Search

Už nikdy inak: Fantastické vrstvené placky s jarnou cibuľkou (TOP Recept)

placky s jarnou cibuľkou
placky s jarnou cibuľkou

Obsah receptu

Zmiešajte jarnú cibuľku s vajíčkom a múkou a výsledok vás zaručene poteší! Tieto vyprážané nadýchané placky s jarnou cibuľkou sú prekvapivo jednoduché, úžasne chutné a majú zaujímavú vrstvenú štruktúru vďaka špeciálnej technike prípravy. Sú mäkké, vláčne a zároveň jemne chrumkavé na povrchu.

Pokiaľ vás už nebavia klasické prílohy alebo hľadáte originálnu chuťovku, vyskúšajte vyprážané nadýchané placky s jarnou cibuľkou. Ich využitie je veľmi univerzálne – môžete si ich vychutnať s pečeným či grilovaným mäsom, rôznymi nátierkami, so šalátom, avšak aj samotné, napríklad potreté cesnakovým maslom, chutia skvele.

  • Čas prípravy: cca 50 minút (+ krátke odpočívanie cesta)
  • Čas vyprážania: cca 20-25 minút (celkovo)
  • Počet porcií: 8 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Cesto s jarnou cibuľkou:

  • 2 zväzky jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, aj zelená časť)
  • cca 500-550 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
  • 3 vajcia
  • 200 ml vlažnej vody
  • 1 čajová lyžička soli

Zmes ‘na pomazanie’ (na vrstvenie):

  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (na vymazanie panvice)

Na dokončenie (voliteľné):

  • Rozpustené maslo zmiešané s prelisovaným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou

Potrebujeme tiež:

  • Väčšia nepriľnavá panvica
  • Potravinová fólia
  • Valček na cesto

Postup prípravy

Príprava cesta a odpočívanie:

  1. Jarnú cibuľku očistite a nasekajte najemno (bielu aj zelenú časť).
  2. Vo väčšej miske zmiešajte metličkou najemno nasekanú jarnú cibuľku, 3 celé vajcia, soľ (1 ČL) a vlažnú vodu (200 ml).
  3. Postupne (na 2-3 krát) pridávajte preosiatu hladkú múku (začnite s 500 g) a vareškou alebo rukami vypracujte mäkké, elastické a nelepivé cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte po troškách zvyšnú múku (až do 550 g). Miesite krátko, len kým sa cesto nespojí a nie je hladké.
  4. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľôčku.
  5. Guľôčky cesta prikryte potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a nechajte ich pri izbovej teplote odpočívať približne 10 minút.

Príprava zmesi ‘na pomazanie’:

  1. Kým cesto odpočíva, pripravte si zmes na potieranie. V malej miske zmiešajte 2 lyžice hladkej múky a pol lyžičky soli.
  2. Prilejte rastlinný olej (100 ml) a rozpustené maslo (50 g). Metličkou alebo vidličkou všetko dobre premiešajte, aby vznikla hladká olejovo-múčna pasta.

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Tvarovanie vrstvených placiek:

  1. Vezmite jednu odpočinutú guľôčku cesta a na jemne pomúčenej doske ju rozvaľkajte valčekom na tenký obdĺžnik (alebo čo najtenší ovál).
  2. Povrch cesta rovnomerne potrite časťou pripravenej olejovej pasty (asi 1/8 celkového množstva).
  3. Kratšiu stranu obdĺžnika prehnite približne do jednej tretiny smerom k stredu. Potom prehnite druhú kratšiu stranu cez tú prvú (ako keď skladáte list do obálky). Vznikne vám dlhší úzky pás cesta zložený z troch vrstiev.
  4. Povrch tohto zloženého pásu opäť potrite trochou olejovej pasty.
  5. Pás cesta potom zľahka prstami natiahnite do dĺžky a následne ho pevne zrolujte od jedného konca k druhému do tvaru slimáka. Koniec cesta dobre pritlačte k slimáku, aby sa nerozvinul.
  6. Tento postup (kroky 8-12) opakujte so všetkými ôsmimi guľôčkami cesta. Hotové slimáky prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte ich odpočívať ďalších 15 minút.

Finálne tvarovanie a pečenie na panvici:

  1. Pripravte si väčšiu nepriľnavú panvicu a zľahka ju potrite rastlinným olejom. Rozohrejte ju na strednom ohni.
  2. Každého odpočinutého slimáka položte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a dlaňou alebo valčekom ho opatrne roztlačte/rozvaľkajte do tvaru okrúhlej placky s hrúbkou približne 5–6 mm.
  3. Pripravené placky vkladajte na rozpálenú panvicu (opekajte toľko kusov naraz, koľko sa vám pohodlne zmestí).
  4. Opekajte na strednom ohni z jednej strany približne 2 až 3 minúty, kým povrch nie je pekne zlatohnedý a nechytí hnedé pľuzgieriky.
  5. Placku otočte a opekajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany dozlatista. Placky by mali byť prepečené aj vo vnútri a mierne nadýchané.
  6. Hotové upečené placky vyberajte z panvice a môžete ich ukladať na tanier.

Servírovanie:

  1. Podávajte ideálne teplé. Môžete ich pred podávaním potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou pre ešte lepšiu chuť.
  2. Výborne chutia samotné, ako príloha k mäsu, grilovanej zelenine, alebo s rôznymi dipmi a nátierkami.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na tieto placky je veľmi jednoduché, bez droždia, pripravené len z múky, vody, vajec a nasekanej jarnej cibuľky. Krátke odpočinutie po zamiesení a po vytvarovaní slimákov mu pomôže byť vláčnejšie.
  2. Kľúčom k zaujímavej textúre je vrstvenie cesta s olejovo-maslovou pastou. Cesto rozvaľkám, potriem pastou, preložím ako obálku, opäť potriem a zrolujem do slimáka. Vďaka tomu sú placky po upečení jemne lístkujúce a vláčne.
  3. Slimáky pred finálnym opekaním na panvici len zľahka roztlačím alebo rozvaľkám na placky hrubé asi pol centimetra.
  4. Opekám ich na panvici potretej len minimálnym množstvom oleja (alebo aj nasucho, ak máte kvalitnú nepriľnavú panvicu) na strednom ohni z oboch strán dozlatista. Po upečení ich rada potriem cesnakovým maslom – dodá im to úžasnú vôňu a chuť. Sú skvelé ako príloha alebo len tak na chrumkanie.


Jarné šaláty
TIP na dnes
Šalát ako hlavné jedlo: 3 výdatné jarné šaláty s kuracím, halloumi a cícerom

Výsledok vás naozaj poteší! Tieto fantastické vyprážané (respektíve na panvici pečené) nadýchané placky s jarnou cibuľkou sú jednoduché a neuveriteľne chutné. Skvelý recept na každú príležitosť.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER NEVESTA

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty