Search

Tento koláč chutí presne ako Snickers. Najlepší karamelový rez s arašidmi, aký som kedy jedla

Karamelový rez s arašidmi
Karamelový rez s arašidmi

Obsah receptu

Publikované: 18. septembra 2025, 05:00

Keď som tento karamelový rez s arašidmi ochutnala prvýkrát, neverila som. Je to presne ako tekutá tyčinka Snickers naliata na koláči. Toto je naozaj najlepší recept. Vláčny kakaový korpus poliaty mliekom a na ňom hrubá vrstva slaného karamelu s arašidmi. Toto je nebo.

Kľúčom je kakaový korpus s kávou. Ten sa po upečení ešte za horúca popichá a poleje mliekom. Vďaka tomuto “poke” triku je extrémne vláčny. Hravo potom nasaje ten hustý karamel.

Ako pripraviť najlepší karamelový rez s arašidmi?

Upečte kakaovo-kávový korpus v malom, hlbokom plechu. Ešte horúci ho popichajte a polejte mliekom. Uvarte karamel z cukru, masla a mlieka, zahustite ho škrobom. Vmiešajte arašidy. Túto zmes nalejte na úplne vychladnutý korpus a nechajte stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
  • Trend: Rýchly / Koláč ku káve

Potrebujeme

Na korpus (menší hlboký plech, cca 20×30 cm)

  • 2 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 1 štipka soli
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 100 ml horúceho mlieka
  • 1 PL instantnej kávy
  • 140 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva

Na karamelovú “Snickers” polevu

  • 100 ml mlieka (na poliatie korpusu)
  • 200 ml mlieka (do karamelu)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vrchovatá PL kukuričného škrobu
  • 2–3 PL vody
  • 20 g masla
  • 150 g pražených nesolených arašidov
  • čokoláda na postriekanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava korpusu

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si menší, hlbší plech alebo formu (cca 20×30 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. V miske vyšľahajte celé vajcia, oba druhy cukru a štipku soli do bledej, nadýchanej peny.
  3. Do peny pomaly prišľahajte olej.
  4. V šálke rozmiešajte instantnú kávu v 100 ml horúceho mlieka. Nechajte mierne vychladnúť a zmes prilejte k vajíčkam.
  5. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok.
  6. Suchú zmes zapracujte (už len zľahka metličkou alebo stierkou) do tekutej zmesi. Neprešľahajte to.
  7. Cesto vylejte na pripravený plech. Pečte 30 minút pri 180 °C. Otestujte špajdľou.
  8. Teraz kľúčový krok: Horúci, čerstvo upečený korpus husto popichajte vidličkou.
  9. Ihneď ho rovnomerne polejte 100 ml studeného mlieka. Mlieko sa hneď vsiakne.
  10. Koláč nechajte na linke úplne vychladnúť.

Príprava “Snickers” polevy

  1. Kým korpus chladne, pripravte karamel. Do panvice s hrubším dnom nasypte 200 g cukru.
  2. Na strednom ohni ho nechajte pomaly rozpustiť na tekutý karamel. Nemiešajte, len občas potraste panvicou.
  3. Keď je karamel jantárový, stiahnite ho z ohňa. Rýchlo doň vmiešajte 20 g masla.
  4. Veľmi opatrne prilejte 200 ml mlieka (izbovej teploty). Bude to prskať a syčať!
  5. Vráťte na oheň. Karamel okamžite stvrdne, ale nebojte sa. Na miernom ohni miešajte, kým sa tvrdý karamel opäť úplne nerozpustí v mlieku.
  6. V malej miske rozmiešajte 1 PL škrobu v 2-3 PL studenej vody (dohladka).
  7. Túto zátrepku vlejte do karamelového mlieka. Za stáleho miešania krátko povarte do zhustnutia (asi 1 minútu).
  8. Omáčku odstavte z ohňa. Ihneď do nej vmiešajte všetky pražené arašidy.
  9. Celú horúcu karamelovo-arašidovú zmes nalejte na úplne vychladnutý korpus. Rýchlo a rovnomerne rozotrite.
  10. Koláč dajte stuhnúť do chladničky (stačí mu asi hodina).
  11. Pred podávaním môžete povrch postriekať rozpustenou čokoládou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Neprešľahajte cesto. Keď do cesta pridáte múku (krok 6), miešajte už len krátko, len aby sa suroviny spojili. Tak zostane korpus nadýchaný a jemný.
  2. Polievanie korpusu mliekom (Krok 8) je kľúčové. Horúci koláč nasiakne studené mlieko ako špongia. Práve to ho robí extrémne vláčnym. Tento krok nikdy nevynechajte.

Jednoduché variácie

  • Iné orechy: Namiesto arašidov môžete použiť nasekané pražené lieskovce alebo pekanové orechy. Bude to rovnako fantastické.
  • Biela verzia: Namiesto kakaa dajte do cesta viac múky (o 20 g) a kávu nahraďte vanilkovým extraktom. Vznikne vám vanilkový rez.

Táto kombinácia vláčneho kávového korpusu a slaných arašidov v sladkom karameli je absolútne dokonalá.

Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty