Hľadáte originálny a neuveriteľne chutný obed, ktorý prekvapí celú rodinu? Potom musíte vyskúšať tieto fantastické kapustové rezne! Áno, čítate správne. Jemné kapustové listy ukrývajú v sebe šťavnatú plnku z mletého mäsa a korenín, a to všetko je zabalené v chrumkavom smotanovom cestíčku a vypražené dozlatista. Je to dokonalá kombinácia chutí a textúr – mäkké vnútro a chrumkavý povrch. Tento RECEPT je skvelou alternatívou ku klasickým holúbkom a garantujem vám, že si ho všetci zamilujú na prvé ochutnanie!
Možno to znie zložito, no príprava je jednoduchšia, než sa zdá. Ukážeme si bezpečný spôsob, ako pripraviť kapustné listy, aj to, ako mäsovú plnku dochutiť do dokonalosti. Výsledkom sú sýte a lahodné rezne, ktoré sú skvelé len tak so zemiakovou kašou a kvapkou smotany. Poďme sa spolu pustiť do varenia tohto netradičného, no o to chutnejšieho jedla!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas smaženia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 6 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kapustové rezne:
- 1 stredne veľká hlávka bielej kapusty
- 2 ks cibule
- 300 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo mix)
- 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- ½ ČL mletého koriandru
- rastlinný olej na vyprážanie
Na smotanové cestíčko:
- 3 ks vajec
- 2 PL kyslej smotany (aspoň 16%)
- 4-5 PL hladkej múky
- ½ ČL soli
- štipka mletého čierneho korenia
- ½ ČL mletej sladkej papriky
Postup prípravy
Príprava kapusty (Bezpečný postup):
- Z kapustnej hlávky opatrne vyrežeme hlúb. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď vrie, vložíme do nej celú hlávku kapusty.
- Kapustu varíme asi 10-15 minút. Postupne, ako budú vonkajšie listy mäknúť, ich pomocou klieští alebo vidličky opatrne oddeľujeme a vyberáme na tanier. Potrebujeme približne 6-8 veľkých neporušených listov.
- Z vychladnutých listov zrežeme nožom hrubú stredovú žilu, aby sa dali ľahko ohýbať a baliť.
Príprava mäsovej plnky:
- Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita.
- K cibuľke pridáme mleté mäso a sprudka ho opečieme, kým sa nezatiahne a nestratí ružovú farbu. Pomocou varešky ho rozbíjame na menšie kúsky.
- Mäso ochutíme soľou, čiernym korením, mletou paprikou a koriandrom. Všetko spolu premiešame, odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.
Kompletizácia a vyprážanie rezňov:
- Na každý pripravený kapustný list položíme primerané množstvo mäsovej plnky (približne šestinu).
- List zabalíme: Najprv preložíme bočné strany dovnútra cez plnku a potom pevne zrolujeme odspodu nahor, aby vznikol úhľadný balíček (rezeň), z ktorého plnka nevytečie.
- V hlbokom tanieri si pripravíme cestíčko: Vajcia rozšľaháme s kyslou smotanou, soľou, korením a paprikou. Postupne metličkou primiešavame hladkú múku, kým nevznikne hladké cestíčko hustejšie ako na palacinky.
- Na hlbšej panvici rozohrejeme dostatočnú vrstvu oleja (asi 1-2 cm). Každý kapustový rezeň dôkladne obalíme v cestíčku a hneď vkladáme do horúceho oleja.
- Smažíme na strednom ohni z každej strany približne 5-6 minút dozlatista a dochrumkava.
- Hotové rezne vyberáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Podávame horúce, napríklad so zemiakovou kašou a lyžicou kyslej smotany.
Videorecept
Tipy
- Zvyšnú kapustu, ktorá mi ostala po odobratí listov, nikdy nevyhadzujem. Nakrájam ju a použijem na prípravu skvelej dusenej kapusty na karameli alebo do kapustovej polievky.
- Pre zjemnenie a zväčšenie objemu plnky do nej niekedy pridávam 2-3 lyžice uvarenej ryže. Plnka je potom vláčnejšia, podobne ako v klasických holúbkoch.
- Ak chcem mať cestíčko ešte chrumkavejšie a chutnejšie, pridám do neho 2 lyžice najemno nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam alebo parmezán). To je potom úplná delikatesa!
- Tieto rezne sa dajú pripraviť aj vopred. Naplnené a zabalené (ale ešte neobalené v cestíčku) listy skladujem v chladničke v uzavretej nádobe a vyprážam až tesne pred podávaním.
Verím, že vás tento recept na netradičné kapustové rezne zaujal a čoskoro ho vyskúšate. Je to skvelý spôsob, ako si užiť kapustu a mleté mäso v novom, chrumkavom šate. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od SAMIRA GOTOVIT, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.