Search

Chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom podľa babky Stanky

Zemiakové pagáčiky plnené šunkou
Zemiakové pagáčiky plnené šunkou

Obsah receptu

Túžite po tradičnej slovenskej pochúťke s moderným nádychom? Tieto chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom sú presne to, čo hľadáte. Jednoduchá príprava, lahodná chuť a vôňa domova zaručená!

Objavte dokonalú kombináciu chrumkavého zemiakového cesta, slanej šunky a roztopeného syra v týchto neodolateľných pagáčikoch. Ideálne ako hlavné jedlo, chuťovka k pivu alebo súčasť piknikového menu.

Zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 300 g hladkej múky (alebo podľa potreby, aby bolo cesto vláčne, nie tuhé)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 vajce
  • Cibuľa
  • 200 – 300 g šunky
  • 150 – 200 g strúhaného syra
  • Olej na vysmážanie
  • Kyslá smotana na podávanie
  • Petržlenová vňať alebo zelená cibuľka na ozdobenie

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta: Uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme ako na kašu alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme múku tak, aby cesto nebolo príliš riedke ani príliš tuhé. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie a vajce. Všetko dobre premiešame.
  2. Tvarovanie a plnenie: Z cesta vytvoríme valček a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Z každého kúska vytvoríme gulôčky, ktoré následne rozvaľkáme. Naplníme šunkou a strúhaným syrom, potom vytvarujeme do pagáčikov.
  3. Vysmážanie: Pagáčiky pomaly vysmážame na oleji z oboch strán dozlatova.
  4. Príprava plnky: Ošúpanú cibuľu nakrájame a speníme na oleji. Pridáme nastrúhaný alebo nakrájaný syr.
  5. Podávanie: Hotové pagáčiky podávame s kyslou smotanou, posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo zelenou cibuľkou.

Tipy:

  • Experimentujte s rôznymi druhmi syra – údený, niva alebo mozzarella dodajú pagáčikom nový rozmer.
  • Pridajte do plnky nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku pre sviežu chuť.

Tieto zemiakové pagáčiky so šunkou a syrom sú dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá vyčarovať výnimočné jedlo. Potešte seba a svojich blízkych touto tradičnou pochúťkou, ktorá v sebe nesie lásku a teplo domova.

Súvisiace články:

Výborné pagáčiky z taveného syra: Recept od babičky Stanky

Najlepšie veľkonočné pohostenie u nás sú pagáčiky z kyslej smotany: Sú chutné a úplne jednoduché!

Mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany nielen na Veľkú noc: Skúste tieto, sú nenormálne dobré!


Tento článok pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty