Search

Najlepšia špenátová roláda s lososom (HIT Recept): Jednoduchá a efektná

špenátová roláda s lososom
špenátová roláda s lososom

Obsah receptu

Toto je HIT recept na tú najlepšiu špenátovú roládu s lososom, akú ste kedy jedli. Je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, vyzerá absolútne efektne a chuťovo je jednoducho božská. Ideálne pohostenie, ktorým zaručene ohúrite.

Potešte svoje chuťové poháriky lahodným smotanovým syrom s údeným lososom zabaleným v jemnom špenátovom pláte. Táto špenátová roláda s lososom je skvelá voľba, keď chcete pripraviť niečo originálne, chutné a pritom nenáročné.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie plátu a rolády)
  • Čas pečenia: cca 12 minút
  • Čas chladenia: min. 30 min (plát) + min. 2-3 hodiny (roláda)
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 10-15 plátkov)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Minimum múky: Áno (len 2 PL)

Potrebujeme:

Špenátový plát (Cesto):

  • 200 g čerstvého špenátu (listy alebo baby špenát)
  • 3 vajcia
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky (cca 20 g, preosiatej)
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička nasekaného čerstvého kôpru (alebo 1/2 ČL sušeného)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 200-250 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, alebo iný neochutený, izbovej teploty)

Náplň:

  • 200-250 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, alebo iný neochutený)
  • 250 g kvalitných plátkov údeného lososa

Na ozdobu (voliteľné):

  • Čerstvý kôpor
  • Kaviár
  • Kolieska citróna

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plech na pečenie (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie
  • Potravinová fólia

Postup prípravy

Príprava špenátového plátu:

  1. Čerstvý špenát dôkladne umyte. Vložte ho do sitka a sparte vriacou vodou, alebo ho krátko (len kým nezvädne) povarte v malom množstve vriacej vody. Ihneď ho prudko schlaďte v ľadovej vode, aby si zachoval farbu.
  2. Scedený špenát potom rukami veľmi dôkladne vyžmýkajte, aby ste ho zbavili čo najväčšieho množstva vody. Vyžmýkaný špenát nasekajte najemno.
  3. Do misy rozklepnite 3 vajcia, pridajte soľ, nasekaný kôpor, kypriaci prášok a preosiatu hladkú múku. Metličkou alebo vidličkou krátko premiešajte.
  4. Pridajte 200-250 g smotanového syra izbovej teploty a pripravený nasekaný a vyžmýkaný špenát.
  5. Teraz ponorným mixérom všetko spolu rozmixujte na hladkú, homogénnu zelenú zmes (cesto).

Pečenie plátu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Pripravenú špenátovú zmes rovnomerne nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a stierkou ju rozotrite do tenkej vrstvy po celej ploche (hrúbka cca 0,5 cm).
  3. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte približne 12 minút. Cesto by malo byť upečené, pevné na dotyk, ale stále pružné a svetlé (nemalo by zhnednúť).
  4. Upečený špenátový plát vyberte z rúry. Opatrne ho aj s papierom na pečenie preložte na vlhkú, čistú utierku. Ihneď opatrne odstráňte papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol.
  5. Pomocou utierky ešte teplý plát opatrne zrolujte (aj s utierkou vo vnútri) do tvaru rolády (rolujte od kratšej alebo dlhšej strany, podľa toho, akú roládu chcete). Nechajte ho v tejto zrolovanej polohe úplne vychladnúť na mriežke.

Kompletizácia rolády:

  1. Kým plát chladne, pripravte si náplň. Zvyšný smotanový syr (200-250 g) dajte do misky a lyžicou alebo stierkou ho premiešajte dohladka (môžete ho prípadne dochutiť štipkou soli a korenia, ak používate neochutený). Pripravte si plátky údeného lososa.
  2. Úplne vychladnutý špenátový plát opatrne rozviňte z utierky.
  3. Celý povrch plátu rovnomerne natrite pripraveným smotanovým syrom. Nechajte malý voľný okraj (cca 1-2 cm) na konci rolovania.
  4. Na vrstvu syra poukladajte plátky údeného lososa tak, aby pokryli takmer celú plochu (opäť okrem voľného okraja).
  5. Teraz plát cesta opäť opatrne, ale pevne zrolujte (už bez utierky) do tvaru rolády.
  6. Hotovú naplnenú roládu pevne zabaľte do potravinovej fólie. Konce fólie dobre zatočte.

Chladenie a servírovanie:

  1. Zabalenú roládu vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť a odležať aspoň 2 až 3 hodiny, ideálne aj dlhšie. Musí byť úplne pevná, aby sa dala dobre krájať.
  2. Pred podávaním roládu odbaľte z fólie. Ostrým nožom zarovnajte (odkrojte) konce rolády pre krajší vzhľad.
  3. Roládu krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody pre čistejší rez) na plátky hrubé približne 1,5 až 2 cm.
  4. Plátky rolády poukladajte na servírovaciu misu alebo tanier a môžete ich ozdobiť čerstvým kôprom, kúskami kaviáru alebo kolieskom citróna. Podávajte dobre vychladené ako predjedlo alebo ľahké pohostenie.

Videorecept

Tipy

  1. Najdôležitejším krokom pri príprave cesta je naozaj dôkladné vyžmýkanie spareného a schladeného špenátu. Ak by zostal príliš mokrý, cesto by bolo riedke a roláda by sa mohla trhať. Používam čerstvý baby špenát alebo väčšie listy bez hrubých stoniek.
  2. Cesto rozotieram na papier na pečenie naozaj v tenkej vrstve a pečiem ho len krátko, kým nie je pevné na dotyk. Nesmie sa prepiecť, inak by bolo suché a lámalo by sa pri rolovaní.
  3. Upečený horúci plát cesta hneď po vybratí z rúry preklopím na vlhkú utierku, stiahnem papier a pomocou utierky ho zrolujem. Nechám ho takto zrolovaný úplne vychladnúť. Tým si “zapamätá” tvar a pri plnení už studený nepraská.
  4. Na plnku používam kvalitný smotanový syr (Philadelphia, Lučina) izbovej teploty, aby sa dobre rozotieral. Natriem ho na rozvinutý studený plát, obložím údeným lososom a opäť opatrne, ale pevne zrolujem. Pred krájaním musí byť roláda naozaj dobre vychladená a stuhnutá v chladničke.

Toto je naozaj HIT recept. Najlepšia špenátová roláda s lososom je jednoduchá, efektná a chuťovo vás úplne dostane. Určite ju musíte skúsiť.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nat Ura

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty