Hľadáte originálny a neuveriteľne chutný obed, ktorý prekvapí celú rodinu? Potom musíte vyskúšať tieto fantastické kapustové rezne! Áno, čítate správne. Jemné kapustové listy ukrývajú v sebe šťavnatú plnku z mletého mäsa a korenín, a to všetko je zabalené v chrumkavom smotanovom cestíčku a vypražené dozlatista. Je to dokonalá kombinácia chutí a textúr – mäkké vnútro a chrumkavý povrch. Tento RECEPT je skvelou alternatívou ku klasickým holúbkom a garantujem vám, že si ho všetci zamilujú na prvé ochutnanie!
1. Z kapustnej hlávky opatrne vyrežeme hlúb. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď vrie, vložíme do nej celú hlávku kapusty.
2. Kapustu varíme asi 10-15 minút. Postupne, ako budú vonkajšie listy mäknúť, ich pomocou klieští alebo vidličky opatrne oddeľujeme a vyberáme na tanier. Potrebujeme približne 6-8 veľkých neporušených listov.
3. Z vychladnutých listov zrežeme nožom hrubú stredovú žilu, aby sa dali ľahko ohýbať a baliť.
Príprava mäsovej plnky:
4. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita.
5. K cibuľke pridáme mleté mäso a sprudka ho opečieme, kým sa nezatiahne a nestratí ružovú farbu. Pomocou varešky ho rozbíjame na menšie kúsky.
6. Mäso ochutíme soľou, čiernym korením, mletou paprikou a koriandrom. Všetko spolu premiešame, odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.
Kompletizácia a vyprážanie rezňov:
7. Na každý pripravený kapustný list položíme primerané množstvo mäsovej plnky (približne šestinu).
8. List zabalíme: Najprv preložíme bočné strany dovnútra cez plnku a potom pevne zrolujeme odspodu nahor, aby vznikol úhľadný balíček (rezeň), z ktorého plnka nevytečie.
9. V hlbokom tanieri si pripravíme cestíčko: Vajcia rozšľaháme s kyslou smotanou, soľou, korením a paprikou. Postupne metličkou primiešavame hladkú múku, kým nevznikne hladké cestíčko hustejšie ako na palacinky.
10. Na hlbšej panvici rozohrejeme dostatočnú vrstvu oleja (asi 1-2 cm). Každý kapustový rezeň dôkladne obalíme v cestíčku a hneď vkladáme do horúceho oleja.
11. Smažíme na strednom ohni z každej strany približne 5-6 minút dozlatista a dochrumkava.
12. Hotové rezne vyberáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Podávame horúce, napríklad so zemiakovou kašou a lyžicou kyslej smotany.
Poznámky
1. Zvyšnú kapustu, ktorá mi ostala po odobratí listov, nikdy nevyhadzujem. Nakrájam ju a použijem na prípravu skvelej dusenej kapusty na karameli alebo do kapustovej polievky.2. Pre zjemnenie a zväčšenie objemu plnky do nej niekedy pridávam 2-3 lyžice uvarenej ryže. Plnka je potom vláčnejšia, podobne ako v klasických holúbkoch.3. Ak chcem mať cestíčko ešte chrumkavejšie a chutnejšie, pridám do neho 2 lyžice najemno nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam alebo parmezán). To je potom úplná delikatesa!4. Tieto rezne sa dajú pripraviť aj vopred. Naplnené a zabalené (ale ešte neobalené v cestíčku) listy skladujem v chladničke v uzavretej nádobe a vyprážam až tesne pred podávaním.