Bazová marmeláda je vynikajúci spôsob, ako využiť voňavé bazové kvety, ktoré sú k dispozícii zadarmo. Je to jednoduchý proces a výsledok stojí za to.
Tento recept je určený pre prípravu šiestich zaváracích pohárov marmelády.
Bazová marmeláda – Ingrediencie:
- 30 bazových kvetov
- 3 citrony
- 2 kg želírovacího cukru
- 3 l vody
Postup:
- Intenzita chuti marmelády závisí od dĺžky namáčania kvetov. Tento proces by mal trvať minimálne jeden deň, ale môže trvať až päť dní. Kvety odstrihnite od veľkých stoniek, pridajte citrónovú šťavu a kôru (použite tri až päť citrónov, záleží na veľkosti), zalajte prevarenou vodou, prekryte ľahkým plátnom alebo vekom a nechajte macerovať v chlade, ale nie v chladničke.
- Príprava marmelády: Tekutinu preceďte cez jemné plátno do hrnca, zvyšky kvetov v plátne ešte vymačkajte a vyhoďte. Do tekutiny pridajte želírovací cukor (môžete použiť aj zmes normálneho cukru a pektínu) a povarte podľa návodu – zvyčajne to trvá asi päť minút. Naplňte do vopred vyvarených a ideálne ešte horúcich pohárov.
- Doba trvanlivosti: Životnosť marmelády je približne pol roka. Pre dlhšiu trvanlivosť by ste marmeládu po nalití do pohárov mali ešte zavariť, ale tým sa stratí veľa liečivých síl.
Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!
Tip:
Bazovú chuť môžete doladiť vanilkou, hrebíčkom, zázvorom a ďalším korením podľa chuti. Bazová marmeláda sa hodí na zlepovanie koláčikov, sušienok, ochutenie čaju alebo jednoducho len tak na lyžičku.
Image by valeria_aksakova on Freepik