Search

Najlepšia zapečená bageta (lepšia ako pizza!): Tento recept je HIT (Rýchlovka)

najlepšia zapečená bageta
Najlepšia zapečená bageta

Obsah receptu

Zabudnite na pizzu, toto je nový HIT! Pripravte si tú najlepšiu zapečenú bagetu, akú ste kedy jedli. Tento recept je neuveriteľne jednoduchý, relatívne rýchly (samotné pečenie trvá len 15 minút) a výsledok – chrumkavá bageta s bohatou šťavnatou nádielkou zeleniny, šunky a roztopeného syra – je absolútne fantastický.

Ak už vás nebavia klasické obedy či večere, pripravte si zapečenú bagetu podľa tohto jednoduchého receptu. Je chrumkavá a jej náplň je šťavnatá a nabitá skvelými chuťami. Perfektná ako rýchla večera, obed alebo ako pohostenie pre návštevu.

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas pečenia: cca 15 minút
  • Počet porcií: 1 bageta (2-4 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 dlhá francúzska bageta (môže byť aj z predchádzajúceho dňa)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 červená paprika (ideálne kápia)
  • 4 ks stredne veľkých šampiňónov
  • 200 g kvalitnej šunky (napr. dusená, pizza šunka)
  • 6 ks cherry paradajok
  • cca 150-200 g syra Cheddar (alebo iný výrazný syr, napr. Gouda, Eidam), nahrubo nastrúhaného
  • cca 4 polievkové lyžice olivového oleja (alebo rastlinného)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo iné bylinky (napr. oregano, bazalka), nasekané

Postup prípravy

Príprava zeleniny a plnky:

  1. Pripravte si zeleninu a šunku: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky. Šunku nakrájajte na malé kocky alebo prúžky. Cherry paradajky umyte a prekrojte na štvrtinky. Syr nastrúhajte nahrubo.
  2. Na väčšej panvici rozohrejte na strednom ohni olivový olej (cca 4 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
  3. Pridajte nakrájané šampiňóny a červenú papriku. Za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5-7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
  4. Odstavte panvicu z ohňa. Orestovanú zeleninu preložte do misy. Pridajte k nej nakrájanú šunku a na štvrtinky prekrojené cherry paradajky. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením a všetko spolu zľahka premiešajte.

Kompletizácia a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Bagetu pozdĺžne prekrojte ostrým nožom na dve polovice. Môžete z nich prípadne lyžicou jemne vydlabať trochu striedky, aby sa do nich zmestilo viac plnky (voliteľné).
  3. Na obe prekrojené polovice bagety rovnomerne a bohato navrstvite pripravenú zeleninovo-šunkovú zmes.
  4. Vrch štedro posypte nahrubo nastrúhaným syrom Cheddar (alebo iným syrom).
  5. Pripravené polovice bagety položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 200 °C približne 15 minút. Syr by mal byť krásne roztopený, zlatistý a bublajúci, a okraje bagety chrumkavé. Čas pečenia prispôsobte svojej rúre.

Servírovanie:

  1. Upečené bagety vyberte z rúry. Nechajte ich pár minút mierne vychladnúť, aby ste sa nepopálili syrom.
  2. Pred podávaním ich môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo inými obľúbenými bylinkami.
  3. Nakrájajte na menšie kúsky a podávajte teplé.

Videorecept

Tipy

  1. Na túto zapečenú bagetu je skvelá aj bageta z predchádzajúceho dňa – pečením pekne zmäkne a okraje budú chrumkavé. Všetky suroviny na plnku (cibuľu, papriku, šampiňóny, šunku) krájam na malé kocky, aby sa dobre spojili a ľahko jedli.
  2. Zeleninu najprv orestujem na panvici, aby zmäkla a pustila chuť. Až potom ju zmiešam so šunkou a čerstvými cherry paradajkami. Túto zmes bohato navrstvím na prekrojené bagety.
  3. Syr je kľúčový – používam Cheddar alebo Goudau a naozaj ním nešetrím. Štedrá vrstva nastrúhaného syra vytvorí na vrchu úžasnú roztopenú a zlatistú kôrku.
  4. Pečenie je rýchle, len asi 15 minút pri 200°C, kým sa syr neroztopí a bageta nie je chrumkavá. Podávam ich horúce, nakrájané na kúsky, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvelé ako rýchla večera alebo pohostenie.

Tak na čo čakáte? Toto je recept na tú najlepšiu zapečenú bagetu – možno naozaj lepšiu ako pizza. Je to HIT, rýchlovka a absolútna lahôdka.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty