Chcete si doma pripraviť naozaj slávnostný obed, ktorý chutí ako z prvotriednej reštaurácie alebo starého kaštieľa? Potom si uložte tento RECEPT na najlepšie hovädzie so šípkovou omáčkou! Je to poctivá československá klasika, ktorá je možno ešte o kúsok lepšia ako sviečková. Predstavte si dokonale mäkké, na jazyku sa rozplývajúce hovädzie mäso v bohatej, sladkokyslej omáčke s vôňou divokých šípok a koreňovej zeleniny. Je to jedlo, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu a vaša rodina vás bude nosiť na rukách.
800ghovädzieho zadného(napr. falošná sviečková, vrchný alebo spodný šál)
100gúdenej slaniny
2PLrastlinného oleja
2veľkécibule
150gmrkvy
50gpetržlenu(koreň)
75gzeleru(koreň)
1PLtrstinového cukru
2ČLparadajkového pretlaku
2ksbobkového listu
5guličiekborievky(jalovca)
5guličieknového korenia
1ČLsušeného tymianu
0.5šťava z citróna
900mlhovädzieho vývaru
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na dokončenie omáčky:
125gkvalitnej šípkovej marmelády
200mlsmotany na šľahanie(33%)
Príloha:
parená alebo karlovarská knedľa
Pokyny
Príprava mäsa:
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Hovädzie mäso umyjeme a osušíme. Údenú slaninu nakrájame na hrubšie hranolčeky a zvyšok na malé kocky.
2. Ostrým nožom urobíme do mäsa niekoľko otvorov a prešpikujeme ho hranolčekmi slaniny.
3. Mäso zo všetkých strán dôkladne osolíme a okoreníme.
4. V pekáči alebo hrnci vhodnom do rúry rozohrejeme olej a mäso na ňom sprudka opečieme zo všetkých strán dozlatista, aby sa zatiahlo. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom.
Príprava základu omáčky:
5. Do výpeku v pekáči pridáme na kocky nakrájanú slaninu a necháme ju chvíľu restovať. Pridáme nahrubo nasekanú cibuľu a restujeme do sklovita.
6. Pridáme všetku očistenú a nahrubo nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a opekáme asi 5-7 minút, kým zelenina nechytí farbu.
7. Zeleninu zasypeme cukrom a necháme ho za stáleho miešania ľahko skaramelizovať. Pridáme paradajkový pretlak a restujeme ešte asi minútu.
8. Pridáme všetky koreniny (bobkový list, borievku, nové korenie, tymian), premiešame a zalejeme horúcim vývarom. Pridáme šťavu z citróna.
Pomalé pečenie v rúre:
9. Do pripraveného základu vrátime opečené mäso. Pekáč prikryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry.
10. Pečieme pomaly 2 až 2,5 hodiny, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a nerozpadáva sa. Počas pečenia môžeme mäso občas otočiť a poliať výpekom.
Dokončenie omáčky:
11. Mäkké mäso vyberieme z pekáča a uchováme v teple. Zo základu vyberieme celé koreniny (bobkový list, guličky).
12. Zeleninový základ so všetkou šťavou prelejeme do hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú omáčku.
13. Hrniec s omáčkou postavíme na sporák, privedieme k miernemu varu a vmiešame šípkovú marmeládu a smotanu na šľahanie.
14. Všetko spolu prehrejeme (už nevaríme) a podľa potreby finálne dochutíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou.
15. Mäso nakrájame na plátky a podávame preliate horúcou šípkovou omáčkou s domácou knedľou.
Poznámky
1. Ak by sa mi zdala omáčka príliš riedka, môžem ju jemne zahustiť lyžičkou kukuričného škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.2. Pre absolútne hodvábnu a jemnú omáčku ju po rozmixovaní ešte prepasírujem cez husté sitko. Je s tým trochu práce, ale výsledok je ako z luxusnej reštaurácie.3. Toto jedlo je, podobne ako guláš, často ešte lepšie na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja. Ideálne na prípravu vopred pred oslavou.4. Na tanieri ozdobím porciu lyžičkou šľahačky alebo kyslej smotany a pár brusnicami. Krásne to vyváži sladkokyslú chuť omáčky.