Publikované: 20. októbra 2025, 05:00
Sú jedlá, ktoré nás okamžite vrátia do detstva. Pre mňa je to presne táto polievka. Vždy, keď ju varím, spomeniem si na babičkinu kuchyňu – poctivá, hustá polievka plná zeleniny, ryže a zjemnená smotanou. Vôňa kôpru a kelu je jednoducho dokonalá.
Je to presne ten typ polievky, ktorý zasýti ako hlavné jedlo. Zahreje na tele aj na duši a jej príprava je prekvapivo jednoduchá. Ukážem vám aj trik, aby sa vám smotana v polievke nikdy nezrazila.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 30 min
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného hrnca
Potrebujeme
- 1 ks menšieho mladého kelu (cca 500 g)
- 1 ks bielej cibule
- 1 ks červenej cibule
- 2 ks mrkvy
- 1 ks petržlenu
- 1/2 ks póru (svetlá časť)
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g guľatozrnnej ryže
- 2 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 1/2 zväzku čerstvého kôpru
- 4 guľôčky nového korenia
- 10 guľôčok celého čierneho korenia
- 2 ks bobkového listu
- 1–2 PL oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Obe cibule, pór a cesnak nasekajte nadrobno. Mrkvu a petržlen očistite a nastrúhajte nahrubo. Kel umyte a nakrájajte na tenké rezance.
- Vo veľkom hrnci na oleji orestujte obe cibule dosklovita (asi 2-3 minúty).
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a petržlen a restujte ďalšie 2-3 minúty, aby zelenina pustila farbu a chuť.
- K zeleninovému základu pridajte nasekaný pór a cesnak. Restujte už len minútu, aby cesnak nezhorkol.
- Do hrnca pridajte prepláchnutú ryžu, nakrájaný kel, bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie. Všetko zalejte horúcim vývarom.
- Priveďte do varu. Potom stíšte plameň, prikryte pokrievkou a varte 20–25 minút, kým nie sú ryža, kel aj koreňová zelenina úplne mäkké.
- Teraz kľúčový krok: Keď je všetko mäkké, polievku odstavte z ohňa. Vyberte bobkový list a guľôčky korenia (ak ich nájdete).
- Do horúcej, ale už nevarenej polievky pomaly vmiešajte smotanu na šľahanie a nasekaný čerstvý kôpor. Už nevarte, aby sa smotana nezrazila.
- Na záver polievku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aby sa smotana nezrazila: Smotanu vždy pridávajte až po odstavení polievky z ohňa. Nikdy ju nelejte do vriacej polievky. Pre istotu si ju môžete v miske zmiešať s naberačkou horúcej polievky a až potom vliať do hrnca.
- Ešte sýtejšia verzia: Ak chcete polievku ešte výdatnejšiu, môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť 100 g slaninky alebo klobásy nakrájanej na kocky.
Jednoduché variácie
- So zemiakmi: Namiesto ryže môžete do polievky pridať 2-3 nadrobno nakrájané zemiaky. Pridajte ich hneď na začiatku spolu s kelom.
- Bez smotany: Ak preferujete ľahšiu, diétnejšiu verziu, smotanu môžete úplne vynechať. Polievka bude stále chutná a svieža.
Podávajte horúcu, s krajcom čerstvého chleba. Na druhý deň, keď sa chute prepoja, je ešte lepšia.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na SPRÓBUJEMY!, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
