Search

Toto je NAJLEPŠÍ domáci medovník, aký ste kedy jedli! (RECEPT s kyslou smotanou, slivkami a orechmi)

domáci medovník
Domáci medovník. zdroj: AI

Obsah receptu

Pripravte sa na RECEPT, ktorý zmení váš pohľad na domáce medovníky! Toto je pravdepodobne ten NAJLEPŠÍ domáci medovník, aký ste kedy jedli – plný lahodnej kyslej smotany, sladkých sušených sliviek a chrumkavých vlašských orechov. Hoci si príprava mnohých tenkých medových plátov vyžaduje trochu trpezlivosti, výsledok v podobe neuveriteľne vláčnej a chuťovo bohatej torty stojí za každú minútu. Tento medovník nie je len obyčajný zákusok, je to zážitok, ktorý si zamiluje celá vaša rodina a ohúri každú návštevu!

Tajomstvo tohto netradičného medovníka spočíva v dokonalej harmónii tenkých, nad parou pripravených medových plátov, ktoré po spojení s jednoduchým krémom z kyslej smotany a cukru nádherne zmäknú. Pridaním vrstvy varených sušených sliviek a opražených vlašských orechov získava tento dezert jedinečný charakter a neodolateľnú chuť. Poďme sa spolu pustiť do pečenia tejto vrstvenej dobroty!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 90 minút (zahŕňa prípravu cesta, vaľkanie a orezávanie všetkých plátov, prípravu krému a plnky)
  • Čas pečenia: cca 60-80 minút (celkovo pre 18-20 plátov, každý plát sa pečie 3-4 minúty)
  • Čas chladenia a odležania: minimálne 4 hodiny (ideálne však cez noc alebo aj 24 hodín)
  • Počet porcií/kusov: 1 okrúhla torta (s priemerom ráfika cca 22-24 cm, zodpovedá cca 12-16 kúskom)
  • Náročnosť: Stredná až Náročná (kvôli prácnosti s prípravou a pečením veľkého počtu tenkých plátov)

Potrebujeme

Na medové cesto (18-20 tenkých plátov):

  • 3 ks vajec (veľkosť M)
  • 160 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 380 g hladkej múky (preosiatej), plus ďalšia na podsypávanie pracovnej dosky
  • 2 čajové lyžičky jedlej sódy (sódy bikarbóny)
  • 2 lyžice tekutého medu (napr. kvetový alebo agátový)
  • 1 štipka soli

Na krém z kyslej smotany:

  • 1100 g hustej kyslej smotany (s obsahom tuku 20%)
  • 160 g práškového cukru (preosiateho)

Na slivkovo-orechovú plnku a dokončenie:

  • 450 g sušených sliviek (ideálne už vykôstkovaných)
  • 1 lyžica kryštálového cukru (na prevarenie sliviek)
  • 120 g celých vlašských orechov

Postup prípravy

Príprava medového cesta:

  1. Vajcia (3 ks) rozklepnite do väčšieho hrnca (alebo žiaruvzdornej misy vhodnej na vodný kúpeľ). Pridajte k nim kryštálový cukor (160 g) a štipku soli. Metličkou alebo ručným šľahačom ich vyšľahajte do svetlej peny.
  2. Potom do vaječnej peny pridajte tekutý med (2 PL) a veľmi zmäknuté (ale nie rozpustené) maslo (100 g). Zmes dôkladne premiešajte.
  3. Postupne do zmesi za stáleho miešania prisypávajte preosiatu hladkú múku (380 g) zmiešanú s jedlou sódou (2 ČL). Najprv miešajte vareškou, neskôr môžete použiť ruky, kým nezískate hladké, mierne lepivé cesto.
  4. Pripravte si vodný kúpeľ: do väčšieho hrnca napustite trochu vody (cca do 1/4 výšky) a priveďte ju k miernemu varu. Na tento hrniec položte hrniec (alebo žiaruvzdornú misu) s pripraveným cestom tak, aby sa dno nádoby s cestom nedotýkalo vriacej vody.
  5. Cesto nad parou za občasného miešania zahrievajte a miešajte približne 15-20 minút, alebo kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja, cesto nezhustne, nestmavne a nebude hladké a ľahko lepivé. Malo by sa odlepovať od stien nádoby.
  6. Hotové teplé cesto vyberte z vodného kúpeľa. Ak je príliš lepivé na okamžité spracovanie, nechajte ho chvíľu (pár minút) mierne prechladnúť, ale malo by zostať teplé.

Pečenie medových plátov:

  1. Rúru si predhrejte na 190°C (teplovzdušnú na 170-175°C). Pripravte si niekoľko plechov na pečenie a vysteľte ich papierom na pečenie. Pripravte si aj tortový ráfik (s priemerom cca 22-24 cm) alebo si z tvrdšieho papiera vystrihnite kruhovú šablónu požadovanej veľkosti.
  2. Teplé cesto preložte na bohato pomúčenú pracovnú dosku. Rozdeľte ho na 18–20 približne rovnakých častí. (Ak sa vám zdá cesto stále príliš lepivé, môžete pridať trochu múky, ale nepreháňajte to, aby pláty neboli tvrdé).
  3. Každú časť cesta postupne veľmi rýchlo (kým je cesto ešte teplé a dobre sa s ním pracuje) vyvaľkajte na zľahka pomúčenej doske na extrémne tenký plát (hrúbka menej ako 2 mm).
  4. Z každého vyvaľkaného plátu pomocou tortového ráfika alebo šablóny a ostrého noža či radielka ihneď vykrojte kruh. Odkrojené zvyšky cesta si odkladajte bokom – neskôr ich všetky spojíte, prípadne opäť krátko zahrejete nad parou, ak by stvrdli, vyvaľkáte a upečiete ako posledný plát (alebo pláty), ktorý po vychladnutí rozdrobíte na posypanie hotového medovníka.
  5. Vykrojený tenký plát cesta opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ho na niekoľkých miestach popichajte vidličkou, aby sa počas pečenia príliš nenafukoval.
  6. Každý plát pečte v predhriatej rúre približne 3–4 minúty, alebo len dovtedy, kým nie je povrch jemne zlatistý. Dôležité: Pláty sa pečú veľmi rýchlo, preto ich neustále pozorne sledujte, aby sa nespálili. Mali by byť upečené, ale po vybratí z rúry ešte mierne mäkké – stvrdnú až chladnutím.
  7. Upečený plát ihneď po vybratí z rúry opatrne zosuňte z plechu na rovnú plochu (napr. na ďalší papier na pečenie alebo čistú utierku) a nechajte úplne vychladnúť. Postup (vaľkanie, vykrajovanie, pečenie) opakujte so všetkými časťami cesta. Nezabudnite upiecť aj plát(y) z odrezkov na finálne posypanie.

Príprava slivkovo-orechovej plnky:

  1. Sušené slivky (450 g, ak nie sú vykôstkované, najprv ich vykôstkujte) vložte do menšieho hrnca. Prisypte k nim kryštálový cukor (1 PL) a podlejte ich malým množstvom vody (len toľko, aby boli ponorené). Priveďte k varu a na miernom ohni krátko povarte (cca 5-10 minút), kým slivky nezmäknú a tekutina sa čiastočne neodparí. Nechajte vychladnúť.
  2. Vychladnuté uvarené slivky nakrájajte na malé kúsky.
  3. Vlašské orechy (120 g) nasucho opražte na panvici na miernom ohni, kým nezačnú rozvoniavať a jemne nezhnednú. Dávajte pozor, aby sa nespálili. Nechajte ich vychladnúť. Približne 7–8 ks celých alebo polovičiek najkrajších orechov si odložte bokom na finálne zdobenie. Zvyšné opražené orechy nasekajte nahrubo alebo najemno, podľa vašej preferencie.

Príprava krému z kyslej smotany:

  1. Do veľkej misy dajte hustú kyslú smotanu (1100 g) a pridajte k nej preosiaty práškový cukor (160 g). Metličkou alebo vareškou dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne hladký krém. Nepoužívajte elektrický šľahač, aby smotana príliš nezredla.

Skladanie a dokončenie medovníka:

  1. Keď sú všetky medové pláty úplne vychladnuté, môžete začať so skladaním torty. Položte prvý upečený medový plát na servírovaciu tácku alebo podnos, na ktorom budete medovník servírovať.
  2. Na plát rovnomerne natrite tenkú vrstvu krému z kyslej smotany (približne 2–2,5 vrchovatej polievkovej lyžice).
  3. Na vrstvu krému rovnomerne rozsypte časť pripravených nakrájaných sušených sliviek a časť nasekaných opražených vlašských orechov.
  4. Na slivkovo-orechovú vrstvu položte ďalší medový plát, zľahka ho pritlačte rukou a postup opakujte (plát – krém – slivky s orechmi), kým neminiete všetky pláty a pripravenú náplň. Poslednú vrchnú vrstvu by mala tvoriť náplň (krém).
  5. Zvyšným krémom potrite aj boky celej torty.
  6. Upečený plát (alebo pláty) zo zvyškov cesta, ktorý ste si odložili, rozdrobte rukami najemno alebo rozmixujte v mixéri na jemné omrvinky.
  7. Týmito omrvinkami bohato a rovnomerne posypte celý povrch aj boky medovníka. Jemne ich pritlačte ku krému, aby dobre držali.
  8. Na záver ozdobte vrch medovníka odloženými celými polovičkami vlašských orechov.
  9. Hotový medovník starostlivo prikryte (napríklad potravinárskou fóliou alebo veľkou misou, aby neobschol a nenasiakol pachy) a vložte ho do chladničky odležať a stuhnúť minimálne na 4 hodiny, ideálne však cez noc alebo aj 24 hodín. Počas tejto doby pláty krásne zmäknú, nasiaknu krémom a všetky chute sa dokonale prepoja.
  10. Pred podávaním krájajte dobre odležaný medovník ostrým nožom na úhľadné rezy alebo kúsky.

Videorecept

Tipy

  1. Aby sa mi medové cesto pri vaľkaní čo najmenej lepilo a pláty boli naozaj tenké ako papier, často ho vaľkám priamo medzi dvoma hárkami papiera na pečenie. Vrchný papier potom odstránim a plát aj so spodným papierom prenesiem na plech.
  2. Pre ešte bohatšiu a zaujímavejšiu chuť krému niekedy pridám do kyslej smotany s cukrom aj trochu najemno nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry z chemicky neošetreného citrusu, prípadne pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu.
  3. Namiesto vlašských orechov môžem do slivkovo-orechovej plnky použiť aj lieskové orechy, pekanové orechy alebo mandle. Pred pridaním do torty ich vždy odporúčam krátko opražiť na suchej panvici, aby sa zvýraznila ich chuť a aróma.
  4. Okrem sušených sliviek môžem do plnky experimentálne použiť aj iné druhy sušeného ovocia, napríklad nadrobno nakrájané sušené marhule, ďatle, figy, alebo dokonca kandizované ovocie. Dôležité je, aby bolo ovocie mäkké.

Tento domáci medovník s kyslou smotanou, slivkami a orechmi je skutočným klenotom medzi vrstvenými zákuskami. Hoci jeho príprava si vyžaduje dávku trpezlivosti, výsledná chuť a textúra sú absolútne neodolateľné. Garantujeme, že sa stane hviezdou každej oslavy a recept naň budete rozdávať na počkanie!

Recept je inšpirovaný verziou z Ольга Шобутинская, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty