Hľadáte recept na dokonalú maškrtu ku káve, ktorá je rýchla, jednoduchá a chutí absolútne božsky? Práve ste ho našli! Tieto fantastické kakaové sušienky sú hotová čokoládová BOMBA. Sú jemné, vláčne a plné bohatej kakaovej chuti s nádychom vanilky. Ich príprava je taká jednoduchá, že cesto máte zamiešané za pár minút a o chvíľu už z rúry rozvoniava tá najlepšia čokoládová vôňa. Sú ideálne, keď vás prepadne nečakaná chuť na sladké alebo keď chcete potešiť návštevu.
Kúzlo tohto receptu spočíva v jednoduchom ceste, na ktoré nepotrebujete ani zmäknuté maslo, stačí rozpustené. Všetko len zmiešate v jednej či dvoch miskách, nastriekate na plech a upečiete. Žiadne zložité vaľkanie ani vykrajovanie. Je to naozaj ten najjednoduchší spôsob, ako si pripraviť fantastické domáce sušienky.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas pečenia: 10-12 minút
- Počet porcií: cca 25-30 kusov
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 vajce
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 30 g rozpusteného masla (vlažného)
- 70 g hladkej múky (môže byť aj tortová)
- 10 g kvalitného kakaa
- ¼ ČL kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 g)
- 1 štipka soli
- ¼ ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Rúru si predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si cukrárske vrecko s okrúhlou alebo hviezdicovou špičkou.
- Vo väčšej miske metličkou vyšľaháme vajce so štipkou soli a oboma druhmi cukru do svetlej peny.
- Do vaječnej peny zašľaháme rozpustené (ale nie horúce) maslo a vanilkový extrakt.
- V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a kypriaci prášok do pečiva.
- Sypkú zmes zľahka, ale dôkladne vmiešame do tekutej zmesi, kým nevznikne hladké, hustejšie cesto.
- Cesto naplníme do pripraveného cukrárskeho vrecka.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame malé hrudky alebo kolieska s priemerom asi 3-4 cm. Nechávame medzi nimi dostatočné medzery, lebo pri pečení sa trochu roztečú.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 10 až 12 minút. Sušienky by mali ostať v strede mäkké.
- Upečené sušienky necháme vychladnúť na mriežke. Skladujeme ich v dobre uzavretej dóze.
Videorecept
Tipy
- Ak nemám poruke cukrárske vrecko, cesto na plech jednoducho nanášam dvoma malými lyžičkami a vytvarujem malé kôpky.
- Tieto sušienky sú fantastické aj ako “slepované”. Dve vychladnuté sušienky spojím obľúbeným džemom, nutellou alebo jednoduchým maslovým krémom.
- Pre ešte väčšiu čokoládovú bombu niekedy polovicu každej vychladnutej sušienky namočím do rozpustenej horkej čokolády.
- Namiesto vanilkového extraktu niekedy do cesta pridám aj trochu pomarančovej kôry alebo štipku mletej škorice. S kakaom sa to skvele dopĺňa.
Verím, že si tieto jednoduché a rýchle sušienky obľúbite. Je to skvelý dôkaz toho, že aj z pár surovín sa dá za chvíľku vykúzliť niečo naozaj dobré. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od 집밥요리 Home Cooking, no mierne sme ho upravili.