Zmiešajte jarnú cibuľku s vajíčkom a múkou a výsledok vás zaručene poteší! Tieto vyprážané nadýchané placky s jarnou cibuľkou sú prekvapivo jednoduché, úžasne chutné a majú zaujímavú vrstvenú štruktúru vďaka špeciálnej technike prípravy. Sú mäkké, vláčne a zároveň jemne chrumkavé na povrchu.
Pokiaľ vás už nebavia klasické prílohy alebo hľadáte originálnu chuťovku, vyskúšajte vyprážané nadýchané placky s jarnou cibuľkou. Ich využitie je veľmi univerzálne – môžete si ich vychutnať s pečeným či grilovaným mäsom, rôznymi nátierkami, so šalátom, avšak aj samotné, napríklad potreté cesnakovým maslom, chutia skvele.
- Čas prípravy: cca 50 minút (+ krátke odpočívanie cesta)
- Čas vyprážania: cca 20-25 minút (celkovo)
- Počet porcií: 8 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto s jarnou cibuľkou:
- 2 zväzky jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, aj zelená časť)
- cca 500-550 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
- 3 vajcia
- 200 ml vlažnej vody
- 1 čajová lyžička soli
Zmes ‘na pomazanie’ (na vrstvenie):
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
- 50 g masla (rozpusteného)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (na vymazanie panvice)
Na dokončenie (voliteľné):
- Rozpustené maslo zmiešané s prelisovaným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou
Potrebujeme tiež:
- Väčšia nepriľnavá panvica
- Potravinová fólia
- Valček na cesto
Postup prípravy
Príprava cesta a odpočívanie:
- Jarnú cibuľku očistite a nasekajte najemno (bielu aj zelenú časť).
- Vo väčšej miske zmiešajte metličkou najemno nasekanú jarnú cibuľku, 3 celé vajcia, soľ (1 ČL) a vlažnú vodu (200 ml).
- Postupne (na 2-3 krát) pridávajte preosiatu hladkú múku (začnite s 500 g) a vareškou alebo rukami vypracujte mäkké, elastické a nelepivé cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte po troškách zvyšnú múku (až do 550 g). Miesite krátko, len kým sa cesto nespojí a nie je hladké.
- Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľôčku.
- Guľôčky cesta prikryte potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a nechajte ich pri izbovej teplote odpočívať približne 10 minút.
Príprava zmesi ‘na pomazanie’:
- Kým cesto odpočíva, pripravte si zmes na potieranie. V malej miske zmiešajte 2 lyžice hladkej múky a pol lyžičky soli.
- Prilejte rastlinný olej (100 ml) a rozpustené maslo (50 g). Metličkou alebo vidličkou všetko dobre premiešajte, aby vznikla hladká olejovo-múčna pasta.

Tvarovanie vrstvených placiek:
- Vezmite jednu odpočinutú guľôčku cesta a na jemne pomúčenej doske ju rozvaľkajte valčekom na tenký obdĺžnik (alebo čo najtenší ovál).
- Povrch cesta rovnomerne potrite časťou pripravenej olejovej pasty (asi 1/8 celkového množstva).
- Kratšiu stranu obdĺžnika prehnite približne do jednej tretiny smerom k stredu. Potom prehnite druhú kratšiu stranu cez tú prvú (ako keď skladáte list do obálky). Vznikne vám dlhší úzky pás cesta zložený z troch vrstiev.
- Povrch tohto zloženého pásu opäť potrite trochou olejovej pasty.
- Pás cesta potom zľahka prstami natiahnite do dĺžky a následne ho pevne zrolujte od jedného konca k druhému do tvaru slimáka. Koniec cesta dobre pritlačte k slimáku, aby sa nerozvinul.
- Tento postup (kroky 8-12) opakujte so všetkými ôsmimi guľôčkami cesta. Hotové slimáky prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte ich odpočívať ďalších 15 minút.
Finálne tvarovanie a pečenie na panvici:
- Pripravte si väčšiu nepriľnavú panvicu a zľahka ju potrite rastlinným olejom. Rozohrejte ju na strednom ohni.
- Každého odpočinutého slimáka položte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a dlaňou alebo valčekom ho opatrne roztlačte/rozvaľkajte do tvaru okrúhlej placky s hrúbkou približne 5–6 mm.
- Pripravené placky vkladajte na rozpálenú panvicu (opekajte toľko kusov naraz, koľko sa vám pohodlne zmestí).
- Opekajte na strednom ohni z jednej strany približne 2 až 3 minúty, kým povrch nie je pekne zlatohnedý a nechytí hnedé pľuzgieriky.
- Placku otočte a opekajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany dozlatista. Placky by mali byť prepečené aj vo vnútri a mierne nadýchané.
- Hotové upečené placky vyberajte z panvice a môžete ich ukladať na tanier.
Servírovanie:
- Podávajte ideálne teplé. Môžete ich pred podávaním potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou pre ešte lepšiu chuť.
- Výborne chutia samotné, ako príloha k mäsu, grilovanej zelenine, alebo s rôznymi dipmi a nátierkami.
Videorecept
Tipy
- Cesto na tieto placky je veľmi jednoduché, bez droždia, pripravené len z múky, vody, vajec a nasekanej jarnej cibuľky. Krátke odpočinutie po zamiesení a po vytvarovaní slimákov mu pomôže byť vláčnejšie.
- Kľúčom k zaujímavej textúre je vrstvenie cesta s olejovo-maslovou pastou. Cesto rozvaľkám, potriem pastou, preložím ako obálku, opäť potriem a zrolujem do slimáka. Vďaka tomu sú placky po upečení jemne lístkujúce a vláčne.
- Slimáky pred finálnym opekaním na panvici len zľahka roztlačím alebo rozvaľkám na placky hrubé asi pol centimetra.
- Opekám ich na panvici potretej len minimálnym množstvom oleja (alebo aj nasucho, ak máte kvalitnú nepriľnavú panvicu) na strednom ohni z oboch strán dozlatista. Po upečení ich rada potriem cesnakovým maslom – dodá im to úžasnú vôňu a chuť. Sú skvelé ako príloha alebo len tak na chrumkanie.

Výsledok vás naozaj poteší! Tieto fantastické vyprážané (respektíve na panvici pečené) nadýchané placky s jarnou cibuľkou sú jednoduché a neuveriteľne chutné. Skvelý recept na každú príležitosť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER NEVESTA