Keď som tento karamelový rez s arašidmi ochutnala prvýkrát, neverila som. Je to presne ako tekutá tyčinka Snickers naliata na koláči. Toto je naozaj najlepší recept. Vláčny kakaový korpus poliaty mliekom a na ňom hrubá vrstva slaného karamelu s arašidmi. Toto je nebo.
Kľúčom je kakaový korpus s kávou. Ten sa po upečení ešte za horúca popichá a poleje mliekom. Vďaka tomuto “poke” triku je extrémne vláčny. Hravo potom nasaje ten hustý karamel.
Ako pripraviť najlepší karamelový rez s arašidmi?
Upečte kakaovo-kávový korpus v malom, hlbokom plechu. Ešte horúci ho popichajte a polejte mliekom. Uvarte karamel z cukru, masla a mlieka, zahustite ho škrobom. Vmiešajte arašidy. Túto zmes nalejte na úplne vychladnutý korpus a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
- Trend: Rýchly / Koláč ku káve
Potrebujeme
Na korpus (menší hlboký plech, cca 20×30 cm)
- 2 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 1 štipka soli
- 60 ml rastlinného oleja
- 100 ml horúceho mlieka
- 1 PL instantnej kávy
- 140 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva
Na karamelovú “Snickers” polevu
- 100 ml mlieka (na poliatie korpusu)
- 200 ml mlieka (do karamelu)
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vrchovatá PL kukuričného škrobu
- 2–3 PL vody
- 20 g masla
- 150 g pražených nesolených arašidov
- čokoláda na postriekanie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava korpusu
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si menší, hlbší plech alebo formu (cca 20×30 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie.
- V miske vyšľahajte celé vajcia, oba druhy cukru a štipku soli do bledej, nadýchanej peny.
- Do peny pomaly prišľahajte olej.
- V šálke rozmiešajte instantnú kávu v 100 ml horúceho mlieka. Nechajte mierne vychladnúť a zmes prilejte k vajíčkam.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok.
- Suchú zmes zapracujte (už len zľahka metličkou alebo stierkou) do tekutej zmesi. Neprešľahajte to.
- Cesto vylejte na pripravený plech. Pečte 30 minút pri 180 °C. Otestujte špajdľou.
- Teraz kľúčový krok: Horúci, čerstvo upečený korpus husto popichajte vidličkou.
- Ihneď ho rovnomerne polejte 100 ml studeného mlieka. Mlieko sa hneď vsiakne.
- Koláč nechajte na linke úplne vychladnúť.
Príprava “Snickers” polevy
- Kým korpus chladne, pripravte karamel. Do panvice s hrubším dnom nasypte 200 g cukru.
- Na strednom ohni ho nechajte pomaly rozpustiť na tekutý karamel. Nemiešajte, len občas potraste panvicou.
- Keď je karamel jantárový, stiahnite ho z ohňa. Rýchlo doň vmiešajte 20 g masla.
- Veľmi opatrne prilejte 200 ml mlieka (izbovej teploty). Bude to prskať a syčať!
- Vráťte na oheň. Karamel okamžite stvrdne, ale nebojte sa. Na miernom ohni miešajte, kým sa tvrdý karamel opäť úplne nerozpustí v mlieku.
- V malej miske rozmiešajte 1 PL škrobu v 2-3 PL studenej vody (dohladka).
- Túto zátrepku vlejte do karamelového mlieka. Za stáleho miešania krátko povarte do zhustnutia (asi 1 minútu).
- Omáčku odstavte z ohňa. Ihneď do nej vmiešajte všetky pražené arašidy.
- Celú horúcu karamelovo-arašidovú zmes nalejte na úplne vychladnutý korpus. Rýchlo a rovnomerne rozotrite.
- Koláč dajte stuhnúť do chladničky (stačí mu asi hodina).
- Pred podávaním môžete povrch postriekať rozpustenou čokoládou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Neprešľahajte cesto. Keď do cesta pridáte múku (krok 6), miešajte už len krátko, len aby sa suroviny spojili. Tak zostane korpus nadýchaný a jemný.
- Polievanie korpusu mliekom (Krok 8) je kľúčové. Horúci koláč nasiakne studené mlieko ako špongia. Práve to ho robí extrémne vláčnym. Tento krok nikdy nevynechajte.
Jednoduché variácie
- Iné orechy: Namiesto arašidov môžete použiť nasekané pražené lieskovce alebo pekanové orechy. Bude to rovnako fantastické.
- Biela verzia: Namiesto kakaa dajte do cesta viac múky (o 20 g) a kávu nahraďte vanilkovým extraktom. Vznikne vám vanilkový rez.
Táto kombinácia vláčneho kávového korpusu a slaných arašidov v sladkom karameli je absolútne dokonalá.
Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.