Hľadáte rýchle a efektné predjedlo, ktoré zaručene poteší každú návštevu, alebo originálne jednohubky na oslavu? Potom sú tieto jednoduché šunkové rolky plnené lahodnou vajíčkovou plnkou presne to, čo potrebujete! Tento RECEPT je taký nenáročný, že ho bez problémov zvládnu aj úplní začiatočníci v kuchyni, a výsledok je vždy fantastický. Svieže, chutné a oku lahodiace – tieto rolky sa stanú hviezdou vášho stola!
Kombinácia kvalitnej šunky, jemnej vajíčkovo-syrovej plnky s nádychom kôpru a cesnaku, doplnená o chrumkavý ľadový šalát a sviežu cherry paradajku, je jednoducho neodolateľná. Šunkové rolky sú klasikou studenej kuchyne, ktorá nikdy nesklame. Pripravte ich pre svojich hostí alebo len tak, pre radosť, a uvidíte, ako rýchlo zmiznú z taniera!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25-30 minút (aktívna práca, plus čas na uvarenie a vychladnutie vajec)
- Čas varenia vajec: 10 minút
- Počet porcií: 12 kusov (z 6 pripravených roliek)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
- 2 ks vajec (veľkosť M)
- 90 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, najemno nastrúhaného)
- 1 vetvička čerstvého kôpru (umytá a nasekaná nadrobno)
- 1–2 strúčiky cesnaku (olúpaného a prelisovaného alebo veľmi najemno nasekaného)
- 1-2 PL majonézy (podľa požadovanej krémovosti plnky)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 6 väčších plátkov kvalitnej dusenej šunky (dostatočne veľkých a pevných na rolovanie)
- 6 listov ľadového šalátu (umytých, osušených a prípadne natrhaných na menšie kúsky zodpovedajúce veľkosti šunkových plátkov)
- údený syr v tvare dlhších nití alebo tenkých prúžkov (napr. parenica nite, korbáčiky – podľa potreby na zviazanie 6 roliek)
- 6 ks cherry paradajok (umytých a prekrojených napoly)
Postup prípravy
Príprava vajíčkovej plnky:
- Najprv si uvaríme vajíčka natvrdo. Vložíme ich do menšieho hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené, a privedieme do varu. Od bodu varu ich varíme presne 10 minút.
- Po 10 minútach varenia vajcia ihneď scedíme a zalejeme studenou vodou (môžeme pridať aj kocky ľadu), aby sme zastavili proces varenia a ľahšie sa nám neskôr olupovali. Necháme ich úplne vychladnúť.
- Vychladnuté vajcia ošúpeme a najemno ich nastrúhame na strúhadle do stredne veľkej misy.
- K nastrúhaným vajíčkam pridáme najemno nastrúhaný tvrdý syr, nadrobno nasekaný čerstvý kôpor, prelisovaný cesnak a majonézu.
- Zmes dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej chuti. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby vznikla homogénna a dobre spojená plnka. Ochutnáme a v prípade potreby ešte doladíme chuť.
Tvarovanie a dokončenie šunkových roliek:
- Pripravíme si jednotlivé plátky šunky. Na každý plátok šunky položíme primerane veľký kúsok umytého a osušeného listu ľadového šalátu.
- Na okraj každého plátku šunky s listom šalátu nanesieme primerané množstvo pripravenej vajíčkovej plnky (približne šestinu celkového množstva).
- Šunku s plnkou a šalátom opatrne, ale pevne zrolujeme do tvaru rolky.
- Každú pripravenú rolku môžeme previazať na jednom alebo oboch koncoch (alebo uprostred) dlhším prúžkom údeného syra (napr. parenicovou niťou alebo tenkým prúžkom korbáčika), aby rolka pekne držala tvar a zároveň bola dekoratívna. Tento krok je voliteľný, ale dodá rolkám pekný vzhľad.
- Každú hotovú a prípadne zviazanú šunkovú rolku opatrne prekrojíme ostrým nožom napoly, čím nám vzniknú dva menšie kúsky (jednohubky).
- Každú prekrojenú polovicu rolky potom na jednom konci (v mieste rezu, kde je viditeľná plnka) dozdobíme polovicou cherry paradajky, ktorú do plnky zľahka zatlačíme rezom nahor.
Podávanie:
- Šunkové rolky s vajíčkami a cherry paradajkami servírujeme ako nápadité studené predjedlo, súčasť obložených mís alebo ako atraktívne jednohubky na oslavách a spoločenských udalostiach.
- Pred servírovaním ich môžeme nechať mierne vychladiť v chladničke, obzvlášť ak ich pripravujeme vopred. Najlepšie chutia čerstvé.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte krémovejšiu a jemnejšiu konzistenciu plnky rada pridávam k majonéze aj jednu polievkovú lyžicu hustej kyslej smotany alebo lyžičku jemného taveného syra.
- Namiesto čerstvého kôpru môžem do vajíčkovej plnky použiť aj iné obľúbené čerstvé bylinky, ako napríklad nadrobno nasekanú pažítku, petržlenovú vňať alebo ich kombináciu.
- Ak chcem rolky ozvláštniť a dodať im mierne pikantný nádych, môžem do plnky pridať štipku mletého čierneho korenia navyše, trošku jemne nastrúhaného čerstvého chrenu alebo pár kvapiek worcesterskej omáčky.
- Pre elegantnejší vzhľad pri servírovaní môžem hotové šunkové rolky (jednotlivé prekrojené kúsky) uložiť na listy čerstvého šalátu (napr. lollo biondo, rímsky šalát) a každú dozdobiť malou vetvičkou čerstvého kôpru alebo lístkom petržlenovej vňate.
Tieto jednoduché šunkové rolky sú dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá rýchlo vykúzliť niečo naozaj chutné a oku lahodiace. Sú perfektnou voľbou pre každú príležitosť. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Lecker mit Sophie Mayer, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.