Maslový koláč s ovocím je klasický dezert, ktorý si zamilujete na prvé sústo. Na základe tohto receptu si ho však pripravíte v modernom šate s použitím teplovzdušnej fritézy a ozdobíte čerstvým ovocím. Jednoduchý a lahodný dezert, ktorý poteší každého.
Tento recept na maslový koláč je ideálny pre začiatočníkov v kuchyni a zaneprázdnených ľudí. S pomocou teplovzdušnej fritézy a ľahko dostupných ingrediencií si pripravíte chutný dezert, ktorý je perfektný na každú príležitosť.
Maslový koláč s ovocím
Ingrediencie:
- 260 g samo-kypriacej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 115 g zmäknutého masla
- 80 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Vanilkový sirup:
- 100 g kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 80 ml vody
Na potretie:
- 5 polievkových lyžíc jahodového džemu
Na ozdobu:
- 240 ml smotany na šľahanie
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 300 g jahôd
- 250 g malín
- 200 g čučoriedok
Postup prípravy:
- Pred prípravou koláča skontrolujte, či sa forma na pečenie zmestí do vášho košíka teplovzdušnej fritézy a následne vymažte formu olejom a dno formy vyložte ešte papierom na pečenie.
- Do misy mixéra preosejte múku a cukor. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia, mlieko a vanilku. Mixujte, kým nebude zmes úplne hladká.
- Nalejte cesto do pripravenej formy. Nadstavte si teplovzdušnú fritézu na 160°C a vložte do nej koláč a pečte 35-40.
- Vyberte koláč z teplovzdušnej fritézy a položte ho na dosku. Opatrne prevráťte tortu na mriežku a nechajte ju úplne vychladnúť.
- V hrnci priveďte k varu cukor, vodu a vanilku a miešajte, kým sa cukor nerozpustí a sirup nie je trošku hustý.
- Tortu prekrojte na polovicu pomocou noža a obe polovice polejte horúcim cukrovým sirupom, ktorý sa vstrebe do cesta.
- Na spodnú vrstvu natrite jahodový džem a zakryte druhou vrstvou.
- Vyšľahajte smotanu, práškový cukor a vanilku do tuha.
- Krém naneste na vrch torty. Ovocie nakrájajte.
- Usporiadajte ovocie na krém, začnite jahodami a vyplňte menšie medzery čučoriedkami a malinami.
- Podávajte!
Tipy:
- Ak nemáte samo-kypriacu múku, môžete ju nahradiť obyčajnou hladkou múkou a pridať 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva.
- Pri príprave sirupu dbajte na to, aby sa cukor úplne rozpustil, aby nebol zrnistý.
- Tortu skladujte v chladničke, aby zostala čerstvá dlhšie, a ovocie pridajte tesne pred podávaním.
Maslový koláč s ovocím – Video recept:
Maslový koláč s ovocím pripravený v teplovzdušnej fritéze je rýchly, jednoduchý a neuveriteľne chutný dezert, ktorý určite zapôsobí na všetkých. Kombinácia jemného cesta, sladkého džemu a čerstvého ovocia je jednoducho neodolateľná.
Súvisiace články:
Famózne pistáciovo-čokoládové koláčiky: Dokonalý dezert na každú príležitosť!
Svieži jahodový koláčik podľa Stanky: Tento koláčik je istota, je rýchly a jednoduchý!
Krehký koláč s rebarborou: Svieži, jemne kyselkavý koláč, veľmi jednoduchý na prípravu
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lucy Parissi