Najlepší a najjednoduchší domáci chlieb s chrumkavou kôrkou
Ak ste si doteraz mysleli, že upiecť doma dokonalý chlieb s chrumkavou kôrkou je veda, tento recept vás presvedčí o opaku. Je tak neuveriteľne jednoduchý, že ho zvládne aj úplný začiatočník. A tá chuť a vôňa? Garantujem vám, že keď ho raz ochutnáte, na chlieb z obchodu si už ani nespomeniete.
400g400 g hladkej múky(ideálne chlebovej pšeničnej)
50g50 g celozrnnej pšeničnej múky
1.5ČL1,5 ČL soli(cca 9 g)
10ml10 ml rastlinného oleja
Pokyny
1. Príprava kvásku. V miske rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte 100 ml vlažnej vody. Nechajte 10–15 minút aktivovať.
2. Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte obe múky so soľou. Prilejte aktívny kvások, zvyšnú vodu (170 ml) a olej. Vymieste hladké, pružné cesto (8-10 minút).
3. Prvé kysnutie. Misu prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, kým cesto nezdvojnásobí objem.
4. Tvarovanie. Pripravte si formu na chlieb (21 x 11 cm) a vymažte ju. Vykysnuté cesto vyklopte, roztlačte na obdĺžnik a pevne zrolujte. Spoj a konce dobre prištipnite.
5. Druhé kysnutie. Bochník vložte spojom nadol do formy. Prikryte a nechajte finálne podkysnúť ešte 40–60 minút.
6. Pečenie. Rúru predhrejte na 250 °C. Na spodok rúry položte starý plech. Vykysnutý chlieb narežte, potrite vodou a poprášte múkou.
7. Do spodného plechu nalejte pohár horúcej vody. Rýchlo vložte chlieb a znížte teplotu na 210 °C. Pečte 25–30 minút.
8. V polovici pečenia (po 15 min.) opatrne vyberte plech s vodou. Upečený chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
Poznámky
1. Prečo piecť s vodou v rúre? Tento trik so záparou je tajomstvom pekárov. Para v prvých minútach pečenia udrží povrch chleba vlhký, vďaka čomu môže cesto maximálne narásť. Keď nádobu vyberiete, vytvorí sa dokonalá, chrumkavá kôrka.2. Nevynechajte druhé kysnutie. Podkysnutie vytvarovaného bochníka na plechu je rovnako dôležité ako to prvé. Ak by ste ho vynechali, chlebík by bol nízky a hutný.