Gibanica je tradičný balkánsky koláč, ktorý je známy svojou vynikajúcou chuťou a šťavnatosťou. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.
Recept na tradičnú balkánsku Gibanicu:
Ingrediencie:
- 450 g syra, napríklad feta
- 3 vajcia
- soľ podľa chuti
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 dcl mlieka
- 80 ml oleja
- 500 g filo cesta
- olej na potieranie plechu
- sezam na posypanie
- minerálka
Gibanica – Postup prípravy:
- V miske zmiešajte syr, vajcia, soľ, prášok do pečiva, mlieko a olej.
- Na dno pekáča dajte jeden list filo cesta, ktorý potriete minerálnou vodou s olejom.
- Naň položte opačne ďalší list filo cesta, ktorý tiež potriete minerálnou vodou a olejom.
- Ďalší list cesta namáčajte v plnke a dajte na pekáč.
- Postup opakujte, kým nevyčerpáte všetky listy filo cesta a plnku.
- Na vrch dajte 1-2 čajové lyžičky vody s olejom, zvyšné vajce, ktoré ste rozšľahali s malým množstvom mlieka a oleja.
- Gibanicu posypte sezamom.
- Pečte v predhriatej rúre pri 200 °C asi 25 minút.
Tipy:
- Na plnku môžete použiť aj iné druhy syra, napríklad bryndzu, ovčí syr alebo tvaroh.
- Gibanicu môžete pripraviť aj z čerstvých listov na banicu. V takom prípade ich pred pečením namočte do vlažnej vody.
- Ak chcete, aby bola gibanica chrumkavá, pred pečením ju posypte strúhaným syrom.
Video recept:
Vyskúšajte tento recept na tradičnú balkánsku gibanicu s filo cestom. Je to jednoduchý a chutný koláč, ktorý si zamiluje každý.
Dajte nám vedieť, ako sa vám gibanica vydarila! ❤️
Vyskúšajte aj náš ďalší recept na Francúzsky syrový koláč: Najlepší slaný koláč, aký sme kedy ochutnali!
Tento recept je inšpirovaný receptom z YouTube kanála Uradi Sama- Ideje za kreativce