Chcete si doma pripraviť naozaj slávnostný obed, ktorý chutí ako z prvotriednej reštaurácie alebo starého kaštieľa? Potom si uložte tento RECEPT na najlepšie hovädzie so šípkovou omáčkou! Je to poctivá československá klasika, ktorá je možno ešte o kúsok lepšia ako sviečková. Predstavte si dokonale mäkké, na jazyku sa rozplývajúce hovädzie mäso v bohatej, sladkokyslej omáčke s vôňou divokých šípok a koreňovej zeleniny. Je to jedlo, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu a vaša rodina vás bude nosiť na rukách.
Hoci sa toto jedlo tvári veľmi slávnostne, jeho príprava nie je vôbec zložitá. Základom je pomalé pečenie mäsa spolu so zeleninou a koreninami, vďaka čomu sa všetky chute dokonale prepoja. Ukážeme si krok za krokom, ako na ten najlepší základ omáčky a ako ju dochutiť do dokonalosti. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: 2 – 2.5 hodiny
- Počet porcií: 4-5 porcií
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäso a základ omáčky:
- 800 g hovädzieho zadného (napr. falošná sviečková, vrchný alebo spodný šál)
- 100 g údenej slaniny
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 veľké cibule
- 150 g mrkvy
- 50 g petržlenu (koreň)
- 75 g zeleru (koreň)
- 1 PL trstinového cukru
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 2 ks bobkového listu
- 5 guličiek borievky (jalovca)
- 5 guličiek nového korenia
- 1 ČL sušeného tymianu
- šťava z ½ citróna
- 900 ml hovädzieho vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na dokončenie omáčky:
- 125 g kvalitnej šípkovej marmelády
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
Príloha:
- parená alebo karlovarská knedľa
Postup prípravy
Príprava mäsa:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Hovädzie mäso umyjeme a osušíme. Údenú slaninu nakrájame na hrubšie hranolčeky a zvyšok na malé kocky.
- Ostrým nožom urobíme do mäsa niekoľko otvorov a prešpikujeme ho hranolčekmi slaniny.
- Mäso zo všetkých strán dôkladne osolíme a okoreníme.
- V pekáči alebo hrnci vhodnom do rúry rozohrejeme olej a mäso na ňom sprudka opečieme zo všetkých strán dozlatista, aby sa zatiahlo. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom.
Príprava základu omáčky:
- Do výpeku v pekáči pridáme na kocky nakrájanú slaninu a necháme ju chvíľu restovať. Pridáme nahrubo nasekanú cibuľu a restujeme do sklovita.
- Pridáme všetku očistenú a nahrubo nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a opekáme asi 5-7 minút, kým zelenina nechytí farbu.
- Zeleninu zasypeme cukrom a necháme ho za stáleho miešania ľahko skaramelizovať. Pridáme paradajkový pretlak a restujeme ešte asi minútu.
- Pridáme všetky koreniny (bobkový list, borievku, nové korenie, tymian), premiešame a zalejeme horúcim vývarom. Pridáme šťavu z citróna.
Pomalé pečenie v rúre:
- Do pripraveného základu vrátime opečené mäso. Pekáč prikryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme pomaly 2 až 2,5 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa. Počas pečenia môžeme mäso občas otočiť a poliať výpekom.
Dokončenie omáčky:
- Mäkké mäso vyberieme z pekáča a uchováme v teple. Zo základu vyberieme celé koreniny (bobkový list, guličky).
- Zeleninový základ so všetkou šťavou prelejeme do hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú omáčku.
- Hrniec s omáčkou postavíme na sporák, privedieme k miernemu varu a vmiešame šípkovú marmeládu a smotanu na šľahanie.
- Všetko spolu prehrejeme (už nevaríme) a podľa potreby finálne dochutíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou.
- Mäso nakrájame na plátky a podávame preliate horúcou šípkovou omáčkou s domácou knedľou.
Videorecept
Tipy
- Ak by sa mi zdala omáčka príliš riedka, môžem ju jemne zahustiť lyžičkou kukuričného škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.
- Pre absolútne hodvábnu a jemnú omáčku ju po rozmixovaní ešte prepasírujem cez husté sitko. Je s tým trochu práce, ale výsledok je ako z luxusnej reštaurácie.
- Toto jedlo je, podobne ako guláš, často ešte lepšie na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja. Ideálne na prípravu vopred pred oslavou.
- Na tanieri ozdobím porciu lyžičkou šľahačky alebo kyslej smotany a pár brusnicami. Krásne to vyváži sladkokyslú chuť omáčky.
Dúfam, že sa vám táto slávnostná dobrota podarí a že si na nej pochutnáte. Je to skvelý dôkaz toho, že aj tradičné recepty majú stále čo ponúknuť a vedia byť hviezdou každého stola. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší.