Toto je HIT recept na tú najlepšiu špenátovú roládu s lososom, akú ste kedy jedli. Je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, vyzerá absolútne efektne a chuťovo je jednoducho božská. Ideálne pohostenie, ktorým zaručene ohúrite.
Potešte svoje chuťové poháriky lahodným smotanovým syrom s údeným lososom zabaleným v jemnom špenátovom pláte. Táto špenátová roláda s lososom je skvelá voľba, keď chcete pripraviť niečo originálne, chutné a pritom nenáročné.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie plátu a rolády)
- Čas pečenia: cca 12 minút
- Čas chladenia: min. 30 min (plát) + min. 2-3 hodiny (roláda)
- Počet porcií: 1 roláda (cca 10-15 plátkov)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Minimum múky: Áno (len 2 PL)
Potrebujeme:
Špenátový plát (Cesto):
- 200 g čerstvého špenátu (listy alebo baby špenát)
- 3 vajcia
- 2 polievkové lyžice hladkej múky (cca 20 g, preosiatej)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička nasekaného čerstvého kôpru (alebo 1/2 ČL sušeného)
- ½ čajovej lyžičky soli
- 200-250 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, alebo iný neochutený, izbovej teploty)
Náplň:
- 200-250 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, alebo iný neochutený)
- 250 g kvalitných plátkov údeného lososa
Na ozdobu (voliteľné):
- Čerstvý kôpor
- Kaviár
- Kolieska citróna
Potrebujeme tiež:
- Veľký plech na pečenie (cca 30×40 cm)
- Papier na pečenie
- Potravinová fólia
Postup prípravy
Príprava špenátového plátu:
- Čerstvý špenát dôkladne umyte. Vložte ho do sitka a sparte vriacou vodou, alebo ho krátko (len kým nezvädne) povarte v malom množstve vriacej vody. Ihneď ho prudko schlaďte v ľadovej vode, aby si zachoval farbu.
- Scedený špenát potom rukami veľmi dôkladne vyžmýkajte, aby ste ho zbavili čo najväčšieho množstva vody. Vyžmýkaný špenát nasekajte najemno.
- Do misy rozklepnite 3 vajcia, pridajte soľ, nasekaný kôpor, kypriaci prášok a preosiatu hladkú múku. Metličkou alebo vidličkou krátko premiešajte.
- Pridajte 200-250 g smotanového syra izbovej teploty a pripravený nasekaný a vyžmýkaný špenát.
- Teraz ponorným mixérom všetko spolu rozmixujte na hladkú, homogénnu zelenú zmes (cesto).
Pečenie plátu:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Pripravenú špenátovú zmes rovnomerne nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a stierkou ju rozotrite do tenkej vrstvy po celej ploche (hrúbka cca 0,5 cm).
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte približne 12 minút. Cesto by malo byť upečené, pevné na dotyk, ale stále pružné a svetlé (nemalo by zhnednúť).
- Upečený špenátový plát vyberte z rúry. Opatrne ho aj s papierom na pečenie preložte na vlhkú, čistú utierku. Ihneď opatrne odstráňte papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol.
- Pomocou utierky ešte teplý plát opatrne zrolujte (aj s utierkou vo vnútri) do tvaru rolády (rolujte od kratšej alebo dlhšej strany, podľa toho, akú roládu chcete). Nechajte ho v tejto zrolovanej polohe úplne vychladnúť na mriežke.
Kompletizácia rolády:
- Kým plát chladne, pripravte si náplň. Zvyšný smotanový syr (200-250 g) dajte do misky a lyžicou alebo stierkou ho premiešajte dohladka (môžete ho prípadne dochutiť štipkou soli a korenia, ak používate neochutený). Pripravte si plátky údeného lososa.
- Úplne vychladnutý špenátový plát opatrne rozviňte z utierky.
- Celý povrch plátu rovnomerne natrite pripraveným smotanovým syrom. Nechajte malý voľný okraj (cca 1-2 cm) na konci rolovania.
- Na vrstvu syra poukladajte plátky údeného lososa tak, aby pokryli takmer celú plochu (opäť okrem voľného okraja).
- Teraz plát cesta opäť opatrne, ale pevne zrolujte (už bez utierky) do tvaru rolády.
- Hotovú naplnenú roládu pevne zabaľte do potravinovej fólie. Konce fólie dobre zatočte.
Chladenie a servírovanie:
- Zabalenú roládu vložte do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť a odležať aspoň 2 až 3 hodiny, ideálne aj dlhšie. Musí byť úplne pevná, aby sa dala dobre krájať.
- Pred podávaním roládu odbaľte z fólie. Ostrým nožom zarovnajte (odkrojte) konce rolády pre krajší vzhľad.
- Roládu krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody pre čistejší rez) na plátky hrubé približne 1,5 až 2 cm.
- Plátky rolády poukladajte na servírovaciu misu alebo tanier a môžete ich ozdobiť čerstvým kôprom, kúskami kaviáru alebo kolieskom citróna. Podávajte dobre vychladené ako predjedlo alebo ľahké pohostenie.
Videorecept
Tipy
- Najdôležitejším krokom pri príprave cesta je naozaj dôkladné vyžmýkanie spareného a schladeného špenátu. Ak by zostal príliš mokrý, cesto by bolo riedke a roláda by sa mohla trhať. Používam čerstvý baby špenát alebo väčšie listy bez hrubých stoniek.
- Cesto rozotieram na papier na pečenie naozaj v tenkej vrstve a pečiem ho len krátko, kým nie je pevné na dotyk. Nesmie sa prepiecť, inak by bolo suché a lámalo by sa pri rolovaní.
- Upečený horúci plát cesta hneď po vybratí z rúry preklopím na vlhkú utierku, stiahnem papier a pomocou utierky ho zrolujem. Nechám ho takto zrolovaný úplne vychladnúť. Tým si “zapamätá” tvar a pri plnení už studený nepraská.
- Na plnku používam kvalitný smotanový syr (Philadelphia, Lučina) izbovej teploty, aby sa dobre rozotieral. Natriem ho na rozvinutý studený plát, obložím údeným lososom a opäť opatrne, ale pevne zrolujem. Pred krájaním musí byť roláda naozaj dobre vychladená a stuhnutá v chladničke.
Toto je naozaj HIT recept. Najlepšia špenátová roláda s lososom je jednoduchá, efektná a chuťovo vás úplne dostane. Určite ju musíte skúsiť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nat Ura