Tradičné oškvarkové pagáče podľa babky Stanky: Sú skrátka najlepšie

Tradičné oškvarkové pagáče podľa babky Stanky: Sú skrátka najlepšie

Ak máte chuť na tradičné slovenské oškvarkové pagáče, skúste tento overený recept od babky Stanky.

Príprava oškvarkových pagáčov nie je zložitá, ale vyžaduje si čas a trpezlivosť. Cesto sa musí dobre vymiesiť a nechať vykysnúť. Oškvarky by mali byť slané a chrumkavé. Pagáče sa pečú pri vysokej teplote, kým nie sú zlatohnedé.

Tradičné oškvarkové pagáče

Ingrediencie:

  • Oškvarky (mleté): 350 g
  • Polohrubá múka: 300 g
  • Hladká múka: 300 g
  • Mlieko: 150 ml
  • Droždie: 1/2 kocky
  • Žĺtok: 2 ks
  • Kyslá smotana: 240 ml
  • Bravčová masť: 2 PL (1 PL pre cesto, 1 PL pre oškvarky)
  • Soľ: 1 PL
  • Vajíčko na potretie: 1 ks
  • Rasca, sézam alebo hrubozrnná soľ na posypanie

Postup prípravy:

  1. Do misky dáme múku, cukor, droždie a vlažné mlieko, necháme nakysnúť kvások. Potom pridáme masť, kyslú smotanu, soľ a žĺtok.
  2. Vypracujeme cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby bolo cesto pekne vláčne. Miesime, kým sa cesto nelepí na misku. Cesto poprášime múkou, prikryjeme fóliou a utierkou a dáme vykysnúť.
  3. Nakysnuté cesto dáme na dosku, rozvaľkáme a potrieme mletými oškvarkami rozmiešanými s masťou. Ak sú oškvarky málo slané, dosolíme a môžeme pridať aj mletý čierny koreň.
  4. Natreté cesto preložíme ako obálku a necháme 10 minút podkysnúť. Tento proces zopakujeme ešte 2-krát.
  5. Po treťom nakysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Krájačom na zemiaky na šalát urobíme mriežku a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  6. Pagáčiky necháme ešte chvíľu podkysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme pri 200 stupňoch Celzia. Čas pečenia je asi 20 minút, ale závisí od rúry. Sledujte, kým pagáčiky nebudú zlatisté.
  7. Je lákavé zjesť ich hneď, ale treba počkať, kým vychladnú.

Tradičné oškvarkové pagáče sú chutné a syté pečivo, ktoré si určite obľúbite. Sú ideálne pre každú príležitosť.

Súvisiace články:

Najlepšie zemiakové pagáče podľa našej babičky, lepší recept nepoznám!

Fantastické domáce CUKETOVÉ PAGÁČE: Sú nesmierne chutné a pritom úplne jednoduché!

Neodolateľné mäkkučké pagáče z kyslej smotany prekonajú všetko, čo ste doteraz skúšali!


Recept pre Vás s láskou napísala babka Stanka z Z každého rožka troška


Súvisiace príspevky

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pivné bravčové rezne sú výnimočne jemné a šťavnaté jedlo, ktoré vás prekvapí svojou bohatou chuťou. Pridané pivo dodáva mäsu osobitý nádych a jedlo je tak ešte delikátnejšie ako klasické rezne. Chcete pripraviť bravčové rezne trochu inak? Skúste tento pivný recept, ktorý zaručene […]

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičný slovenský recept, ktorý si pamätáme z detstva. Voňavé a mäkké gule plnené sladkými slivkami nám pripomínajú kuchyňu našich babičiek. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm poteší celú rodinu. Slivkové gule zo zemiakového cesta sú klasikou, ktorú […]

Orechové sušienky s čokoládovým krémom: Skvelé ku káve, čaju aj na vianočné pečenie

Orechové sušienky s čokoládovým krémom: Skvelé ku káve, čaju aj na vianočné pečenie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Orechové sušienky s čokoládovým krémom sú ideálnou sladkosťou ku káve, čaju, ale aj skvelou pochúťkou na vianočné pečenie. Jemné sušienky z mletých orechov s lahodným čokoládovým krémom potešia každého milovníka sladkého. Chrumkavé orechové sušienky doplnené bohatým čokoládovým krémom sú nielen výborným doplnkom […]

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Poľovnícky guláš z diviny je jedinečný recept, ktorý vyniká svojou bohatou chuťou a výživnými ingredienciami. Príprava poľovníckeho guláša z diviny je proces, ktorý vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Výrazná chuť mäsa a výborne vyvážená zmes korenín vás odmení nezabudnuteľným […]

Fantastické domáce noky: Recept na nokerlíky ako ich robila moja babka

Fantastické domáce noky: Recept na nokerlíky ako ich robila moja babka

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Domáce noky sú skutočnou klasikou slovenskej kuchyne. Tento recept vás prevedie krok za krokom, ako pripraviť fantastické nokerlíky, ktoré milovala moja babka. Sú jednoduché na prípravu a skvelé ako príloha alebo hlavné jedlo. Chutné, mäkké a lahodné noky sa stanú vašim obľúbeným […]

Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané

Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Domáce žemľové knedle sú skvelou a jednoduchou prílohou, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Sú jemné, nadýchané a plné chuti. Tento recept vás naučí, ako si ich ľahko pripravíte doma. Hľadáte výbornú prílohu k vašim obľúbeným jedlám? Vyskúšajte domáce žemľové knedle! S […]


Google Správy: Daj nám ⭐