Sú polievky, ktoré nás okamžite vrátia do detstva. A presne taká je táto poctivá francúzska polievka s mäsovými knedličkami! Je to tá pravá klasika ako od babičky, plná zeleniny, domácich cestovín a hlavne tých najlepších, mäkučkých mäsových knedličiek, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku. Tento RECEPT je naozaj jednoduchý a výsledkom je sýta a voňavá polievka, ktorá zahreje na tele aj na duši. Je ideálna na nedeľný obed alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo naozaj domáce a poctivé.
Príprava je naozaj nenáročná. Kým sa varí zeleninový základ, pripravíte si zmes na knedličky. Ukážeme si jednoduchý trik, ako na to, aby boli knedličky extra chutné a šťavnaté. S naším vylepšeným postupom sa nemusíte ničoho báť a výsledkom bude polievka, za ktorú vás bude celá rodina chváliť.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia: cca 30 minút
- Počet porcií: 5 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na mäsové knedličky:
- 300 g mletého mäsa (bravčové alebo mix)
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 PL strúhanky
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL sušenej majoránky
- ½ ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Na polievku:
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 ks jarnej cibuľky
- 1 väčšia mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra mäsového alebo zeleninového vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 3 guličky nového korenia
- polievkové cestoviny (napr. tenké rezance, písmenká)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy
Príprava mäsových knedličiek (vylepšený postup):
- Cibuľu nasekáme najemno a na troške oleja alebo masla ju orestujeme dosklovita. Necháme ju vychladnúť. Tento krok dodá knedličkám oveľa lepšiu, jemnejšiu chuť.
- Vo väčšej mise zmiešame mleté mäso s vychladnutou cibuľkou, prelisovaným cesnakom, vajíčkom, strúhankou, múkou, majoránkou, soľou a korením.
- Rukami dôkladne premiešame, aby vznikla kompaktná hmota. Zmes odložíme do chladničky, kým si pripravíme základ polievky.
Varenie polievky krok za krokom:
- Jarnú cibuľku a mrkvu očistíme a nakrájame nadrobno.
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme 2 PL oleja. Pridáme bielu časť jarnej cibuľky a restujeme asi minútu. Pridáme mrkvu a spolu restujeme ďalšie 3-4 minúty.
- Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a restujeme už len asi pol minúty, kým sa nerozvonia.
- Zeleninový základ zalejeme horúcim vývarom, pridáme bobkový list, nové korenie a privedieme k varu.
- Z mäsovej zmesi tvarujeme vlhkými rukami malé guľôčky (knedličky) a vkladáme ich priamo do vriacej polievky.
- Keď máme všetky knedličky v polievke, stíšime plameň a varíme ich asi 8-10 minút.
- Medzitým si v samostatnom hrnci podľa návodu uvaríme polievkové cestoviny. Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.
- Keď sú knedličky uvarené, polievku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
- Polievku podávame horúcu. Do každého taniera dáme porciu uvarených cestovín, zalejeme polievkou s knedličkami a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a zelenou časťou jarnej cibuľky.
Videorecept
Tipy
- Do zeleninového základu polievky rada pridávam aj na malé kocky nakrájaný petržlen alebo kúsok kalerábu. Polievka je potom ešte bohatšia.
- Aby sa mi knedličky lepšie tvarovali, ruky si vždy navlhčím studenou vodou. Mäsová zmes sa potom nelepí na dlane.
- Cestoviny varím vždy zvlášť, nikdy nie priamo v polievke. Polievka by sa od škrobu zakalila a cestoviny by boli rozvarené, keby v nej ostali.
- Táto polievka je výborná aj na druhý deň, keď sa chute ešte lepšie spoja. Knedličky v nej krásne zmäknú.
Verím, že vám táto poctivá polievka bude chutiť a že sa stane obľúbenou súčasťou vašich nedeľných obedov. Niet nad misku horúcej domácej polievky, ktorá zahreje a pohladí. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili.