Hľadáte dokonalý slaný snack k večernému filmu alebo pohostenie pre návštevu, ktoré všetkých ohromí? Zabudnite na obyčajné zemiakové čipsy a vyskúšajte túto absolútnu delikatesu! Tieto plnené cuketové kolieska sú presne to, čo si predstavíte pod pojmom dokonalá maškrta. Predstavte si to: zahryznete sa do dokonale chrumkavej, zlatistej kôrky, pod ktorou sa skrýva jemná, šťavnatá cuketa a v úplnom strede vás čaká explózia horúceho, roztopeného a lahodného syra. Je to kombinácia chutí a textúr, ktorá je taká návyková, že nebudete vedieť prestať.
Možno to vyzerá ako zložité majstrovské dielo, no nenechajte sa oklamať. Príprava týchto syrových “bômb” je prekvapivo jednoduchá a rýchla. Celé kúzlo dopĺňa svieži a chladivý jogurtový dip s cesnakom a kôprom, ktorý dokonale vyvažuje bohatú chuť vyprážaných koliesok. Pripravte sa na to, že tento recept sa stane novým hitom vašej domácnosti!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas vyprážania: cca 15 minút
- Počet porcií/kusov: cca 12-16 koliesok (4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cuketové kolieska:
- 2 ks stredne veľkých, rovných cukiet
- 150 g tvrdého syra vcelku (napr. eidam, gouda, čedar)
Obalenie (trojobal):
- cca 150 g hladkej múky
- 2 ks vajec
- cca 200 g strúhanky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na jogurtový dip:
- 4 PL hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
- 1-2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- hrsť čerstvého kôpru
- štipka soli
Na vyprážanie:
- rastlinný olej (slnečnicový alebo repkový)
Postup prípravy
Príprava a plnenie koliesok
- Cukety dôkladne umyjeme, osušíme a odrežeme im konce. Nakrájame ich na hrubé kolieska, každé s hrúbkou približne 2 cm.
- Ostrým nožíkom teraz do každého hrubého kolieska z boku opatrne vyrežeme kapsu (otvor) na plnenie. Dávame pozor, aby sme koliesko neprerezali úplne, musí zostať vcelku.
- Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Do každej pripravenej kapsy v cukete natlačíme štedré množstvo nastrúhaného syra. Syr poriadne utlačíme, aby ho tam vošlo čo najviac a počas vyprážania zostal na mieste.
Obaľovanie a vyprážanie
- Pripravíme si tri hlboké taniere na trojobal. Do prvého nasypeme hladkú múku. V druhom rozšľaháme vajíčka so štipkou soli a korenia. Do tretieho nasypeme strúhanku.
- Dôležitý krok: Každé naplnené cuketové koliesko postupne obaľujeme. Najprv ho dôkladne obalíme v múke (prebytočnú múku oklepeme), potom ho ponoríme do rozšľahaných vajíčok a nakoniec ho poriadne obalíme v strúhanke. Dbáme na to, aby bola strúhanka všade, najmä na mieste, kde je otvor kapsy – to pomôže “zapečatiť” syr vo vnútri.
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja (aspoň 2-3 cm) na stredne vysokej teplote. Olej je pripravený, keď po vhodení kúska strúhanky začne okamžite syčať.
- Obalené kolieska opatrne vkladáme do horúceho oleja a vyprážame približne 4-5 minút z každej strany, alebo kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé. Panvicu neprepĺňame, vyprážame radšej na viackrát.
- Hotové kolieska vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
Príprava dipu
- Kým sa kolieska vyprážajú, v malej miske zmiešame hustý jogurt, prelisovaný cesnak, nadrobno nasekaný kôpor a štipku soli.
- Všetko spolu dobre premiešame a podávame ako chladivý doplnok k horúcim cuketovým kolieskam.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k tomu, aby syr nevytiekol, je naozaj poctivý trojobal. Dbám na to, aby bolo celé koliesko, vrátane otvoru kapsy, dobre pokryté vajíčkom a strúhankou, ktorá to celé “zapečatí”.
- Namiesto klasického eidamu niekedy do kapsy vložím kúsok údeného syra, mozzarelly alebo syra s modrou plesňou pre intenzívnejšiu chuť. Vtedy je ale ešte dôležitejšie dokonalé obalenie.
- Pre extra chrumkavú kôrku rada používam panko strúhanku namiesto klasickej. Je hrubšia a vytvorí ešte ľahší a chrumkavejší obal.
- Jogurtový dip je skvelý, ale k týmto kolieskam sa fantasticky hodí aj domáca tatárska omáčka alebo pikantná majonéza s čili.
Veríme, že tento recept sa stane vašou novou letnou závislosťou. Je to ideálny spôsob, ako spracovať cuketu a premeniť ju na neodolateľnú pochúťku, ktorou ohúrite každého. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Užitočné menu, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší.