Čokoládový koláč je vždy hitom na akomkoľvek stole. Tento recept vám ukáže, ako si môžete pripraviť hrnčekový mokrý čokoládový koláč, ktorý sa doslova topí v ústach. Je tak lahodný a šťavnatý, že si ho zamiluje každý milovník čokolády.
Recept na hrnčekový mokrý čokoládový koláč:
Ingrediencie:
Cesto:
- 5 vajec
- 150g cukru (3/4 šálky)
- Štipka soli
- 120g polohrubej múky (3/4 šálky)
- 30g kakaa (2,5 lyžice)
- 1/2 čl prášku do pečiva
Krém:
- 600g marhúľ
- 100g cukru (1/2 šálky)
- 25g kukuričného škrobu (2 polievkové lyžice)
- 30g vody (2 polievkové lyžice)
- 100g masla (4 lyžice)
- 600g tvarohu alebo mäkkého syra (2,5 šálky)
- 100g cukru (1/2 šálky)
Na čokoládovú polevu:
- 200g čokolády
- 100g masla (4 lyžice)
Pekáč 28 x 18 cm
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s 150g cukru a štipkou soli.
- Postupne vmiešavajte múku, kakaový prášok a prášok do pečiva.
- Cesto prelejte do formy o rozmeroch 28x18cm, ktorú ste vystlali papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 35 minút.
- Marhule dôkladne umyte, nakrájajte na mesiačiky a rozmixujte pomocou tyčového mixéra.
- V hrnci pripravte marhuľový krém: kombinujte rozmixované marhule, 100g cukru, kukuričný škrob a vodu. Varte, až kým zmes nezhustne. Následne pridajte maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Krém prikryjte fóliou a nechajte vychladnúť.
- Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho opatrne rozkrojte na tri rovnaké pláty.
- V miske zmiešajte tvaroh s 100g cukru. Do tejto zmesi vmiešajte marhuľový krém.
- Na prvý plát koláča natriete časť krému, položte druhý plát, natriete ďalšiu časť krému, položte tretí plát a vrch natriete zvyšným krémom.
- Koláč umiestnite do chladničky a nechajte stáť aspoň 4 hodiny.
- V hrnci na miernom ohni rozpustite čokoládu spolu s maslom. Touto čokoládovou zmesou potrite vrch koláča.
- Koláč ešte raz vložte do chladničky a nechajte stáť ďalších 15 minút.
Dobrú chuť!
Mokrý čokoládový koláč – Video recept:
Tento hrnčekový mokrý čokoládový koláč je dokonalou kombináciou bohatej čokolády a osviežujúceho marhuľového krému. Jeho lahodná a šťavnatá konzistencia zaručuje, že bude hitom na akomkoľvek stole. Sledujte video recept a pripravte si tento úžasný dezert, ktorý si zamiluje každý milovník čokolády.
Vyskúšajte aj náš ďalší recept na Hrnčekový jablkový koláč s pudingom: Fantasticky jemný a pripravený za 15 minút!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Najlepšie recepty