Milujete ten osviežujúci, chrumkavý a sladkokyslý kapustový šalát, ktorý často dostanete ako prílohu v ázijských či čínskych reštauráciách? Máme pre vás skvelú správu – s týmto jednoduchým receptom si ho môžete pripraviť kedykoľvek doma a garantujeme vám, že bude chutiť ešte lepšie! Tajomstvo spočíva v kombinácii čerstvej, nahrubo nastrúhanej zeleniny (kapusta, mrkva, paprika, cibuľa) a perfektne vyváženej sladkokyslej zálievky, ktorá sa krátko povarí a nechá vychladnúť. Výsledkom je neodolateľne chrumkavý šalát plný sviežej chuti, ktorý je ideálnou prílohou k mnohým jedlám.
Tento kapustový šalát je nielen vynikajúci, ale aj veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Je skvelý ako ľahká a zdravá príloha k pečenému mäsu, rybe, grilovaným špecialitám alebo k ázijským pokrmom. Výborne sa však hodí aj ako samostatná zdravá desiata alebo ľahká večera s kúskom pečiva. Pripravte si ho viac, v chladničke vám vydrží niekoľko dní a jeho chuť sa dokonca ešte viac rozvinie. Poďte si s nami pripraviť túto chrumkavú pochúťku!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia zálievky: 2 minúty (+ čas na chladenie zálievky)
- Celkový čas: cca 20 minút (aktívny čas)
- Počet porcií: cca 4-6 (ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Zelenina:
- 500 g čerstvej hlávkovej kapusty (bielej)
- 1 ks cibule (stredne veľká)
- 1 ks mrkvy (stredne veľká)
- 1 ks červenej papriky (kápie)
Zálievka:
- 60 ml vody
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 3 lyžice jablčného octu (alebo obyčajného)
- ½ čajovej lyžičky soli
- 4 lyžice olivového oleja (alebo neutrálneho rastlinného oleja – viď tipy)
Postup prípravy
Príprava zeleniny:
- Hlávkovú kapustu umyjeme, zbavíme vrchných, prípadne poškodených listov a hlúbika. Kapustu nahrubo nastrúhame na strúhadle alebo najemno nakrájame nožom. Vložíme do veľkej misy.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polmesiačiky alebo prúžky. Pridáme ku kapuste.
- Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme do misy k ostatnej zelenine.
- Červenú papriku umyjeme, zbavíme jadrovníka a bielych častí a nakrájame na tenké krátke prúžky alebo malé kocky. Pridáme k zelenine do misy.
Príprava zálievky:
- V menšom hrnci zmiešame vodu, cukor, jablčný ocot, soľ a olivový (alebo iný rastlinný) olej.
- Zmes privedieme na miernom ohni k varu a za občasného miešania varíme približne 2 minúty, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
- Hotovú zálievku odstavíme z ohňa a necháme ju úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Dôležité: Zálievka nesmie byť horúca ani teplá, keď ju budeme liať na zeleninu, inak by zelenina zmäkla a stratila chrumkavosť.
Zmiešanie a podávanie:
- Úplne vychladnutú zálievku nalejeme na pripravenú zeleninu v mise.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešame, aby sa zelenina rovnomerne obalila zálievkou.
- Šalát môžeme podávať ihneď, ale najlepšie chutí, ak ho necháme aspoň 15-30 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili a zelenina jemne zmäkla, no zostala chrumkavá. Servírujeme ako prílohu alebo samostatne.
Videorecept
Tipy
- Tento šalát je podľa mňa ešte lepší na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a zelenina jemne nasaje zálievku, no stále zostáva príjemne chrumkavá. Odporúčam nechať ho odležať v chladničke.
- Ak chcem ušetriť čas pri príprave zeleniny, často používam kuchynský robot s nástavcami na strúhanie a krájanie. Kapusta, mrkva aj paprika sú tak nakrájané za pár sekúnd.
- Hoci recept uvádza olivový olej, pre chuť, ktorá sa viac podobá šalátom z ázijských reštaurácií, odporúčam použiť chuťovo neutrálny rastlinný olej, napríklad slnečnicový alebo repkový.
- Šalát skladujem v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží chutný a svieži aj 2-3 dni. Je to skvelá príloha, ktorú mám takto vždy po ruke.

Tento najlepší kapustový šalát ako z čínskej reštaurácie je naozaj jednoduchá, rýchla a osviežujúca pochúťka, ktorá sa hodí takmer ku všetkému!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Pani M. – šaláty a surové šaláty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.