Existujú polievky, ktoré nás dokážu nielen zasýtiť, ale aj príjemne zahriať a vyvolať spomienky na detstvo. Presne taká je táto hustá šošovicová polievka so slaninou – poctivá, výdatná a plná tradičných chutí, presne ako ju varievali naše babičky. Kombinácia zemitej chuti šošovice, sladkastej mrkvy, voňavej cibuľky a údenej slaniny, to všetko prepojené v hustej polievke dochutenej cesnakom a octom, je jednoducho neodolateľná.
Tento recept vás krok za krokom prevedie prípravou tejto klasiky. Hoci sa môže zdať, že ide o obyčajnú polievku, správny postup a vyváženie chutí sú kľúčom k dokonalému výsledku. Jemné zahustenie zaprášením zeleniny múkou dodá polievke tú správnu konzistenciu bez zbytočných hrudiek. Je to ideálne jedlo na chladnejšie dni, ktoré zasýti ako hlavný chod, najmä ak ho podávate s čerstvým chlebom.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 40-60 minút (podľa šošovice)
- Počet porcií: 4-6
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- cca 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
- cca 100-150 g prerastenej údenej slaniny
- 1 ks cibule
- 2-3 stredne veľké mrkvy
- 1-2 polievkové lyžice hladkej múky
- 300 g hnedej alebo zelenej šošovice
- 1500 ml zeleninového alebo mäsového vývaru (alebo vody)
- cca 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti, opatrne kvôli slanine)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 ks bobkového listu
- 3-4 guličky nového korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- Ocot (obyčajný 8%), cca 1-3 lyžice alebo podľa chuti
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať alebo majoránka
Postup prípravy
Príprava základu:
- Šošovicu (hnedú alebo zelenú) dôkladne prepláchnite pod tečúcou studenou vodou. Voliteľne ju môžete namočiť na 1-2 hodiny do studenej vody, čím sa mierne skráti čas varenia, ale nie je to nevyhnutné.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky alebo kolieska. Slaninu nakrájajte na menšie kocky. Cesnak ošúpte a pripravte si lis alebo ho nasekajte najemno.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte trochu oleja alebo masti (ak je slanina veľmi mastná, stačí minimum tuku). Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a na strednom ohni ju opekajte, kým nezačne byť chrumkavá a nepustí tuk.
- K opečenej slanine pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte dosklovita (cca 3-5 minút).
- Pridajte nakrájanú mrkvu a spolu restujte ešte asi 3-5 minút, kým mrkva mierne nezmäkne.
- Zeleninovo-slaninový základ v hrnci zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania krátko (cca 1 minútu) orestujte. Tým sa múka zbaví surovej chuti a polievku jemne zahustí.

Varenie polievky:
- K zaprášenému základu pridajte prepláchnutú (prípadne namočenú a scedenú) šošovicu. Krátko premiešajte.
- Zalejte horúcim vývarom (alebo vodou). Pridajte soľ (začnite opatrne, slanina a vývar bývajú slané), čerstvo mleté čierne korenie, bobkový list a guličky nového korenia.
- Dobre premiešajte, priveďte do varu. Potom znížte teplotu, hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni, kým šošovica nie je takmer úplne mäkká. Čas varenia závisí od druhu šošovice a či bola namočená – zvyčajne to trvá 30-50 minút. Počas varenia občas premiešajte.
Dokončenie a dochutenie:
- Keď je šošovica mäkká, vyberte z polievky bobkový list a guličky nového korenia (ak ich nájdete).
- Do polievky pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak.
- Ochuťte octom – začnite jednou lyžicou a postupne pridávajte podľa svojej preferencie sladkokyslej chuti.
- Polievku nechajte s cesnakom a octom krátko prevariť (stačí 1-2 minúty).
- Finálne ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo pridajte ešte korenie. Ak by bola polievka príliš hustá, prilejte trochu horúceho vývaru alebo vody.
Servírovanie:
- Hustú šošovicovú polievku podávajte horúcu.
- Na tanieri ju môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo sušenou majoránkou. Výborne chutí s krajcom čerstvého chleba.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete spolu s mrkvou pridať aj na kocky nakrájaný petržlen alebo kúsok zeleru.
- Ak máte radi polievku jemnejšiu a krémovejšiu, môžete na konci varenia odobrať 1-2 naberačky polievky, rozmixovať ich tyčovým mixérom dohladka a vrátiť späť do hrnca.
- Namiesto zahusťovania múkou môžete polievku zahustiť aj najemno nastrúhaným surovým zemiakom, ktorý pridáte variť spolu so šošovicou.
- Ak použijete údené mäso namiesto slaniny, varte ho v polievke spolu so šošovicou a pred dokončením ho vyberte, oberte od kosti, nakrájajte a vráťte späť.

Táto hustá šošovicová polievka so slaninou je skutočným pokladom tradičnej kuchyne. Poctivá, sýta a plná chutí – presne ako od babičky. Dobrú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.