Search

Máte doma pár sliviek a 15 minút čas? Urobte si tento fantastický koláč na panvici!

rýchly slivkový koláč
rýchly slivkový koláč

Obsah receptu

Ak máte doma zopár sliviek a prepadla vás nečakaná chuť na sladké, tento RECEPT je pre vás ako stvorený! Zabudnite na dlhé pečenie v rúre, tento fantastický slivkový koláč si pripravíte za pár minút priamo na panvici. Je to neskutočne rýchla a jednoduchá maškrta, ktorá je krásne vláčna a šťavnatá. Na vrchu skaramelizované slivky a pod nimi jemné cesto – je to proste dokonalá kombinácia. Ideálny dezert, keď nemáte veľa času, ale chcete si dopriať niečo naozaj dobré.

Celá príprava je naozaj blesková. Kým sa vám na panvici opekajú slivky, zamiešate jednoduché cesto. Potom už len všetko spojíte na panvici, prikryjete pokrievkou a o pár minút máte na stole teplý a voňavý koláč. Je to skvelý spôsob, ako si užiť sezónne ovocie bez zbytočného stresu z pečenia.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas pečenia na panvici: cca 10-15 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (panvica Ø 24-26 cm)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na slivkový základ:

  • 5-6 ks zrelých sliviek
  • 2 PL masla
  • 1 PL kryštálového alebo trstinového cukru (voliteľné)

Cesto:

  • 1 vajce
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g gréckeho jogurtu
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva (cca 4 g)
  • 30 ml rastlinného oleja
  • 1 štipka soli

Na dokončenie:

  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. V miske metličkou vyšľaháme vajce so štipkou soli a cukrom do jemnej peny.
  2. K vajíčkam pridáme grécky jogurt a olej a opäť krátko prešľaháme.
  3. V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  4. Sypkú zmes vmiešame do tekutej a vymiešame hladké, hustejšie cesto bez hrudiek.

Príprava sliviek a pečenie na panvici:

  1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na mesiačiky alebo plátky.
  2. V panvici (s priemerom cca 24-26 cm), ku ktorej máme pokrievku, rozpustíme na strednom ohni maslo. Ak sú slivky kyslejšie, pridáme aj lyžicu cukru a necháme ho ľahko skaramelizovať.
  3. Na rozpustené maslo poukladáme slivky a krátko ich z jednej strany opečieme (asi 1-2 minúty).
  4. Kľúčový krok: Na opečené slivky rovnomerne nalejeme a rozotrieme pripravené cesto.
  5. Panvicu prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň na minimum a “pečieme” 10 až 15 minút.
  6. Koláč je hotový, keď je cesto na povrchu pevné a nelepí sa. Opatrne ho zosunieme na tanier alebo preklopíme. Ak sa vám zdá vrch ešte príliš vlhký, môžete ho na minútku otočiť a opiecť aj z druhej strany.
  7. Hotový koláč necháme chvíľu vychladnúť, pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Videorecept

Tipy

  1. Do cesta alebo na slivky rada pridám aj štipku mletej škorice alebo vanilky. Koláč potom krásne vonia.
  2. Tento recept funguje skvele aj s iným ovocím. Vyskúšala som ho s marhuľami, broskyňami alebo s jablkami nakrájanými na tenké plátky.
  3. Koláč je fantastický ešte teplý, napríklad s kopčekom kyslej smotany, bieleho jogurtu alebo s vanilkovou zmrzlinou.
  4. Najlepšie sa mi tento koláč robí na kvalitnej panvici s nepriľnavým povrchom. Mám istotu, že sa mi neprilepí a pekne sa z nej zosunie na tanier.

Verím, že táto rýchla dobrota z panvice sa stane vašim obľúbeným receptom, keď nebudete mať veľa času. Je to dôkaz, že skvelý koláč sa dá upiecť aj bez rúry. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Leckere Wochentage, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty