Publikované: 7. októbra 2025, 05:00
Mám jeden recept na pohostenie, ktorý je absolútnou stávkou na istotu a tajnou zbraňou každej mojej oslavy. Sú to tieto domáce párky v župane. Zabudnite na rýchlu a často gumovú verziu z lístkového cesta. Keď ich raz urobíte z tohto poctivého, jemného a nadýchaného kysnutého cesta, je to úplne iná liga. Pečiem ich na každú oslavu, narodeniny či Silvestra a môžem vám s istotou zaručiť, že z misy vždy zmiznú ako úplne prvé.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 7-8 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/kus
- Trend: Párty jedlo / Slané pečivo
Potrebujeme
- 500 g hladkej múky
- 190 ml vlažného mlieka
- 60 g kryštálového cukru
- 7 g sušeného droždia (1 balíček)
- 3 PL sušeného mlieka
- 1 ks vajce
- 1 PL zmäknutého masla
- 1 ČL soli
- 7-8 ks kvalitných párkov
Na dokončenie
- 1 ks vajce na potretie
- semienka na posypanie (sezam, rasca, mak…)
Postup prípravy
- Príprava kvásku. V miske zľahka zohrejte 100 ml mlieka, aby bolo vlažné (nie horúce). Rozmiešajte v ňom lyžičku cukru a nasypte droždie. Premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so zvyšným cukrom, soľou a sušeným mliekom.
- V strede urobte jamku, pridajte celé vajce, zmäknuté maslo, zvyšné vlažné mlieko (90 ml) a aktívny kvások.
- Vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto. Mieste aspoň 10 minút, kým nie je krásne hladké, pružné a nelepí sa na steny misy.
- Prvé kysnutie. Cesto vytvarujte do bochníka, vložte do čistej misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 7-8 rovnakých častí.
- Z každej časti vytvarujte guľku a tú potom rozvaľkajte alebo rukami roztiahnite na dlhý, tenký pásik cesta (musí byť dlhší ako párok).
- Pásik cesta oviňte špirálovito okolo párku tak, aby sa okraje jemne prekrývali. Konce cesta dobre pritlačte k párku.
- Druhé kysnutie. Pripravené párky v župane ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 20–30 minút.
- Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. V malej miske rozšľahajte vajíčko s lyžicou mlieka.
- Vykysnuté párky v župane dôkladne potrite vajíčkom a bohato posypte semienkami podľa chuti.
- Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút, kým nie je povrch krásne lesklý a zlatohnedý.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo najjemnejšieho cesta. Nevynechávajte sušené mlieko! Je to starý pekársky trik, ktorý robí zázraky. Dodá cestu neuveriteľnú jemnosť, vláčnosť a podporí krásnu zlatistú farbu po upečení. Vďaka nemu zostanú párky v župane mäkké a chutné aj na druhý deň.
- Nevynechajte druhé kysnutie na plechu. Podkysnutie už vytvarovaných kúskov je absolútne kľúčové pre ich finálnu nadýchanosť. Práve počas neho cesto opäť naberie objem a silu, a v rúre potom krásne “vyskočí” do výšky. Ak by ste tento krok vynechali, pečivo by bolo hutné a tvrdé.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: Spolu s pásikom cesta môžete okolo párku ovinúť aj tenký plátok tvrdého syra alebo syra na toasty. Počas pečenia sa krásne roztopí a vytvorí neodolateľnú syrovú vrstvu.
- Pikantná verzia: Pred zabalením do cesta môžete párok potrieť trochou dijonskej horčice alebo pikantného kečupu. Cesto pred posypaním semienkami môžete okrem vajíčka potrieť aj zmesou pretlačeného cesnaku a oleja pre extra vôňu.
Výsledkom je poctivé domáce pečivo, ktoré je tak návykovo dobré, že sa naozaj oplatí urobiť rovno dvojitú dávku. Sú fantastické len tak, ešte teplé, alebo s obľúbeným kečupom a horčicou na namáčanie.
Recept je inšpirovaný verziou od Floury Kitchen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
