Search

Domáci mriežkový koláč s tvarohom – super rýchly recept

Domáci mriežkový koláč s tvarohom nakrájaný na kúsky na bielom tanieri, posypaný práškovým cukrom.
Recept na super rýchly a jednoduchý domáci mriežkový koláč s tvarohom z liateho cesta, ktorý zvládne každý.

Obsah receptu

Publikované: 14. júla 2025, 08:00

Hľadáte recept na rýchly a jednoduchý domáci mriežkový koláč s tvarohom? Tento koláč pripravíte z liateho cesta bez zložitého vaľkania a vykrajovania. Vláčne cesto a jemná tvarohová plnka vytvárajú dezert, ktorý si zamilujete na prvé ochutnanie.

Celé kúzlo spočíva v jednoduchej príprave, kde tvarohovú mriežku striekate priamo na cesto. Vyskúšajte tento geniálny trik a upečte si ho ešte dnes!

Ako správne pripraviť domáci mriežkový koláč?

Najprv si pripravte jednoduché liate cesto vyšľahaním vajec s cukrom a postupným pridaním oleja, mlieka a múky s kypriacim práškom. Cesto vylejte na plech. Následne na povrch cesta nastriekajte mriežku z rozmiešaného tvarohu, vajíčka a cukru a dajte piecť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia/varenia: 25 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 12 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/porcia

Potrebujeme

Cesto

  • 3 ks vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 70 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 PL kypriaceho prášku do pečiva

Tvarohová plnka

  • 250 g jemného tvarohu (hrudkovitý prepasírujte)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 ks vajce

Na dokončenie

  • maslo na vymastenie plechu
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

1: Príprava cesta

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a plech (približne 20×30 cm) dôkladne vymasťte maslom a vysypte múkou.
  2. V miske vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  3. Za stáleho miešania postupne tenkým prúdom prilievajte olej a následne mlieko.
  4. Nakoniec zľahka vareškou alebo stierkou vmiešajte preosiatu hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom.

2: Príprava plnky a zostavenie koláča

  1. V samostatnej miske zmiešajte tvaroh, cukor, kukuričný škrob a vajíčko na hladkú plnku.
  2. Pripravenú plnku vložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
  3. Cesto rovnomerne vylejte a rozotrite na pripravený plech.
  4. Na povrch cesta nastriekajte z tvarohovej plnky úhľadnú mriežku. Začnite s rovnými čiarami v jednom smere a potom pokračujte kolmo.

3: Pečenie a dokončenie

  1. Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút. Správne upečenie otestujte špajdľou – musí vyjsť suchá.
  2. Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  3. Pred podávaním ho nakrájajte na rezy a bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť pridajte do tvarohovej plnky nastrúhanú citrónovú kôru.
  2. Namiesto cukrárskeho vrecka môžete použiť aj pevnejšie mikroténové vrecko s odstrihnutým rohom.
  3. Do cesta môžete pridať lyžicu kakaa pre mramorový efekt.

Vychutnajte si každý kúsok tohto vláčneho a rýchleho dezertu. Je ideálny ku káve alebo ako sladké prekvapenie pre rodinu.

Recept vychádza z verzie od AZIZA GOTOVIT, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty