Snívate o lahodnej domácej zmrzline, ktorá je nielen osviežujúca, ale aj neuveriteľne jednoduchá na prípravu? Potom je tento recept na ananásovú zmrzlinu presne to, čo hľadáte! Len tri základné ingrediencie a pár minút aktívnej práce vás delia od krémového mrazeného potešenia s exotickou chuťou ananásu. Zabudnite na zložitý zmrzlinovač – túto dobrotu zvládnete pripraviť aj bez neho. Je to ideálny dezert na horúce letné dni alebo kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo sladké a výnimočné. Poďte s nami objaviť kúzlo domácej zmrzliny!
Príprava tejto ananásovej zmrzliny je skutočne hračka. Rozmixovaný ananás, sladené kondenzované mlieko a vyšľahaná smotana sa spoja v dokonalej harmónii chutí a textúr. Výsledkom je neodolateľne krémová zmrzlina, ktorá poteší malých aj veľkých maškrtníkov. Navyše, pri správnom skladovaní v mrazničke vám vydrží aj niekoľko týždňov, takže si túto sladkú pochúťku môžete dopriať kedykoľvek.
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas mrazenia: minimálne 6-8 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií/kusov: cca 1,2 – 1,4 litra zmrzliny
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Základné ingrediencie:
- 500 g konzervovaného ananásu (kúsky alebo plátky v šťave/sirupe, použiť pevný podiel po dôkladnom scedení)
- 1 plechovka (cca 380-397 g) sladeného kondenzovaného mlieka
- 500 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)
Na dozdobenie (voliteľné):
- 50 g horkej čokolády (nastrúhanej)
Postup prípravy
Príprava ananásovej bázy:
- Konzervovaný ananás dôkladne scedíme, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy alebo sirupu. Pevný podiel ananásu vložíme do misy od mixéra (alebo použijeme tyčový mixér) a rozmixujeme ho na hladkú kašu alebo pyré.
Spojenie so smotanou:
- V jednej mise zmiešame pripravené ananásové pyré so sladeným kondenzovaným mliekom. Dôkladne premiešame, aby sa obe zložky pekne spojili.
- V druhej, väčšej mise vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie dotuha, kým nevytvorí pevné špičky. Dôležité: Dávame pozor, aby sme smotanu neprešľahali na maslo.
- Pripravenú ananásovo-mliečnu zmes opatrne a postupne (napr. po tretinách) vmiešame stierkou alebo vareškou do vyšľahanej smotany. Miešame zľahka, pohybmi odspodu nahor, aby zmes zostala čo najviac nadýchaná. Prípadne môžeme použiť šľahač na najnižších otáčkach len na veľmi krátke prepojenie.
Mrazenie a finálne úpravy:
- Výslednú zmrzlinovú zmes prelejeme do vhodnej nádoby s vekom, určenej na mrazenie (napr. plastová dóza, kovová forma na biskupský chlebíček). Povrch zmesi uhladíme.
- Nádobu uzavrieme a vložíme do mrazničky. Zmrzlinu necháme mraziť minimálne 6-8 hodín, ideálne však cez noc, aby dokonale stuhla.
- Pred podávaním odporúčame nechať zmrzlinu postáť pri izbovej teplote približne 10-15 minút, aby sa ľahšie naberala a rozvinula sa jej chuť. Porcie zmrzliny môžeme podľa chuti dozdobiť nastrúhanou horkou čokoládou.
Videorecept
Tipy
- Ak mám rád intenzívnejšiu ananásovú chuť, môžem pridať do zmesi aj 1-2 PL kvalitného ananásového džúsu alebo pár kvapiek ananásovej arómy.
- Namiesto konzervovaného ananásu môžem použiť aj čerstvý zrelý ananás. Bude potrebné ho očistiť, zbaviť tvrdého stredu a rozmixovať približne rovnaké množstvo dužiny. Chuť bude ešte sviežejšia!
- Pre krajší vzhľad a zaujímavejšiu textúru môžem pred zmrazením do zmesi primiešať aj malé, dobre odkvapkané kúsky ananásu alebo lyžicu strúhaného kokosu.
- Táto zmrzlina sa dá skvele skladovať! V dobre uzavretej nádobe v mrazničke vydrží aj niekoľko týždňov. Takto mám sladkú pochúťku vždy po ruke.
Prajeme vám sladké osvieženie s touto božskou domácou ananásovou zmrzlinou! Jej príprava je taká jednoduchá, že sa stane vaším letným hitom.
Recept je inšpirovaný verziou od einfach und schnell, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.