Search

Najlepšie nepečené ‘čoko-arašidové’ guľky: Tento recept si zamilujete (Rýchlovka)

nepečené čoko-arašidové guľky
Nepečené čoko-arašidové guľky

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie nepečené čoko-arašidové guľky, ktorý si okamžite zamilujete? Táto rýchlovka bez pečenia je presne ono. Kombinácia kakaa, arašidov a sušeného mlieka vytvára neodolateľnú chuť a textúru, ktorú zvládnete pripraviť za pár minút aktívnej práce.

Ak milujete čokoládu a arašidy, rozhodne vyskúšajte tento jednoduchý recept na nepečené guľky. Sú hotové za chvíľku a môžete ich obaliť v orechoch, kokose alebo čokoláde – fantázii sa medze nekladú. Skvelá maškrta na každú príležitosť.

  • Čas prípravy: cca 40-45 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 1 hodina (+ finálne stuhnutie, ak obaľujete v čokoláde)
  • Počet porcií: cca 45 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez vajec: Áno

Potrebujeme:

Základná hmota:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 25 g kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho, cca 2 PL)
  • 50 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 200 g sušeného plnotučného mlieka (preosiateho)
  • 180 g pražených nesolených arašidov (nahrubo nasekaných alebo podrvených)

Na obalenie (vyberte si jednu alebo viac možností):

  • Jemne mleté orechy (vlašské, lieskové…) podľa potreby
  • Jemný strúhaný kokos podľa potreby
  • Čokoládová poleva: cca 100-150 g čokolády (horkej alebo mliečnej) + 1 ČL oleja/Cery (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava hmoty a chladenie:

  1. Do menšieho hrnca nasypte kryštálový cukor a preosiate kakao. Prilejte mlieko (50 ml).
  2. Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes sa nespojí do hladkého sirupu. Priveďte krátko k varu (len aby prebublalo) a ihneď odstavte z ohňa.
  3. Do horúceho kakaového sirupu pridajte na kocky nakrájané maslo (30 g) a miešajte metličkou alebo vareškou, kým sa maslo úplne nerozpustí a nevznikne hladká lesklá zmes.
  4. Túto teplú kakaovo-maslovú zmes prelejte do väčšej misy. Postupne (na 2-3 krát) do nej zapracujte preosiate sušené mlieko (200 g). Najprv môžete miešať vareškou, potom rukami. Vznikne hustejšia hmota.
  5. Nakoniec do hmoty pridajte nahrubo nasekané alebo podrvené pražené arašidy (180 g) a rukami ich dobre zapracujte, aby boli rovnomerne rozložené. Výsledná hmota by mala byť tvárna a držať pohromade.
  6. Misu s hmotou prikryte potravinovou fóliou a vložte ju do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby hmota stuhla a lepšie sa s ňou pracovalo.

Tvarovanie a obaľovanie:

  1. Pripravte si do misiek alebo hlbokých tanierov zvolené posýpky na obaľovanie: mleté orechy, strúhaný kokos, alebo si pripravte rozpustenú čokoládovú polevu (čokoládu s trochou oleja/Cery rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke a nechajte mierne vychladnúť). Pripravte si tiež tácku alebo plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Z dobre vychladnutej hmoty odoberajte rukami malé, približne rovnaké kúsky (veľkosti napr. čerešne) a tvarujte z nich v dlaniach čo najpravidelnejšie guľôčky.
  3. Varianty obaľovania:
    • Orechy/Kokos: Hotovú guľôčku ihneď dôkladne obaľte v mletých orechoch alebo strúhanom kokose.
    • Čokoláda: Hotovú guľôčku napichnite na špáradlo alebo položte na vidličku, ponorte ju do mierne vychladnutej čokoládovej polevy, nechajte odkvapkať a položte na papier na pečenie stuhnúť.
  4. Obalené guličky ukladajte na pripravenú tácku alebo plech. Ak ste obaľovali v čokoláde, vložte ich do chladničky, kým poleva úplne nestuhne.

Skladovanie:

  1. Hotové čoko-arašidové guľky skladujte v chlade (ideálne v chladničke) v dobre uzatvorenej nádobe.

Videorecept

Tipy

  1. Základom chuti je ten jednoduchý kakaový sirup. Mlieko s cukrom a kakaom len krátko prevarím, aby sa cukor rozpustil, a hneď odstavím. Do horúceho potom vmiešam maslo. Do tejto teplej zmesi postupne zapracujem sušené mlieko – ide to ľahšie, ako keby bola zmes studená.
  2. Hmotu pred tvarovaním nechávam naozaj dobre vychladiť aspoň hodinu. Je potom pevnejšia a menej sa lepí na ruky. Ak by sa aj tak lepila, ruky si môžem zľahka navlhčiť vodou alebo potrieť olejom. Ak je naopak príliš suchá, pridám lyžičku mlieka.
  3. Najradšej guľky rozdelím na tretiny a každú časť obalím v niečom inom – v orechoch, kokose a čokoláde. Vyzerá to potom na mise veľmi pekne a každý si vyberie. Pri obaľovaní v čokoláde používam vidličku a nechám guľky stuhnúť na papieri na pečenie.
  4. Namiesto (alebo spolu s) arašidmi môžem do hmoty pridať aj nadrobno nasekané sušené ovocie, napríklad brusnice, hrozienka alebo kandizovanú pomarančovú kôru. Guľky tak získajú ďalší chuťový rozmer.

Tento recept na najlepšie nepečené čoko-arašidové guľky si určite zamilujete. Je to rýchlovka plná chuti, ktorú zvládne každý.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Лучшие Рецепты

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty