Ak si myslíte, že z cukety sa už nedá vymyslieť nič nové, tento recept vás presvedčí o opaku. Zabudnite na klasické cestíčko alebo trojobal. Pripravili sme pre vás verziu, ktorá je chrumkavejšia, aromatickejšia a návykovejšia ako čokoľvek, čo ste doteraz ochutnali! Každé koliesko je obalené v pikantnej múčnej zmesi plnej papriky a korenia, následne ponorené do vajíčka s cesnakom a vypražené do dokonalej zlatistej farby. Výsledkom je explózia chutí a textúr – na povrchu úžasne chrumkavé, vo vnútri šťavnaté a mäkké. Je to dokonalá letná pochúťka, ktorá funguje skvele ako predjedlo, príloha k mäsu alebo len tak s obľúbeným dipom.
Kľúčom k úspechu je správna príprava cukety. Ukážeme vám jednoduchý trik, ako ju zbaviť prebytočnej vody, aby sa obal pri vyprážaní neoddeľoval a zostal krásne chrumkavý. Celá príprava je pritom neuveriteľne rýchla a jednoduchá, takže si túto dobrotu môžete dopriať kedykoľvek na ňu dostanete chuť. Pripravte si panvicu, sezóna cukety je v plnom prúde a tento recept si jednoducho musíte uložiť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút
- Počet porcií/kusov: cca 4 porcie ako príloha
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Suroviny na chrumkavé kolieska:
- 2 ks stredne veľkých cukiet (cca 500-600 g)
- 1 ČL soli (na odvodnenie)
- 150-200 g hladkej múky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- štipka soli (do vajec)
- 4 ks vajec
- 2-3 strúčiky cesnaku
- olej na vyprážanie (napr. slnečnicový alebo repkový)
Postup prípravy
Príprava cukety a obalu:
- Cukety dôkladne umyjeme, osušíme a odkrojíme im oba konce. Následne ich nakrájame na kolieska s hrúbkou približne 1 cm.
- Nakrájané kolieska vložíme do väčšej misy, pridáme 1 čajovú lyžičku soli a dobre premiešame. Necháme ich takto postáť približne 10-15 minút. Soľ z nich vytiahne prebytočnú vodu.
- Medzitým si pripravíme obaľovacie zmesi. V hlbokom tanieri alebo miske zmiešame hladkú múku, mletú sladkú papriku a čerstvo mleté čierne korenie.
- V druhom hlbokom tanieri jemne vyšľaháme 4 vajcia so štipkou soli a pridáme k nim prelisované strúčiky cesnaku.
Obaľovanie a vyprážanie:
- Cuketa medzitým pustila šťavu. Zlejeme ju a kolieska poriadne vysušíme pomocou čistej kuchynskej utierky alebo papierových obrúskov. Tento krok je kľúčový pre dosiahnutie chrumkavosti.
- Na veľkej panvici si rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja (asi 1-2 cm).
- Teraz začneme s obaľovaním. Každé suché cuketové koliesko najprv dôkladne obalíme v suchej múčnej zmesi.
- Následne koliesko ponoríme do vajíčkovej zmesi s cesnakom a hneď ho vkladáme do rozpáleného oleja.
- Smažíme na strednom plameni z každej strany približne 3–4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
- Hotové cuketové kolieska vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
- Podávame ich horúce, napríklad s tatárskou omáčkou, bylinkovým dipom alebo len tak samotné.
Videorecept
Tipy
- Najradšej si k týmto kolieskam pripravujem jednoduchý jogurtový dip: biely grécky jogurt zmiešam s nasekanými bylinkami (kôpor, pažítka), štipkou soli a kvapkou citrónovej šťavy.
- Pre pikantnejšiu verziu rada pridám do múčnej zmesi aj pol lyžičky mletého chilli alebo údenú papriku pre zaujímavejšiu chuť.
- Ak mi zostane cuketa, niekedy ju namiesto koliesok nakrájam na dlhšie hranolčeky. Postup je rovnaký a výsledkom sú skvelé “cuketové hranolky”.
- Tieto kolieska sú výbornou prílohou ku grilovanému mäsu alebo pečenej rybe. Môžu však bez problémov slúžiť aj ako ľahké vegetariánske hlavné jedlo s varenými zemiakmi.
Vyskúšajte túto vylepšenú verziu vyprážanej cukety a uvidíte, že sa stane hitom vašej letnej kuchyne. Je to rýchle, jednoduché a neskutočne dobré!
Recept je inšpirovaný verziou od Șef Paul Constantin