Search

Tieto párky v župane pečiem na každú oslavu. Vždy zmiznú z plechu ako prvé.

Párky v župane z kysnutého cesta
Párky v župane z kysnutého cesta

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 05:00

Mám jeden recept na pohostenie, ktorý je absolútnou stávkou na istotu a tajnou zbraňou každej mojej oslavy. Sú to tieto domáce párky v župane. Zabudnite na rýchlu a často gumovú verziu z lístkového cesta. Keď ich raz urobíte z tohto poctivého, jemného a nadýchaného kysnutého cesta, je to úplne iná liga. Pečiem ich na každú oslavu, narodeniny či Silvestra a môžem vám s istotou zaručiť, že z misy vždy zmiznú ako úplne prvé.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút (+ kysnutie)
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 7-8 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/kus
  • Trend: Párty jedlo / Slané pečivo

Potrebujeme

  • 500 g hladkej múky
  • 190 ml vlažného mlieka
  • 60 g kryštálového cukru
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 3 PL sušeného mlieka
  • 1 ks vajce
  • 1 PL zmäknutého masla
  • 1 ČL soli
  • 7-8 ks kvalitných párkov

Na dokončenie

  • 1 ks vajce na potretie
  • semienka na posypanie (sezam, rasca, mak…)

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku. V miske zľahka zohrejte 100 ml mlieka, aby bolo vlažné (nie horúce). Rozmiešajte v ňom lyžičku cukru a nasypte droždie. Premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so zvyšným cukrom, soľou a sušeným mliekom.
  3. V strede urobte jamku, pridajte celé vajce, zmäknuté maslo, zvyšné vlažné mlieko (90 ml) a aktívny kvások.
  4. Vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto. Mieste aspoň 10 minút, kým nie je krásne hladké, pružné a nelepí sa na steny misy.
  5. Prvé kysnutie. Cesto vytvarujte do bochníka, vložte do čistej misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Tvarovanie. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 7-8 rovnakých častí.
  7. Z každej časti vytvarujte guľku a tú potom rozvaľkajte alebo rukami roztiahnite na dlhý, tenký pásik cesta (musí byť dlhší ako párok).
  8. Pásik cesta oviňte špirálovito okolo párku tak, aby sa okraje jemne prekrývali. Konce cesta dobre pritlačte k párku.
  9. Druhé kysnutie. Pripravené párky v župane ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 20–30 minút.
  10. Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. V malej miske rozšľahajte vajíčko s lyžicou mlieka.
  11. Vykysnuté párky v župane dôkladne potrite vajíčkom a bohato posypte semienkami podľa chuti.
  12. Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút, kým nie je povrch krásne lesklý a zlatohnedý.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo najjemnejšieho cesta. Nevynechávajte sušené mlieko! Je to starý pekársky trik, ktorý robí zázraky. Dodá cestu neuveriteľnú jemnosť, vláčnosť a podporí krásnu zlatistú farbu po upečení. Vďaka nemu zostanú párky v župane mäkké a chutné aj na druhý deň.
  2. Nevynechajte druhé kysnutie na plechu. Podkysnutie už vytvarovaných kúskov je absolútne kľúčové pre ich finálnu nadýchanosť. Práve počas neho cesto opäť naberie objem a silu, a v rúre potom krásne “vyskočí” do výšky. Ak by ste tento krok vynechali, pečivo by bolo hutné a tvrdé.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: Spolu s pásikom cesta môžete okolo párku ovinúť aj tenký plátok tvrdého syra alebo syra na toasty. Počas pečenia sa krásne roztopí a vytvorí neodolateľnú syrovú vrstvu.
  • Pikantná verzia: Pred zabalením do cesta môžete párok potrieť trochou dijonskej horčice alebo pikantného kečupu. Cesto pred posypaním semienkami môžete okrem vajíčka potrieť aj zmesou pretlačeného cesnaku a oleja pre extra vôňu.

Výsledkom je poctivé domáce pečivo, ktoré je tak návykovo dobré, že sa naozaj oplatí urobiť rovno dvojitú dávku. Sú fantastické len tak, ešte teplé, alebo s obľúbeným kečupom a horčicou na namáčanie.

Recept je inšpirovaný verziou od Floury Kitchen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty