Máte doma staršiu bagetu a neviete, čo s ňou? Nevyhadzujte ju! Tento famózny RECEPT vám ukáže, ako ju premeniť na božské raňajky alebo rýchlu večeru v štýle pizze, pripravenú jednoducho na panvici. Pizza zo starej bagety je geniálny spôsob, ako zužitkovať pečivo z predchádzajúceho dňa a vykúzliť chutné jedlo, ktoré poteší celú rodinu. Kúsky bagety nasiaknuté vaječnou zmesou vytvoria základ, ktorý po opečení potriete kečupom a majonézou, obložíte obľúbenou salámou, paradajkou a syrom a necháte zapiecť dozlatista. Je to rýchle, jednoduché a neskutočne dobré! Tento RECEPT krok za krokom si určite uložíte.
Táto pizza zo starej bagety je skvelou alternatívou ku klasickým raňajkám či večeriam. Jej príprava je naozaj blesková a nevyžaduje žiadne zložité ingrediencie. Navyše, môžete si ju prispôsobiť podľa vlastnej chuti a použiť suroviny, ktoré máte práve po ruke. Či už potrebujete rýchlo zasýtiť hladné krky ráno, alebo hľadáte jednoduchý tip na večeru bez veľkého varenia, táto “falošná” pizza z panvice je ideálnym riešením. Je to chrumkavé, syrové a jednoducho neodolateľné jedlo, ktoré zvládne pripraviť každý.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 5-7 minút
- Čas pečenia/smaženia: cca 7-10 minút
- Počet porcií: 1-2 (podľa veľkosti bagety a panvice)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme
Ingrediencie
- 1 ks staršej bagety (alebo iného bieleho pečiva, napr. rožky, veka)
- 1 lyžička masla (alebo oleja)
- 3 ks vajec
- 100 ml mlieka
- 1 štipka soli
- 1 lyžica kečupu (jemného alebo pikantného)
- 1 lyžica majonézy (voliteľné)
- 100 g obľúbenej salámy alebo šunky (plátky alebo nakrájaná na kocky)
- 1 ks menšej paradajky (nakrájaná na tenké kolieska alebo kocky)
- 50 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar – nastrúhaný)
- Voliteľné: Sušené oregano alebo bazalka na dochutenie
Postup prípravy
- Bagetu nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 – 2 cm.
- V plytkej miske alebo hlbokom tanieri vidličkou dobre rozšľahajte vajcia s mliekom a štipkou soli.
- Na panvici (ideálne nepriľnavej, s priemerom zodpovedajúcim veľkosti “pizze”, ktorú chcete vytvoriť) rozpustite na miernom ohni lyžičku masla alebo rozohrejte trochu oleja.
- Kolieska bagety krátko namočte z oboch strán do pripravenej vaječnej zmesi, aby nasiakli, ale nerozmočili sa úplne.
- Namočené kúsky bagety ukladajte tesne vedľa seba na rozohriatu panvicu tak, aby vytvorili súvislú plochu (kruh).
- Zvyšok vaječnej zmesi nalejte opatrne medzi kúsky bagety na panvici – pomôže ich to spojiť do jednej placky.
- Panvicu prikryte pokrievkou a opekajte na miernom plameni približne 4 minúty, alebo kým spodná strana nie je zlatistá a vajíčko čiastočne stuhnuté.
- Opatrné otočenie: Pomocou širšej obracačky alebo taniera opatrne otočte celú bagetovú placku na druhú stranu. Ak sa trochu rozdelí, nevadí, na panvici ju opäť spojte.
- Opečenú stranu (ktorá je teraz navrchu) potrite zmesou kečupu a majonézy (alebo len kečupom).
- Na potretý základ rozložte plátky salámy (alebo šunky) a kolieska paradajky.
- Všetko rovnomerne posypte nastrúhaným syrom a prípadne aj sušeným oreganom alebo bazalkou.
- Panvicu opäť prikryte pokrievkou a opekajte/zapekajte na miernom plameni ďalšie približne 3 minúty, alebo kým sa syr úplne nerozpustí a spodná strana bagety nie je zlatistá.
- Hotovú pizzu zo starej bagety opatrne zosuniete na tanier, nakrájajte na trojuholníky a ihneď podávajte.
Videorecept
Tipy
- Pečivo: Najlepšie funguje mierne obschnutá bageta alebo iné biele pečivo (rožky, veka). Čerstvé pečivo by sa mohlo príliš rozmočiť. Ja niekedy používam aj starší toastový chlieb.
- Obloha: Fantázii sa medze nekladú! Namiesto salámy môžete použiť kúsky opečenej slaniny, šampiňóny, olivy, kukuricu alebo inú obľúbenú zeleninu. Dôležité je, aby suroviny nepotrebovali dlhé tepelné spracovanie.
- Otáčanie: Ak máte obavy z otáčania celej placky naraz, môžete bagetu opiecť z oboch strán a až potom ju obložiť a nechať syr rozpustiť pod pokrievkou. Prípadne použite tanier – prikryte panvicu tanierom, preklopte, a potom zosuniete späť do panvice neopečenou stranou nadol.
- Dochutenie: Vaječnú zmes môžete dochutiť aj trochou čierneho korenia alebo bylinkami. Na hotovú pizzu môžete pred podávaním kvapnúť trochu olivového oleja alebo pridať čerstvú bazalku.
[odporucame site=”fajront.sk”]
Táto božská pizza zo starej bagety je skvelým riešením pre rýchle raňajky, desiatu alebo večeru. Je to jednoduchý, chutný a praktický RECEPT, ako dať staršiemu pečivu nový život a pochutnať si bez zdĺhavého varenia.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER NEVESTA