Hľadáte recept na naozaj skvelý fazuľkový šalát, ktorý nie je len obyčajnou prílohou, ale plnohodnotným a chuťovo bohatým jedlom? Potom ste na správnom mieste! Tento šalát kombinuje chrumkavé zelené fazuľky, výraznú chuť kvalitného údeného mäsa, kyslasté nakladané uhorky a jemne marinovanú cibuľku. Čím je však tento fazuľkový šalát naozaj výnimočný, sú tenké prúžky vajíčkovej omelety, ktoré mu dodávajú zaujímavú textúru a sýtosť. Všetko je spojené lahodnou majonézou do harmonického celku, ktorý si jednoducho zamilujete. Je to skvelá voľba na ľahkú večeru, výdatnú desiatu, ale aj ako originálne pohostenie.
Príprava tohto šalátu síce zahŕňa niekoľko krokov, ako je blanšírovanie fazuliek, pečenie tenkých omeliet či marinovanie cibuľky, no výsledok rozhodne stojí za trochu námahy. Kombinácia chutí je perfektne vyvážená – slanosť údeného mäsa, sviežosť fazuliek, kyslosť uhoriek a jemná pikantnosť marinovanej cibuľky sa krásne dopĺňajú s krémovou majonézou a jemnými vajíčkovými rezancami. Tento fazuľkový šalát s údeným mäsom je dôkazom, že aj zo známych surovín sa dá vytvoriť niečo nové a vzrušujúce.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia/pečenia: cca 10 minút (fazuľky + vajcia)
- Čas marinovania cibule: cca 15 minút
- Celkový čas: cca 50 minút (+ voliteľné chladenie)
- Počet porcií: cca 3-4
- Náročnosť: Jednoduchá až stredná
Potrebujeme
Základné suroviny:
- 400 g čerstvých alebo mrazených zelených fazuliek (strukov)
- 400 g kvalitného údeného mäsa (napr. varené údené pliecko, krkovička, šunka)
- 3 ks vajec (veľkosť M)
- 3 ks stredne veľkých nakladaných uhoriek
- 1 ks cibule (stredne veľká, ideálne červená pre jemnejšiu chuť)
- 3 lyžice majonézy (alebo podľa chuti)
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Soľ (na varenie fazuliek a podľa chuti na finálne dochutenie)
Na marinovanú cibuľu:
- 2 lyžice octu (napr. jablčného alebo vínneho)
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- štipka soli
- 2 lyžice vody
Postup prípravy
Príprava fazuľky a vajec:
- Zelené fazuľky očistíme (odstránime konce, prípadné vlákna) a prekrojíme na menšie kúsky (cca 3-4 cm). Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Fazuľky vhodíme do vriacej vody a varíme (blanšírujeme) len krátko, približne 2-3 minúty, aby zostali chrumkavé a zachovali si farbu. Ihneď ich scedíme a prudko schladíme v miske s ľadovou vodou (alebo pod tečúcou studenou vodou), aby si udržali krásne zelenú farbu. Necháme dobre odkvapkať.
- V malej miske zľahka rozšľaháme jedno vajce so štipkou soli. Na mierne rozpálenej panvici potretej kvapkou oleja upečieme veľmi tenkú omeletu (cca 1-2 minúty z každej strany). Omeletu preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Postup zopakujeme aj so zvyšnými dvoma vajcami, aby sme mali tri tenké vaječné placky. Vychladnuté omelety stočíme a nakrájame na tenké rezance.

Príprava cibule a ostatných surovín:
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké polmesiačiky alebo prúžky. V malej miske zmiešame ocot, cukor, štipku soli a vodu. Do tohto nálevu vložíme nakrájanú cibuľu, premiešame a necháme marinovať približne 15 minút pri izbovej teplote. Po marinovaní cibuľu dôkladne scedíme z nálevu.
- Údené mäso nakrájame na tenké rezance alebo malé kocky. Nakladané uhorky taktiež nakrájame na tenké rezance alebo malé kocky.
Zmiešanie šalátu:
- Vo veľkej mise opatrne zmiešame uvarené a odkvapkané zelené fazuľky, nakrájané vaječné rezance, nakrájané údené mäso, nakrájané uhorky a scedenú marinovanú cibuľu.
Dokončenie a dochutenie:
- K zmesi pridáme majonézu a všetko zľahka, ale dôkladne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a obalili majonézou.
- Šalát ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou (opatrne, údené mäso, uhorky aj majonéza sú slané) a čerstvo mletým čiernym korením.
- Šalát môžeme podávať ihneď, ale chutí výborne aj vychladený. Pred podávaním ho môžeme vložiť aspoň na 30 minút do chladničky, aby sa chute prepojili. Podávame ako ľahkú večeru, desiatu, prílohu alebo predjedlo s čerstvým pečivom.
Videorecept
Tipy
- Dbám na výber kvalitného údeného mäsa, ktoré nie je príliš slané. Výrazne to ovplyvní výslednú chuť šalátu. Niekedy použijem aj kvalitnú údenú šunku.
- Zelené fazuľky naozaj varím len veľmi krátko (blanšírujem), aby zostali krásne zelené a príjemne chrumkavé. Rozvarené fazuľky by v šaláte neboli dobré.
- Množstvo majonézy si vždy prispôsobujem podľa chuti. Niekto má rád šalát krémovejší, iný zase ľahší. Začínam s uvedeným množstvom a prípadne pridám.
- Tento šalát je podľa mňa najlepší, keď si aspoň pol hodiny “odpočinie” v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja a je ešte osviežujúcejší.

Ak hľadáte spôsob, ako pripraviť najlepší fazuľkový šalát, táto kombinácia s údeným mäsom a originálnymi vajíčkovými rezancami vás určite nesklame!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Chutné, jednoduché a cenovo dostupné, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.