Search

Domáca BAJADERA rýchlo a jednoducho: TOP orechový zákusok bez pečenia!

domáca bajadera
domáca bajadera

Obsah receptu

Predstavte si lahodný orechový zákusok, ktorý je nielen úžasne chutný, ale aj neuveriteľne jednoduchý na prípravu. Presne taká je naša domáca bajadera. Tento nepečený skvost si vás získa svojou jedinečnou kombináciou mletých orechov, sušienok a jemnej maslovej zmesi, to všetko korunované lesklou čokoládovou polevou. Príprava tejto bajadery recept nevyžaduje pečenie, čo z nej robí ideálnu voľbu pre rýchle maškrtenie alebo keď chcete pripraviť niečo špeciálne bez zbytočného stresu. Chrumkavá štruktúra a bohatá chuť sú hlavnými lákadlami tohto fantastického nepečeného zákusku.

Príprava tejto neodolateľnej domácej bajadery je skutočne hračka. Postup zahŕňa vytvorenie dvoch lahodných vrstiev – jednej svetlej a druhej obohatenej o kakao – ktoré spolu dokonale ladia. Na záver sa celý zákusok preleje kvalitnou čokoládovou polevou, ktorá dodá celej dobrote ten správny šmrnc. Či už hľadáte inšpiráciu na slávnostný stôl alebo len túžite po niečom sladkom k popoludňajšej káve, tento bajadera recept je tou správnou voľbou. Poďme sa spolu pustiť do prípravy tohto skvelého orechového zákusku!

Základné informácie

  • (Použitý plech/forma má rozmery približne 20×20 cm alebo 15×25 cm)
  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Čas varenia (rozpúšťanie maslovej zmesi): cca 3-5 minút
  • Čas tuhnutia: minimálne 2-3 hodiny v chladničke (ideálne cez noc)
  • Počet porcií/kusov: cca 20-24 kúskov (podľa veľkosti krájania)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 100 ml studenej vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 g zmäknutého masla
  • 10 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 150 g najemno pomletých vlašských orechov
  • 200 g najemno pomletých maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Albert)
  • 15 g kvalitného kakaového prášku

Na čokoládovú polevu:

  • 90 g čokolády na varenie (s obsahom kakaa aspoň 50%)
  • 30 g rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový), čo zodpovedá približne 3 PL

Postup prípravy

Príprava maslovej zmesi:

  1. Do menšieho hrnca nalejte studenú vodu. Prisypte kryštálový cukor, vanilkový cukor a pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky.
  2. Hrniec položte na platňu a zmes za občasného miešania zahrievajte na miernom plameni približne 3-5 minút. Cieľom je, aby sa všetky ingrediencie úplne rozpustili a spojili do hladkej tekutiny. Zmes by nemala vrieť. Hotovú maslovú zmes odstavte z platne.

Spojenie surovín a príprava vrstiev:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte najemno pomleté vlašské orechy a pomleté maslové sušienky.
  2. K tejto suchej zmesi prilejte pripravenú teplú maslovú zmes. Všetko dôkladne premiešajte vareškou alebo rukami, kým sa nevytvorí kompaktné, mierne lepivé cesto.
  3. Pripravené cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej časti pridajte preosiaty kakaový prášok a opäť dôkladne zapracujte, aby vzniklo rovnomerné tmavé cesto. Druhá časť cesta zostane svetlá.
  4. Menší plech alebo formu (s rozmermi približne 20×20 cm alebo 15×25 cm) vysteľte papierom na pečenie tak, aby papier presahoval cez okraje (uľahčí to neskoršie vyberanie).
  5. Na dno pripraveného plechu rovnomerne roztlačte tmavé kakaové cesto. Môžete si pomôcť lyžicou alebo navlhčenými rukami. Povrch sa snažte čo najviac uhladiť.
  6. Na tmavú kakaovú vrstvu opatrne a rovnomerne navrstvite svetlú časť cesta. Opäť sa snažte povrch čo najlepšie uhladiť.

Príprava polevy a dokončenie:

  1. Čokoládu na varenie nalámte na menšie kúsky a vložte ju do menšej misky alebo hrnčeka vhodného do vodného kúpeľa. Pridajte rastlinný olej, ktorý zabezpečí, že poleva bude krásne lesklá a dobre sa bude krájať.
  2. Čokoládu s olejom rozpustite nad parou vo vodnom kúpeli za občasného miešania, kým nevznikne hladká a tekutá poleva. Dôležité: Dávajte pozor, aby sa do čokolády nedostala voda.
  3. Pripravenou čokoládovou polevou ihneď rovnomerne polejte vrch svetlého cesta na plechu. Plechom môžete jemne potriasť, aby sa poleva pekne rozliala a uhladila.

Tuhnutie a krájanie:

  1. Plech s pripravenou bajaderou vložte do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť minimálne 2-3 hodiny, ideálne však cez noc. Dobre stuhnutá domáca bajadera sa bude lepšie krájať.
  2. Stuhnutú bajaderu pomocou presahujúceho papiera na pečenie vyberte z plechu a položte na dosku na krájanie. Ostrým nožom, ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť, nakrájajte bajaderu na malé podlhovasté obdĺžniky alebo štvorčeky.

Videorecept

Tipy

  1. Ak nemáte vlašské orechy, môžete pre tento bajadera recept vyskúšať aj lieskovce alebo mandle. Podobne môžete experimentovať s rôznymi druhmi maslových sušienok.
  2. Pre dokonale hladkú čokoládovú polevu je dôležité čokoládu rozpúšťať pomaly nad parou a neprehriať ju. Ak by bola príliš hustá, môžete pridať ešte kvapku oleja.
  3. Hotovú domácu bajaderu skladujte v chladničke v uzavretej nádobe, kde vydrží chutná aj niekoľko dní. Tento nepečený zákusok je tak skvelou voľbou aj na prípravu vopred.
  4. Nakrájané kúsky bajadery môžete pred podávaním ozdobiť polovicou vlašského orecha alebo posypať trochou kokosu. Výborne chutí aj s kvapkou kvalitného ovocného džemu, napríklad malinového.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty