Existuje len málo slaných dobrôt, ktoré by sa vyrovnali vôni a chuti poctivých domácich škvarkových pagáčov. Tento recept je absolútnym hitom na každej oslave, rodinnom stretnutí alebo len tak, ako dokonalá pochúťka k poháru vína či piva. Predstavte si tú dokonalú textúru – na povrchu chrumkavé, vo vnútri neuveriteľne mäkké a vláčne, a v každom súste plná, sýta chuť oškvarkov. S naším overeným receptom si túto tradičnú lahôdku, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku, dokážete pripraviť aj vy. Zabudnite na kupované, tie domáce sú jednoducho iná liga!
Aj keď ide o kysnuté cesto, nenechajte sa odradiť. Príprava je v skutočnosti veľmi jednoduchá a s naším podrobným postupom ju zvládne naozaj každý. Kľúčom k úspechu je správne pripravený kvások a dostatok času na kysnutie, vďaka čomu budú pagáče krásne nadýchané. Pripravte sa na to, že vôňa, ktorá sa bude šíriť z vašej rúry, priláka všetkých členov domácnosti a pagáče zmiznú z plechu ešte teplé.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny (60 minút + 30 minút)
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií/kusov: cca 18-20 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Suroviny na najlepšie pagáče:
- 350 g domácich oškvarkov
- 400 g hladkej múky
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
- 150 ml vlažného mlieka
- 1/2 ČL kryštálového cukru
- 2 ks vaječných žĺtkov
- 2 ks vaječných bielkov (na potretie)
- 1 ČL soli
- 1 PL bravčovej masti (rozpustenej a vlažnej)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Najprv si pripravíme oškvarky. Pre najlepšiu a najjemnejšiu textúru pagáčov je ideálne ich pomlieť na mäsovom mlynčeku. Ak mlynček nemáte, nasekajte ich nožom na čo najmenšie kúsky.
- Kľúčový krok – kvások: Do menšej misky rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme ho cukrom a zalejeme približne 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka. Zľahka premiešame, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások, čo potrvá asi 10-15 minút. Na povrchu sa vytvorí hustá pena.
- Do veľkej misy (alebo misy od kuchynského robota) preosejeme hladkú múku a zmiešame ju so soľou. V strede urobíme jamku.
- Do jamky v múke nalejeme vzídený kvások, pridáme vaječné žĺtky, rozpustenú vlažnú masť, zvyšok vlažného mlieka (50 ml) a pomleté oškvarky.
- Všetky suroviny spracujeme (ručne alebo pomocou robota) na hladké, vláčne a nelepivé cesto.
- Vymiesené cesto prikryjeme v mise čistou utierkou a necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a finálne kysnutie:
- Vykysnuté cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku, jemne ho premiesime a vyvaľkáme na hrúbku približne 1 až 1,5 cm.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača alebo pohára (s priemerom cca 5 cm) vykrajujeme z cesta kolieska – pagáče. Zvyšky cesta opäť spojíme, premiesime a proces opakujeme.
- Vykrojené pagáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte ďalších 20–30 minút.
Pečenie:
- Medzitým si predhrejeme rúru na 180 °C (horný a dolný ohrev).
- V malej miske si vidličkou zľahka rozšľaháme vaječné bielky.
- Podkysnuté pagáče potrieme na povrchu rozšľahanými bielkami. Pre tradičný vzhľad môžeme na povrchu každého pagáča vytvoriť ostrým nožom jemnú mriežku.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť rada pridám do cesta spolu so soľou aj pol lyžičky mletého čierneho korenia. Niektoré recepty pridávajú aj štipku mletej červenej papriky.
- Ak chcete mať pagáče extra lístkové, môžete cesto po vyvaľkaní niekoľkokrát preložiť ako knihu. Medzi každým preložením nechajte cesto 15 minút odpočívať v chlade.
- Pagáče sú absolútne najlepšie čerstvé, ešte mierne teplé. Skvele sa hodia k vínu, pivu alebo len tak, ako slaná chuťovka na cesty.
- Ak nemáte čerstvé droždie, môžete použiť sušené. Bude vám stačiť približne 14g (2 balíčky) a postup s prípravou kvásku v troche vlažného mlieka a cukru zostáva rovnaký.
Tieto pagáče sú skutočným pokladom slovenskej kuchyne. Dúfame, že vám budú chutiť!
Recept je inšpirovaný verziou z Youtube kanála Vaření s Jančou.