Nič nepripomenie jeseň a babičkinu kuchyňu viac, ako vôňa krehkého koláča so šťavnatým ovocím. Tento RECEPT na najlepší mriežkový koláč s hruškami je presne taký – poctivý, voňavý a neskutočne chutný. Krehké maslové cesto sa priam rozplýva na jazyku a dokonale dopĺňa sladkú, jemne škoricovú hruškovú plnku. Pod ovocím sa navyše skrýva tenká vrstva čokoládovej nátierky, ktorá všetko posunie na ešte vyššiu úroveň. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene poteší celú rodinu pri nedeľnej káve.
Nebojte sa prípravy krehkého cesta, s naším jednoduchým postupom to hravo zvládnete. Ukážeme si, ako na to, aby bolo cesto pekne vláčne a dobre sa s ním pracovalo. Aj vytvorenie peknej mriežky na povrchu je jednoduchšie, ako sa zdá. Tak poďme spolu na to, výsledok bude stáť za to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút (plus čas na chladenie cesta)
- Čas chladenia cesta: minimálne 30 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 okrúhly koláč (forma Ø 24-26 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na krehké cesto:
- 300 g hladkej múky (+ na podsypanie)
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 150 g studeného masla
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 2-3 PL studenej vody (podľa potreby)
Hrušková plnka:
- 3-4 stredne veľké hrušky (pevnejšie)
- 20 g masla
- 2 PL krupicového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- šťava z ½ citróna
Na dokončenie:
- 1-2 PL lieskovo-orieškovej nátierky (typ Nutella)
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie mriežky
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava krehkého cesta:
- Do misy preosejeme hladkú múku s práškovým cukrom a štipkou soli. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo.
- Prstami alebo v kuchynskom robote rýchlo spracujeme maslo s múkou, až kým zmes nepripomína vlhkú mrveničku.
- Pridáme žĺtok a podľa potreby 2-3 lyžice ľadovej vody. Rýchlo spojíme do hladkého, kompaktného cesta. Dôležité: Krehké cesto nemiesime dlho, aby sa nezohrialo.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
Príprava hruškovej plnky:
- Kým cesto chladne, pripravíme plnku. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kocky. Ihneď ich v miske pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Na panvici rozpustíme 20 g masla. Pridáme hrušky a na strednom ohni ich pár minút restujeme.
- Pridáme cukor, vanilkový cukor, škoricu a dusíme ďalších 5-7 minút, kým hrušky mierne nezmäknú, ale stále si držia tvar. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Kompletizácia a pečenie koláča:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu (s priemerom 24-26 cm) vymastíme maslom.
- Vychladnuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti v pomere 2:1.
- Väčšiu časť cesta na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na kruh a prenesieme ho do formy. Vytvarujeme aj okraje vysoké asi 2-3 cm. Dno popicháme vidličkou.
- Cesto vo forme potrieme tenkou vrstvou lieskovo-orieškovej nátierky. Na ňu rovnomerne rozložíme vychladnutú hruškovú plnku.
- Menšiu, zvyšnú časť cesta vyvaľkáme a radielkom alebo nožom z neho nakrájame prúžky široké asi 1,5 cm.
- Z prúžkov vytvoríme na povrchu koláča klasickú mriežku. Okraje dobre popritláčame.
- Pripravenú mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre približne 35 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Tajomstvo krehkého cesta je rýchlosť a chlad. Všetky suroviny sa snažím mať studené a cesto spracujem čo najrýchlejšie, aby sa maslo neroztopilo.
- Aby sa mi mriežka nepotrhala, nakrájané pásiky cesta si dám na pár minút na papier na pečenie do chladničky. S pevnejšími sa lepšie pracuje.
- Pred nanesením hruškovej plnky niekedy posypem cesto potreté nátierkou aj hrsťou mletých vlašských orechov alebo mandlí. Dodá to koláču ďalšiu vrstvu chuti.
- Tento koláč je absolútne božský, keď ho podávam ešte mierne teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou kyslej smotany.
Verím, že vám tento recept na poctivý mriežkový koláč urobí radosť. Je to presne tá dobrota, ktorá spríjemní každé popoludnie a nikdy sa jej neprejete. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Rýchle a jednoduché recepty na dezerty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.