Biele likérové špice – krásne biele a plné lahodného krému

Biele likérové špice
Biele likérové špice

Obsah receptu

Ach, tie biele likérové špice, to je ale lahôdka! Pamätám si, ako ich moja mama piekla vždy na Vianoce. Celý dom rozvoniaval tou sladkou vôňou vanilky a čokolády. A tie špice, krásne biele a plné toho lahodného krému… No, poviem vám, nebolo väčšej radosti, ako si jednu takú špicu vychutnať pri šálke horúceho čaju.

Ak máte chuť si zaspomínať na tie staré dobré časy, alebo len tak potešiť svojich blízkych niečím výnimočným, tak neváhajte a pustite sa do pečenia týchto likérových špicov. Recept je síce trošku dlhší, ale výsledok stojí za to! Uvidíte, že sa po nich len tak zapráši.

Biele likérové špice

Ingrediencie:

Žĺtkový krém:

  • 3 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml studenej vody
  • 350 g zmäknutého masla
  • 200 g bielej čokolády (ideálne kvalitná, napríklad Callebaut)

Plnka:

  • Vajcový likér a horká čokoláda v pomere 2:1 (napr. 100 ml vajcového likéru a 50 g horkej čokolády)

Na namáčanie špicov:

  • 300 g bielej čokolády (ideálne kvalitná, napríklad Callebaut)
  • 70 g kokosového oleja

Ostatné:

  • 1 balíček okrúhlych piškót (kupované alebo domáce)

Postup prípravy:

1. Príprava žĺtkového krému:

  1. Šľahanie vajec:
    • V miske začnite šľahať 3 žĺtky a 1 celé vajce na strednej rýchlosti.
  2. Príprava cukrového sirupu:
    • V hrnci zmiešajte 200 g kryštálového cukru a 70 ml studenej vody.
    • Sirup nemiešajte počas zohrievania.
    • Pomocou cukrárskeho teplomera zohrievajte sirup na 123 °C.
  3. Spojenie sirupu s vajcami:
    • Horúci sirup pomaly lejete po stene misy do šľahajúcich sa vajec. Týmto spôsobom pasterizujete žĺtky.
    • Pokračujte v šľahaní na vyššej rýchlosti približne 5 minút, kým zmes nevychladne.
  4. Pridanie masla:
    • Do vychladnutej zmesi postupne pridávajte 350 g zmäknutého masla nakrájaného na kúsky.
    • Šľahajte, kým nevznikne hladký krém.
  5. Pridanie bielej čokolády:
    • 200 g bielej čokolády roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
    • Roztopenú čokoládu pridajte do žĺtkového krému a dobre premiešajte.

2. Príprava krému na striekanie a uzatváranie špicov:

  1. Rozdelenie krému:
    • Oddeľte 1/3 krému a vložte ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (bude slúžiť na uzatváranie špicov).
    • Zvyšné 2/3 krému vložte do iného cukrárskeho vrecka so špičkou určenou na striekanie špicov.
  2. Uistite sa:
    • Že dierka na prívod vzduchu v cukrárskych vreckách je voľná, aby ste mohli krém ľahko aplikovať.

3. Príprava špicov:

  1. Príprava piškót:
    • Poukladajte piškóty na pracovnú plochu. Môžete použiť kupované alebo domáce piškóty.
  2. Striekanie krému:
    • Pomocou cukrárskeho vrecka s 2/3 krému striekajte krém na piškóty, vytvárajte tvar špicov (kužeľov).

4. Príprava plnky:

  1. Príprava náplne:
    • Roztopte horkú čokoládu a zmiešajte ju s vajcovým likérom v pomere 2:1 (napríklad 100 ml likéru a 50 g čokolády).
    • Dobre premiešajte, aby vznikla hladká a homogénna náplň.

5. Plnenie špicov:

  1. Plnenie:
    • Do stredu každého špica urobte malý otvor alebo použite špeciálnu plniacu špičku.
    • Naplňte špice pripravenou náplňou z vajcového likéru a čokolády.
  2. Uzatvorenie:
    • Pomocou cukrárskeho vrecka s 1/3 krému uzatvorte spodnú časť špicov, aby náplň nevytekala.

6. Mrazenie špicov:

  • Vložte hotové špice na 30 minút do mrazničky, aby stuhli a boli pripravené na namáčanie.

7. Príprava polevy na namáčanie:

  1. Roztopenie čokolády:
    • V teplom vodnom kúpeli roztopte 300 g bielej čokolády spolu so 70 g kokosového oleja.
    • Miešajte, kým zmes nie je hladká a homogénna.
  2. Ochladenie polevy:
    • Čokoládovú polevu ochlaďte v studenom vodnom kúpeli na izbovú teplotu.
  3. Príprava na namáčanie:
    • Prelejte polevu do vyššieho pohára alebo nádoby, ktorá je dostatočne hlboká na namáčanie špicov.

8. Namáčanie špicov:

  1. Namáčanie:
    • Vyberte vychladené špice z mrazničky.
    • Každý špic opatrne ponorte do polevy tak, aby bol celý pokrytý čokoládou.
    • Nechajte prebytočnú čokoládu odkvapkať.
  2. Stuhnutie polevy:
    • Špice položte na papier na pečenie alebo mriežku a nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke.

Tipy:

  • Čokoládka: Nešetrite na čokoláde, milé moje! Kvalitná čokoláda je základ úspechu.
  • Sirup: Pri varení toho cukrového sirupu dávajte dobrý pozor. Keď ho prevaríte, krém sa vám môže zraziť.
  • Piškóty: Ak nemáte čas piecť domáce piškóty, nič sa nedeje. Kúpte si tie najlepšie, aké zoženiete.
  • Trpezlivosť: A hlavne, nezabudnite na trpezlivosť! Tieto špice si vyžadujú trochu času a lásky, ale verte mi, že výsledok bude stáť za to.

Video recept:

Tak a je to! Naše likérové špice sú hotové. Teraz už len počkať, kým stuhnú a môžeme sa do nich pustiť. Verím, že vám budú chutiť rovnako ako mne a mojej mame. Prajem vám dobrú chuť a veľa sladkých chvíľ!

Súvisiace články:

Legendárne ľadové likérové špice: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!

Jednoduchý a rychlý recept na VIANOČNÉ LINECKÉ BANÁNIKY v čokoláde: Sú vynikajúce!

Fašiangové šišky s ovocnou penou – mäkkučké aj na druhý deň


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty