Search

Najlepšia retro nátierka ako od maminky: RECEPT na syrovo-vajíčkovú klasiku

syrovo vajíčková nátierka
syrovo vajíčková nátierka

Obsah receptu

Pamätáte si na tie najlepšie obložené chlebíčky z osláv alebo na tú najlepšiu desiatu od maminky? Určite na nich nechýbala táto poctivá syrovo-vajíčková nátierka! Je to presne tá retro klasika, ktorú všetci milujeme. Krémová, plná chuti, s kúskami syra, vajíčka a jemne dochutená cesnakom. S týmto vylepšeným RECEPTOM si ju pripravíte doma ešte lepšiu, ako si ju pamätáte. Je fantastická na raňajky, na večeru alebo práve na prípravu tých najlepších sviatočných chlebíčkov. Jednoducho dobrota, ktorá nikdy nesklame.

Príprava tejto nátierky je naozaj veľmi jednoduchá. Stačí len uvariť vajíčka, všetko nastrúhať a dobre spolu zmiešať. Ukážeme si aj malý trik, ako na to, aby sa vám tavený syr dobre strúhal a nezlepil sa. S týmto receptom budete mať za pár minút na stole misku plnú lahodnej nátierky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút (plus čas na uvarenie a vychladnutie vajíčok)
  • Čas varenia vajíčok: 10 minút
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií (1 väčšia miska)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 4-5 vajec uvarených natvrdo
  • 150 g taveného syra v bloku (nie v črievku)
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
  • 1 menšia cibuľa alebo šalotka
  • 1-2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 100-150 g majonézy
  • 1 menšia varená mrkva (voliteľné, pre farbu a jemnosť)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Najprv si pripravíme suroviny. Vajcia uvaríme natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode), schladíme a ošúpeme. Ak používame, uvaríme si domäkka aj mrkvu.
  2. Dôležitý trik: Tavený syr v bloku dáme aspoň na 15-20 minút do mrazničky. Vďaka tomu sa nám bude oveľa ľahšie strúhať a nebude sa lepiť.
  3. Do väčšej misky na hrubom strúhadle nastrúhame vychladený tavený syr, tvrdý syr a uvarené vajíčka. Ak používame, nastrúhame aj uvarenú mrkvu.
  4. Cibuľu (alebo šalotku) očistíme a nasekáme na úplne jemné, drobné kocky. Cesnak prelisujeme. Pridáme ich do misky k ostatným surovinám.
  5. Pridáme majonézu a všetko zľahka, ale dôkladne premiešame.
  6. Nakoniec nátierku dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Opäť premiešame.
  7. Hotovú nátierku je najlepšie nechať aspoň 30 minút odležať v chladničke, aby sa všetky chute pekne prepojili.
  8. Podávame s čerstvým chlebom, pečivom alebo ako základ na obložené chlebíčky.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem nátierku trochu odľahčiť, časť majonézy nahradím hustou kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Je potom o niečo sviežejšia.
  2. Do hotovej nátierky rada primiešam aj čerstvé bylinky. Skvele sa hodí nasekaná pažítka alebo jarná cibuľka.
  3. Pre zmenu niekedy pridám aj nadrobno nakrájanú kyslú uhorku alebo kúsok kápie. Dodá to nátierke ďalší rozmer a chrumkavosť.
  4. Pre extra krémovú konzistenciu niekedy časť taveného syra nahradím nátierkovým maslom bez príchute. Treba ale potom pridať trošku viac soli.

Verím, že vám táto poctivá domáca nátierka bude chutiť a stane sa obľúbenou súčasťou vašich raňajok či osláv. Je to presne tá chuť, ktorá sa nikdy nepreje. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od У тети Сони, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty