Hľadáte recept na rýchly a jednoduchý domáci mriežkový koláč s tvarohom? Tento koláč pripravíte z liateho cesta bez zložitého vaľkania a vykrajovania. Vláčne cesto a jemná tvarohová plnka vytvárajú dezert, ktorý si zamilujete na prvé ochutnanie.
Celé kúzlo spočíva v jednoduchej príprave, kde tvarohovú mriežku striekate priamo na cesto. Vyskúšajte tento geniálny trik a upečte si ho ešte dnes!
Ako správne pripraviť domáci mriežkový koláč?
Najprv si pripravte jednoduché liate cesto vyšľahaním vajec s cukrom a postupným pridaním oleja, mlieka a múky s kypriacim práškom. Cesto vylejte na plech. Následne na povrch cesta nastriekajte mriežku z rozmiešaného tvarohu, vajíčka a cukru a dajte piecť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia/varenia: 25 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 12 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/porcia
Potrebujeme
Cesto
- 3 ks vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 100 ml rastlinného oleja
- 70 ml mlieka
- 200 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 PL kypriaceho prášku do pečiva
Tvarohová plnka
- 250 g jemného tvarohu (hrudkovitý prepasírujte)
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ks vajce
Na dokončenie
- maslo na vymastenie plechu
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1: Príprava cesta
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech (približne 20×30 cm) dôkladne vymasťte maslom a vysypte múkou.
- V miske vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
- Za stáleho miešania postupne tenkým prúdom prilievajte olej a následne mlieko.
- Nakoniec zľahka vareškou alebo stierkou vmiešajte preosiatu hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom.
2: Príprava plnky a zostavenie koláča
- V samostatnej miske zmiešajte tvaroh, cukor, kukuričný škrob a vajíčko na hladkú plnku.
- Pripravenú plnku vložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
- Cesto rovnomerne vylejte a rozotrite na pripravený plech.
- Na povrch cesta nastriekajte z tvarohovej plnky úhľadnú mriežku. Začnite s rovnými čiarami v jednom smere a potom pokračujte kolmo.
3: Pečenie a dokončenie
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút. Správne upečenie otestujte špajdľou – musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Pred podávaním ho nakrájajte na rezy a bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť pridajte do tvarohovej plnky nastrúhanú citrónovú kôru.
- Namiesto cukrárskeho vrecka môžete použiť aj pevnejšie mikroténové vrecko s odstrihnutým rohom.
- Do cesta môžete pridať lyžicu kakaa pre mramorový efekt.
Vychutnajte si každý kúsok tohto vláčneho a rýchleho dezertu. Je ideálny ku káve alebo ako sladké prekvapenie pre rodinu.
Recept vychádza z verzie od AZIZA GOTOVIT, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
