Search

Vynikajúca gibanica podľa tradičného balkánskeho receptu

gibanica
gibanica

Obsah receptu

Gibanica je tradičný balkánsky koláč, ktorý je známy svojou vynikajúcou chuťou a šťavnatosťou. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.

Recept na tradičnú balkánsku Gibanicu:

Ingrediencie:

  • 450 g syra, napríklad feta
  • 3 vajcia
  • soľ podľa chuti
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 dcl mlieka
  • 80 ml oleja
  • 500 g filo cesta
  • olej na potieranie plechu
  • sezam na posypanie
  • minerálka

Gibanica – Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte syr, vajcia, soľ, prášok do pečiva, mlieko a olej.
  2. Na dno pekáča dajte jeden list filo cesta, ktorý potriete minerálnou vodou s olejom.
  3. Naň položte opačne ďalší list filo cesta, ktorý tiež potriete minerálnou vodou a olejom.
  4. Ďalší list cesta namáčajte v plnke a dajte na pekáč.
  5. Postup opakujte, kým nevyčerpáte všetky listy filo cesta a plnku.
  6. Na vrch dajte 1-2 čajové lyžičky vody s olejom, zvyšné vajce, ktoré ste rozšľahali s malým množstvom mlieka a oleja.
  7. Gibanicu posypte sezamom.
  8. Pečte v predhriatej rúre pri 200 °C asi 25 minút.

Tipy:

  • Na plnku môžete použiť aj iné druhy syra, napríklad bryndzu, ovčí syr alebo tvaroh.
  • Gibanicu môžete pripraviť aj z čerstvých listov na banicu. V takom prípade ich pred pečením namočte do vlažnej vody.
  • Ak chcete, aby bola gibanica chrumkavá, pred pečením ju posypte strúhaným syrom.

Video recept:

Vyskúšajte tento recept na tradičnú balkánsku gibanicu s filo cestom. Je to jednoduchý a chutný koláč, ktorý si zamiluje každý.

Dajte nám vedieť, ako sa vám gibanica vydarila! ❤️

Vyskúšajte aj náš ďalší recept na Francúzsky syrový koláč: Najlepší slaný koláč, aký sme kedy ochutnali!


Tento recept je inšpirovaný receptom z YouTube kanála Uradi Sama- Ideje za kreativce

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty