekvapí svojou lahodnou a netradičnou chuťou!

Recept je inšpirovaný verziou od Gesund und schnell, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty