Search

Tento chlieb je taký dobrý, že už nikdy nebudete kupovať ten z obchodu. A je geniálne jednoduchý.

Jednoduchý domáci chlieb
Jednoduchý domáci chlieb

Obsah receptu

Publikované: 2. októbra 2025, 08:30

Ak ste si doteraz mysleli, že upiecť doma dokonalý chlieb s chrumkavou kôrkou a mäkučkou striedkou je zložitá veda, tento recept vás presvedčí o úplnom opaku. Je tak neuveriteľne jednoduchý, že ho zvládne aj úplný začiatočník, ktorý nikdy predtým nepiekol. A tá chuť a vôňa čerstvo upečeného chleba? Garantujem vám, že keď ho raz ochutnáte, na ten z obchodu si už ani nespomeniete.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút (+ kysnutie)
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 1 bochník
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 260 kcal/100 g
  • Trend: Domáce pečenie

Potrebujeme

  • 400 g hladkej múky (ideálne chlebovej pšeničnej)
  • 50 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 270 ml vlažnej vody
  • 10 g čerstvého droždia (alebo 3 g sušeného)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1,5 ČL soli (cca 9 g)
  • 10 ml rastlinného oleja

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte 100 ml vlažnej (nie horúcej!) vody. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte obe preosiate múky so soľou. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky nalejte aktívny kvások, zvyšnú vlažnú vodu (170 ml) a olej. Vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto.
  4. Keď sa suroviny spoja, preložte cesto na jemne pomúčenú dosku a rukami ho mieste aspoň 8-10 minút, kým nie je hladké, pružné a nelepí sa.
  5. Prvé kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Tvarovanie bochníka. Pripravte si formu na chlieb (ideálne 21 x 11 cm), ktorú dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  7. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku, jemne roztlačte prstami do obdĺžnika a pevne zrolujte do tvaru veky. Konce a spoj cesta dobre prištipnite k sebe.
  8. Druhé kysnutie. Vytvarovaný bochník vložte spojom nadol do pripravenej formy. Prikryte utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 40–60 minút. Cesto by malo pekne vyplniť formu a narásť.
  9. Pečenie (s parou!). Rúru si predhrejte na 250 °C. Na úplný spodok rúry položte starý, hlbší plech alebo pekáčik.
  10. Vykysnutý chlieb na vrchu 2-3 krát narežte ostrým nožom alebo žiletkou. Celý povrch potrite studenou vodou a jemne poprášte múkou.
  11. Do spodného, rozpáleného plechu v rúre nalejte pohár horúcej vody (pozor na paru!). Rýchlo vložte formu s chlebom na stredný rošt, zatvorte rúru a okamžite znížte teplotu na 210 °C.
  12. Pečte 25–30 minút. V polovici pečenia (asi po 15 minútach) opatrne vyberte plech s vodou, aby sa kôrka dopiekla dochrumkava.
  13. Upečený chlieb by mal byť na povrchu krásne zlatohnedý a po zaklopaní na spodok by mal znieť duto. Ihneď ho vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo piecť s vodou v rúre? Tento jednoduchý trik so záparou je tajomstvom všetkých dobrých pekárov. Para v prvých minútach pečenia udrží povrch chleba vlhký a pružný, vďaka čomu môže cesto v rúre maximálne narásť (“vyskočiť”). Keď potom nádobu s vodou vyberiete, horúci suchý vzduch vytvorí tú dokonalú, tenkú a chrumkavú kôrku.
  2. Chlebová múka pre lepší výsledok. Pre ešte lepší a nadýchanejší chlieb môžete použiť špeciálnu chlebovú pšeničnú múku (T650), ktorá má vyšší obsah lepku a cesto bude pružnejšie. Skvele však poslúži aj obyčajná hladká múka.

Jednoduché variácie

  • Rascouvý chlieb: Pre klasickú slovenskú chuť pridajte do múky pred miesením jednu vrchovatú lyžičku celej rasce. Pred pečením môžete povrch potretý vodou taktiež posypať rascou.
  • So semienkami: Do cesta môžete zapracovať aj hrsť vašich obľúbených semienok – napríklad slnečnicových, ľanových alebo tekvicových. Chlieb bude ešte chutnejší a výživnejší.

Výsledkom je neuveriteľne voňavý domáci chlieb, ktorý je taký dobrý, že na druhý deň už z neho s najväčšou pravdepodobnosťou nič nezostane. Najlepší je ešte vlažný, s poctivým maslom, štipkou soli a pohárom mlieka.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Pieczywo z Klasą, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty