Ak milujete chuť horúceho, roztaveného syra raclette, no nemáte doma špeciálny gril, tento recept je pre vás ako stvorený. Je to geniálny koláč, ktorý chutí presne ako pravý raclette, no je úplne bez cesta a teda prirodzene bez lepku. Základ tvorí chrumkavá, v rúre upečená zemiaková placka, na ktorej je všetko, čo máte na raclette radi – údeniny, uhorky a samozrejme, hromada božsky ťahavého syra. Je to absolútna delikatesa!
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 24 cm, 4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Bezlepkové / Jedlo z jedného pekáča
Potrebujeme
Na zemiakový korpus
- 600 g zemiakov (varný typ B alebo C)
- 1 PL olivového oleja
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na oblohu
- 2 PL hustej kyslej smotany (alebo crème fraîche)
- hrsť kyslých uhoriek
- cca 150 g údenín podľa chuti (šunka, pastrami, slanina…)
- 200 g syra Raclette (v plátkoch)
Postup prípravy
- Príprava zemiakového korpusu. Zemiaky uvarte v šupke domäkka. Nechajte ich mierne vychladnúť, ošúpte a nahrubo nastrúhajte alebo jednoducho roztlačte vidličkou.
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie.
- Zemiaky rovnomerne rozložte na dno formy a rukami alebo dnom pohára ich poriadne utlačte, aby ste vytvorili pevný a kompaktný korpus. Dôkladne utlačte najmä okraje.
- Povrch zemiakového korpusu jemne osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom (pre krajšiu farbu a chrumkavosť).
- Pečte 40 minút, kým nie je korpus na povrchu a po okrajoch zlatistý a pevný. Po upečení zvýšte teplotu v rúre na 200 °C.
- Vrstvenie. Na horúci, predpečený zemiakový korpus natrite lyžicou tenkú vrstvu hustej kyslej smotany.
- Rovnomerne rozložte nadrobno nasekané kyslé uhorky.
- Na uhorky poukladajte plátky šunky, pastrami alebo iných obľúbených údenín.
- Zapekanie. Celý povrch bohato prikryte plátkami syra Raclette tak, aby sa prekrývali.
- Vložte späť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte už len 10 minút, alebo kým sa syr úplne neroztopí a nezačne krásne bublať a zlatnúť.
- Pred krájaním nechajte koláč aspoň 5-10 minút odpočinúť, aby sa pri krájaní nerozpadával.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalý a pevný zemiakový korpus? Tajomstvo je v dôkladnom utlačení. Uvarené a roztlačené zemiaky vo forme utlačte naozaj silno a poctivo, najmä po okrajoch. Vytvoríte tak pevný základ, ktorý sa vám po upečení nebude drobiť a bude sa dať pekne krájať ako klasický slaný koláč.
- Aký syr použiť, ak nemáte Raclette? Žiadny problém. Názov síce pochádza od syra Raclette, ale môžete použiť akýkoľvek iný syr, ktorý sa dobre a pekne topí. Skvelý je napríklad Ementál, Morbier, mladý Comté, ale aj kvalitná mozzarella vcelku (nie vo vode) alebo dobrý údený syr.
Jednoduché variácie
- Vegetariánska verzia: Namiesto údenín poukladajte na vrstvu kyslej smotany grilovanú alebo vopred na panvici orestovanú zeleninu – fantastická je kombinácia červenej papriky, cukety, baklažánu alebo šampiňónov.
- S karamelizovanou cibuľkou: Kyslé uhorky môžete vynechať a namiesto nich pridať vrstvu na masle pomaly skaramelizovanej cibuľky. Sladká chuť cibuľky bude v dokonalom kontraste so slaným syrom a vytvorí gurmánsky zážitok.
Výsledkom je neuveriteľne sýte a lahodné jedlo, ktoré je oslavou roztaveného syra a zemiakov. Podávajte ho teplé, nakrájané na trojuholníky ako tortu, s jednoduchým zeleným listovým šalátom s vinaigrette zálievkou na odľahčenie.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Un jour Une recette, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
