Sú chute, ktoré nás okamžite vrátia do detstva. A presne taká je táto najlepšia zemiaková nátierka s vajíčkom! Je to poctivá retro klasika, ktorú nám robievali naše maminky a babičky, a ktorá nikdy nesklame. Vláčne zemiaky, vajíčka, chrumkavé uhorky a cibuľka, všetko spojené v lahodnej majonéze. Tento jednoduchý RECEPT je ideálny na rýchlu večeru, výdatné raňajky alebo ako základ na tie najlepšie obložené chlebíčky. Pripravte sa na chuť, na ktorú sa nezabúda!
Príprava tejto nátierky je naozaj veľmi jednoduchá. Najlepšie na nej je, že môžete spotrebovať zemiaky, ktoré vám ostali z obeda. Potom už len všetko postrúhate, nakrájate, zmiešate v jednej miske a necháte chvíľku odležať v chladničke, aby sa chute pekne prepojili. Je to naozaj hračka.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (plus čas na uvarenie a vychladnutie surovín)
- Čas varenia: cca 20 minút
- Počet porcií: cca 4-6 porcií (1 väčšia miska)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 450 g zemiakov (ideálne varný typ A – šalátové)
- 3 vajcia
- 1 menšia cibuľa
- 2-3 stredne veľké kyslé uhorky
- 3 PL majonézy
- 1-2 ČL plnotučnej horčice
- 2-3 PL sladkokyslého láku z uhoriek
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Najprv si uvaríme suroviny: Zemiaky v šupke umyjeme a v osolenej vode uvaríme domäkka (cca 20 minút). Vajcia uvaríme natvrdo (10 minút). Obe necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté zemiaky a vajíčka ošúpeme.
- Do väčšej misky na hrubom strúhadle nastrúhame pripravené zemiaky a vajíčka.
- Cibuľu a kyslé uhorky nakrájame na úplne jemné, drobné kocky a pridáme do misky.
- Pridáme majonézu, horčicu a 2-3 lyžice sladkokyslého láku z uhoriek, ktorý nátierku príjemne dochutí a zvláčni.
- Všetko dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Nátierku dôkladne, ale zľahka premiešame, aby sa všetky chute spojili, no aby sme zo zemiakov a vajec neurobili úplnú kašu.
- Dôležité: Hotovú nátierku je najlepšie nechať aspoň 30 minút až hodinu odležať v chladničke. Všetky chute sa tak krásne prepoja.
- Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom, ozdobenú nadrobno nasekanou pažítkou.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem nátierku trochu odľahčiť, polovicu majonézy nahradím hustou kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Je potom o niečo sviežejšia.
- Ak mi prekáža ostrá chuť surovej cibule, nakrájanú cibuľku na sitku prelejem vriacou vodou a nechám dobre odkvapkať. Zostane chrumkavá, ale stratí svoju najväčšiu štipľavosť.
- Do tejto nátierky sa výborne hodí aj kúsok nadrobno nakrájanej salámy alebo šunky. Niekedy pridám aj trochu strúhaného syra.
- Táto nátierka je absolútne najlepšia ako základ na obložené chlebíčky. Stačí pridať plátok šunky, syra, koliesko uhorky a paradajky a slávnostné pohostenie je na svete.
Verím, že vám táto poctivá domáca nátierka bude chutiť a pripomenie vám staré dobré časy. Je to skvelý príklad toho, ako sa z pár bežných surovín dá vykúzliť naozajstná dobrota. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.